Vágólapra másolva!
Nem csak a két legnagyobb magyar klub, a Telekom Veszprém és a Pick Szeged rajongóiból fog állni a szervezett szurkolói csoport, amelyik januárban a hazai rendezésű Európa-bajnokságon pokoli hangulatot teremthet majd. Gyurákovics Istánnal, a veszprémi sztárcsapat vezérszurkolójával beszélgettünk.

Mióta ön a Veszprém vezérszurkolója?
A 2013. szeptember 29-i Löwen elleni BL-meccs óta vagyok én a Veszprém vezérszurkolója.

Mekkora felelősséggel jár ennyi embert egyszerre irányítani?
Ez nagyon jó és rossz érzés is tud lenni, sok mindentől függ: a csapat aktuális teljesítményétől, a légkörtől, a pandémiás időszaktól, a mérkőzés tétjétől. Nem tett jót a hangulatnak, hogy berakták hétvégéről hétköznapra a mérkőzéseket. Veszprémben egész napos program volt a meccsre járás, aminek része volt egy közös vonulás, vagy egy nagy élőkép. Ezek hétköznap nem megvalósíthatóak, mert már akkor is örül mindenki, ha éppen csak be tud esni a mérkőzésre.

Gyurákovics István, a Telekom Veszprém világszerte ismert szurkolótáborának, az O szektornak a vezérszurkolója Fotó: Polyák Attila - Origo

Mióta jár ki a csapat meccseire? Mi az, ami különlegessé teszi a veszprémi hangulatot?
Bérletes szurkolónak 1997-98 környékétől számítok, de már előtte is jártam jeggyel a régi Március 15. utcai csarnokba. Akinek bármilyen köze van a sportághoz, ők már biztosan hallottak arról, hogy Veszprémben milyen jó a hangulat.

Sokan támadnak minket, hogy a kis meccseken nincs szurkolás, de ez nem feltétlenül a mi és a csapat hibája.

Én lennék a legboldogabb, ha úgy lenne, mint a Bundesligában, hogy bárki meg tud verni bárkit. A szurkolás inkább a hasonló erejű csapatok ellen számít sokat, a gyengébbek ellen kevesebb szerepe van. Veszprémben nagyon sok embernek az a fő szórakozása, hogy hétről hétre kijön és buzdítja a fiúkat.

Miben különbözik a futballpályák lelátóihoz képest a kézicsarnokokban tapasztalható szurkolás?

Mi sokkal inkább követjük a pályán történteket, a játék is pörgősebb, egy szép gól, jó passz, vagy jó védekezés egyaránt tapsot érdemel, de egy vitatott bírói ítéletre ugyanúgy reagálunk.

Mindenkire szüksége lesz a magyar válogatottnak, hogy sikeresen szerepeljen a januári Európa-bajnokságon Fotó: Polyák Attila - Origo

A válogatott meccseken nincs olyan szurkolás, mint mondjuk a Veszprém és a Szeged meccsein. Ez ön szerint miért van így?
Talán amiatt, mert Magyarországon nagyon ritkán van nagy téttel bíró válogatott mérkőzés. A felkészülési meccsekre éppen ezért nem lehet annyira jó hangulatot teremteni. Legutóbb a 2019-es világbajnokság selejtezője volt, amikor a szövetséggel közösen megszerveztük a dolgot, sikerült is nem csak a Szlovénia elleni párharc veszprémi meccsén, de a kint játszott találkozón is jó hangulatot csinálnunk.

Hogy tetszett a szurkolói imázsfilm?

Jó a hangulata, jó az aláfestő zenéje, éppen ezért nem csak a kézilabda szerelmeseit, hanem minden sportrajongót meg tud szólítani.

Lesz-e szervezett szurkolás a januári Eb-n? Ha igen, ön szerint hogyan kéne kinéznie?

Igen, lesz. A tábor gerincét a Veszprém adja és még szegediek, gyöngyösiek, csurgóiak, tatabányaiak és fradisták alkotják.

Maga a szerveződés folyamata először egy felhívással kezdődött, hogy lesz lehetőség szervezetten szurkolni a magyar válogatottnak az Európa-bajnokságon. Minden közösségben volt valaki, aki összegyűjtötte az érdeklődőket, valahonnan csak hárman, máshonnan sokkal többen is visszajeleztek, hogy részt vennének egy ilyenben. Szóval szépen alakulunk.

Mit vár a magyar válogatottól az Eb-n?
A csoportból mindenképpen várom a továbbjutást, utána a középdöntős águnk nagyon nehéz, éppen ezért ott már bármi megtörténhet.

Mit üzen a magyar embereknek, miért jöjjenek ki az Eb-re?
Nagyon régen volt ilyen nívós nemzetközi válogatott esemény Magyarországon, az is inkább utánpótlás világverseny volt. Mivel annak még nincs akkora varázsa, hogy több ezer ember kilátogasson, éppen ezért is lesz a sportág hazai történetének egyik legmeghatározóbb eseménye ez a felnőtt Európa-bajnokság.

A 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságot Magyarország Szlovákiával közösen rendezi meg január 13. és 30. között. A magyar válogatott mérkőzéseire IDE KATTINTVA tud jegyet vásárolni!