Vágólapra másolva!
Egy 30 percig simának tűnő mérkőzés igazi idegharcot hozott, de a magyar férfi kosárlada-válogatott végül 81-75-re nyert Portugália ellen idegenben a férfi kosárlabda világbajnoki selejtező E-csoportjában. Ezzel a magyar csapat nagyon fontos győzelemmel kezdte meg a sorozatot.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Matosinhosból, Portugáliából.

A Porto szomszédságában fekvő Matosinhosban kezdte meg a szereplését a magyar férfi kosárlabda-válogatott, amely a portugálok mellett a franciákkal és a montenegrói csapattal került egy csoportba a vb-selejtezők első szakaszában.

A négy együttesből az első három jut tovább a következő körbe.

Az olimpiai ezüstérmes franciák abszolút kiemelkednek ebből a csoportból, igaz, hogy ők nem a legjobb játékosaikkal kezdik meg a sorozatot, mert a FIBA és az UELB háborúja még mindig tart, azok a játékosok, akik az ULEB által szervezett Euroligában játszanak, nem tudnak hazautazni a nemzeti csapatok vb-selejtezőire. Ennek a magyarok is évek óta isszák a levét, mert

Hanga Ádám, aki korábban a Barcelona, most pedig a Real Madrid kosarasa, szintén nem tudott eljönni a válogatott mérkőzéseire.

Ugyanakkor a magyarokat több más csapás is érte a portugáliai meccs előtt. Nem sokkal az utazást megelőzően derült ki, hogy a szövetségi kapitány, Sztojan Ivkovics és a Falco játékosa, Golomán György is elkapta a koronavírust. Rosco Allen pedig gyermeke születése miatt nem tudott ezúttal hazautazni Japánból. A nemzeti csapatot Pór Péter vezette a portugálok elleni találkozón és ő fog ülni a kispadon hétfőn, amikor Kaposváron a franciák ellen játszunk a vb-selejtező második fordulójában.

A meccs előtt így nézett ki a csarnok Portugáliában Forrás: Fiba

A Porto melletti Matosinhosban szerény érdeklődés övezte a két csapat meccsét. A világranglistán 59. helyen álló portugálok ellen a magyar együttes azonban nem mehetett biztosra. Az idegenbeli meccsek mindig nagyon nehezek, s a portugál férfi kosárlabda az utóbbi időben klubszinten már felmutatott néhány jó eredményt.

Az ellenfél fizikálisan kiváló csapat, a triplákat is szívesen dobja, éppen ezért nem lehetett őket félvállról venni.

Mindenképpen szoros és izgalmas csatában reménykedett a portugál csapat, mi meg abban, hogy simán tudunk nyerni ellenük. Talán olyan simán nem, mint 1973. május 6-án Szombathelyen, amikor az Európa-bajnoki selejtezőkön a magyar nemzeti csapat 115-46-ra nyert a portugálok ellen. A portugál férfi kosárlabda-válogatott történetének ez volt a legsúlyosabb veresége.

A magyar válogatott érkezik a meccsre Forrás: Fiba

Helyi idő szerint 18 órakor vette tehát kezdetét a mérkőzés. Miguel Queiroz szép tempóval a portugál csapatnak szerzett vezetést, ezt Keller Ákos egyenlítette ki, majd Váradi Benedek kosarával már mi vezettünk. 4-4 után egy Vojvoda-Keller összjátékot követően gyönyörű "berepülős" érkezéssel Keller szerzett kosarat. Fokozatosan és gyors lerohanó támadásokkal mentünk előre, s amikor a magyar válogatott már 10-4-re vezetett, a portugálok edzője kénytelen volt időt kérni.

Ez csak időlegesen hatott, mert a figurákat szinte tökéletesen játszó magyarok tetszés szerint szerezték a kosarakat, s ezek közül nem egy nagyon látványosra sikeredett.

Tízpontos magyar vezetésnél a portugál kapitány hokis módra sort cserélt, mert négy játékosát is lehozta, s négy másikat küldött a helyére. Ez hatott, mert a negyed végére a hazai együttes megfelezte a hátrányát, így a magyarok az első 10 perc után 20-15-re vezettek. Nem játszottunk rosszul, voltak nagyszerű megmozdulásaink, de mindenképpen figyelni kellett arra, hogy a koncentrációnk 100 százalékos legyen.

Filipovity Márkó zsákol Portugália ellen Forrás: Fiba

Diogo Ventura labdaszerzésével indult a második negyed, ekkor már csak 3 pont volt a mieink előnye. Szerencsére Vojvoda észnél volt és dobott egy kosarat. Pedro Bastos triplával felelt, azaz a hazaiak elkezdték eröltetni a távoli, kinti dobásokat.

A hatalmas termetű Ricardo Monteirót nehezen lehetett tartani, Keller mellől dobott kosarat, s a bírók még faultot is láttak.

Váradi Benedek kiszorított helyzetből növelte az előnyt, a hazaiak pedig megint kapkodni kezdtek - ez volt a mi szerencsénk. Ezzel a kosárral újra 4 ponttal vezettünk. Ezt az előnyt őrizgettük, hol növeltük, s amikor vége lett a második negyednek 38-33-ra vezetett Magyarország.

A számok is azt mutatták, hogy jobban játszott a magyar csapat, mert az első félidőben közel 70 százalékos sikerességgel dobtuk a duplákat, ugyanakkor egyetlen triplánk sem esett be. A portugálok 57 százalékkal értékesítették a kétpontosokat, azaz kiegyenlített volt a küzdelem. Nálunk Eilingsfeld János 11, Perl Zoltán pedig 10 pontot szórt az első félidőben.

Pór Péter szövetségi kapitány a portugálok elleni meccsen Forrás: Fiba

Nagyon keményen és koncentráltan kezdte a második félidőt a magyar csapat. Keller berepülős zsákolása után Vojvoda a sarokból szórt be egy hármast, s ezzel a magyarok újra 10 ponttal vezettek (33-43), azaz visszaépítettük azt az előnyt, amelynél nyugodtabban nézhettük a meccset. Vojvoda szépen belejött a triplákba, bevágott még egyet, s ezzel már 12 pont volt a magyarok előnye.

A portugál csapat teljesen szétesett, a harmadik negyedben 5 perc alatt mindössze 3 pontot dobott, azt is csak büntetőből.

52-36-os magyar vezetésénél megint időt kellett kérniük, de azt már ők is sejtették, hogy ezt a meccset aligha nyerik meg. Nekünk pedig semmi más feladatunk nem volt, mint növelni az előnyt tartani azt a tempót, amit a harmadik negyedben láttunk. Az időkérés hatott, nyomtak egy 5-0-s sorozatot, de Vojvoda, aki ekkor tényleg a hátán vitte a mieinket, újra betalált. A portugálok nem adták fel, megint visszajöttek 10 pontra, Pór Péter pedig időkéréssel nyúlt bele a meccsbe.

Filipovity Márkó remek betörését csak szabálytalanul tudták megállítani, ráadásul a labda is beesett, így 61-46-nál újra 15 pont volt a magyarok előnye. Az utolsó szüntere 61-49-es vezetéssel mentünk, azaz elvileg a negyedik negyedben már nem lehetett semmi gond.

Vojvoda Dávid (a labdával) remekül játszott a harmadik negyedben Forrás: Fiba

Keller a negyedik negyedben is repült és zsákolt - úgy látszik, nagyon szerette ezt a figurát. A hazaiak egyetlen pillanatig nem adták fel, s ezért kemény meccset kellett velük játszani. Öt perccel a vége előtt 11 pont volt a magyarok előnye.

Portugália minden támadásánál dobáskényszerben volt már, s ez nagy kapkodást eredményezett, igaz, a mi kisérleteink sem mentek be ekkor.

A hatalmas adok-kapokban őrizte tehát előnyét a magyar válogatott. Viszont az is várható volt, hogy egyszer valamelyik portugál tripla beesik. Három perccel a vége előtt ez megtörtént, Joao Grosso 8 pontra hozta fel az övéit (64-72.) Pór Péternek azonnal időt kellett kérnie. Vojvoda triplája kimaradt, majd jött egy védekezésbeli hiba és már csak 6 pont volt az előny. A közönség tűzbe jött, a portugálok is.

Óriási csatát hozott a két csapat meccse Forrás: Fiba

A bírók egy magyar szabálytalanságot hosszan videóztak, majd kiötlötték, hogy sportszerűtlent kell fújni ellenünk.

Ez nevetséges volt és 3 perc mozi kellett hozzá.

Szerencsére Diogo Brito egy büntetőt kihagyott, de aztán bevert egy hármast. Ezzel már csak 2 pont volt az előnyünk. Egészen hihetetlen, ami történt. Keller zsákolt egy nagyot, de jött a válasz a túlsó oldalon is. Ekkor már csak 1.20 volt hátra a meccsből. Majd Perl idegnyugtató hármassal pontot tett volna a meccs véglre, de Diogo Brito újabb triplával válaszolt.

75-77-nél Perl Zoltán valahogy beküzdött egy kettest, s erre már nem volt válaszuk a hazaiaknak.

A magyar válogatott tehát győzelemmel kezdte a vb-selejtezőt. Három negyeden át úgy tűnt, hogy ez sima meccs lehet, a negyedik negyedben alaposan magunkra húztuk az ellenfelet, de a lényeg a győzelem. A csapat hétfőn Kaposvárott az olimpiai ezüstérmes franciák ellen folytatja a sorozatot.

Férfi kosárlabda vb-selejtező E-csoport, 1. forduló: Portugália-Magyarország 75-81 (15-20, 18-18, 16-23, 26-20).
A portugál válogatott legjobb dobói: Borovnjak 16, Brito 15.
A magyar válogatott legjobb dobói: Perl 19, Vojvoda 17.

A magyar csapat november 29-én, hétfőn 18 órától Franciaország ellen Kaposvárott lép pályára.