Vágólapra másolva!
A december 1-jén kezdődő spanyolországi női kézilabda-világbajnokságot megelőzően a magyar csapat két felkészülési mérkőzést játszik az olimpiai bajnok franciák ellen. Az első mérkőzésen pénteken az első félidőben sokkal jobbak a voltak a franciák, a második 30 percet viszont négy góllal nyerte a magyar csapat, amelyik végül 33-28-as vereséget szenvedett.

Golovin Vlagyimir csapatának vb-felkészülését kissé átalakította, hogy jószerével az utolsó percben mondta le a válogatottságot a csapatkapitány, Tomori Zsuzsanna, akinek a szerepét az FTC-Rail Cargo Hungaria kapusa, Bíró Blanka vette. És, ha már kapusok: a Fradi másik kapusa, Janurik Kinga pozitív COVID-tesztje miatt maradt ki a csapatból és marad le a világbajnokságról.

Golovin eddig csak a portugálok és a szlovákok elleni két Eb-selejtezőn próbálgathatta a csapatot, ezúttal azonban lényegesen nagyobb feladat várt Klujberékre, még úgy is, hogy a franciák rendszerint fokozatosan pörögnek fel egy-egy tornára, ritkán vannak csúcsformában egy világverseny előtt. A két csapat a vb-n nem szerepel egy ágon, így bátran próbálgathatják a különböző taktikai finomságokat a szakvezetők.

A francia csapatban két győri, a kapus Laura Glauser és az irányító, Estelle Nze Minko, és az ex-győri Betrice Edwigeis is helyet kapott. Az első gólt éppen Nze Minko lőtte Bordás Réka mellől. Klujber lövését védte Glauser, majd Nze Minko harcolt ki egy hetest, amit Grace Zaadi váltott gólra. Glauser újabb védése után Bíró is védett egyet, majd Vámos Petra egy betörés után megszerezte az első magyar gólt is, majd egy lerohanás végén Lukács Viktória a másodikat is, ezzel lett 2-2.

Lukács Viktória is nagyon ritkán tudott helyzetbe kerülni az első félidőben Fotó: Koncz Márton - Origo

Két gyors francia gólra megint Vámos válaszolt, Planéta Szimonettát viszont két percre kiküldték, miután arcon találta Zaadit. A megítélt hetest azonban kapufára lőtték a franciák, ahogy Lukács nehéz szögből indított kísérletét is "kidobta" a kapufa.

Lassource góljával megint kettőre nőtt a franciák előny (5-3), de Klujber Katrin is eleresztett egy bombát, igaz erre is jött a francia válasz. A bal szélről is megszületett az első találat, Schatzl Nadine lőtt a rövid felsőbe. Az első negyedóra végén Foppa harcolt ki hetest és két percet Bordásnak, Zaadi pedig be is lőtte a büntetőt, egy eladott labda után pedig először vezettek hárommal a franciák (8-5).

Tóvizi Petra emberhátrányból is betalált, egy francia szélső gólra pedig Háfra Noémi válaszolt betörésből.

Az első negyedórát kétgólos hátránnyal (9-7) zárta a magyar csapat, Sercien-Ugolin szerencsés gólja után azonban Golovin időt kért, és különösen támadásban igyekezett rendezni a sorokat. Érkezett Tóth Eszter, Kácsor Gréta, Márton Gréta és Kovács Anett is. Bíró Blanka fogott egy ziccert, majd Tóth Eszter is betalált, másodpercekel azelőtt, hogy kiültették volna két percre. Locandi góljával a 21. percben először vezettek néggyel a franciák (12-8), sőt Márton kapufája után Niakaté lőtt egy embertelenül nagy gólt. Golovin újoncot avatott: a TuS Metzingen 20 éves átlövője, Albek Anna érkezett.

Sercien-Ugolen Szikora Melindát is felavatta, Kovács Anett pedig jó helyzetből nem tudta csökkenteni a hatgólos hátrányt, amit Locandi hétre növelt.

Látszott, hogy a franciák rutinosabbak, összeszokottabbak és jóval magabiztosabbak, mint a mieink.

Nem jött jól, hogy Tóth Esztert másodszor is kiállították, az viszont annál inkább, hogy Szikora egymás után két ziccert védett. A franciák átálltak 5+1-es védekezésre, amit olyan jól csináltak, hogy kilenc méterig is alig tudtuk eljuttatni a labdát, nemhogy tiszta lövőhelyzetig. A 29. percben Albek harcolt ki hetest, Klujber lövését azonban a lelátóra rúgta Glauser. Szikora is jól védett, megint fogott két ziccert, de így is komoly hátrányban (18-9) fejeztük be az első félidőt.

Szikora Melinda több bravúrt is bemutatott a magyar kapuban Forrás: MTI/Ritzau/EPA/Bo Amstrup

A második félidőt azzal a hatossal kezdtük, amelyikkel mérkőzést is, és ugyan Háfra és Lukács betalált, nem tudtunk közelebb kerülni a hazaiakhoz, mert ők is eredményesek tudtak lenni kétszer. Schatzl talált be kétszer egymás után, miközben Szikora újabb ziccert védett. A franciák rendre szét tudták szedni a falunkat, de most mi is igyekeztünk gyorsabban játszani támadásban, és ha látványosan nem is csökkent a különbség, de nem is nőtt az első tíz percben (22-14).

Planéta kihagyott hetese után Szabó Laura már belőtte a következőt, míg a mi kapunkban Szemerey Zsófi fogott egy hetest.

Klujber hetese után úgy nézett ki, hogy talán közelebb tudunk férkőzéni (22-16), de aztán a franciák nagyjából másfél perc alatt lőttek három gólt, így megint nőtt a különbség.

Vámos Petra egy jó megindulás után már a negyedik gólját szerezte, Szabó pedig már a harmadik hetest harcolta ki a félidőben. Kár, hogy Klujber mellé lőtte. A következő akcióból viszont már eredményes volt, 26-20-as hazai vezetésnél pedig Olivier Krumbholz kért időt.

Szabó Laura (68) támadásban és védekezésben is nagyon hasznosan játszott Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

Szabó góljával hosszú idő után lett csak öt gól a különbség, amit Foppa növelt ismét hatra. Locandé kapott két percet, de nem tudtunk élni az előnnyel. A hármas védőinket rendre megverte Foppa vagy Edwige, de azért vannak ezek a meccsek, hogy kijöjjenek az ilyen hibák. A hajrára Tóth Eszter, Kácsor és Kovács Anett góljaival sikerült egészen szorossá tenni a meccset (31-27), és, ugyan végén öt góllal nyertek az olimpiai bajnok, voltak biztató jelek, az pedig apró öröm, hogy Golovin utolsó időkérése után Albek is megszerezte első gólját a válogatottban.

A magyar csapat a hibák ellenére is összességében helyt állt az olimpiai bajnok otthonában, több jó egyéni teljesítmény is volt (Szikora, Szabó, Tóth Eszter), azaz lesz keresnivalója ennek a csapatnak a vb-n.

Eredmény:
Franciaország-Magyarország 33-28 (18-9)
a magyar gólszerzők: Klujber 5, Vámos 4, Tóth Eszter 3, Schatzl 3, Háfra 2, Lukács V. 2, Kovács Anett 2, Márton 2, Szabó 2, Albek 1, Kácsor 1, Tóvízi 1,

A két csapat november 28-án vaásrnap 17 órától is megmérkőzik egymással.

A magyar válogatott vb-csoportmérkőzései:
December 2., 20:30: Magyarország–Szlovákia (Tv: M4 Sport)
December 4., 20:30: Magyarország–Csehország (Tv: M4 Sport)
December 6., 20:30: Magyarország–Németország (Tv: M4 Sport)