Vágólapra másolva!
Egyetlen pillanatnyi esélye nem volt a magyar férfi kosárlabda-válogatottnak, hogy legyőzze az olimpiai ezüstérmes franciákat, akik azonban messze nem azzal a kerettel érkeztek Kaposvárra, amellyel Tokióban játszottak. Ennek ellenére a gallok 78-54-re legyőzték Magyarországot egy olyan meccsen, amelyen sokszor bántó volt a különbség a francia csapat javára.

Három nappal azután, hogy a magyar férfi kosárlabda-válogatott 81-75-re legyőzte Portugáliát, az olimpiai ezüstérmes és világbajnoki harmadik francia csapat ellen lépett pályára Kaposvárott, a vb-selejtezők 2. fordulójában.

A somogyi megyeszékhelyre érkezett ellenfél papíron volt csak olimpiai ezüstérmes, tekintettel arra, hogy a Tokióban fellépő francia kosarasok közül mindössze egy volt tagja a Magyarországon fellépő ellenfél keretének.

A nóta a régi: az igazi sztárjátékosok most az NBA-ben, vagy az ULEB által szervezett Euroligában pattogtatnak, ezért esélyük sincs arra, hogy ebben az időszakban hazájuk válogatottjában szerepeljenek. Ennek az évek óta tartó képtelen helyzetnek az áldozata Hanga Ádám, aki korábban a Barcelona, most pedig a Real Madrid játékosa, s ő sem jöhet el a válogatott mérkőzéseire.

A magyar válogatott a franciák elleni meccs előtt Kaposváron Fotó: Polyák Attila - Origo

A nemrégiben átadott imponzáns kaposvári sportcsarnok adott tehát otthont ennek a vb-selejtezőnek. Annak ellenére, hogy a francia csapat nem a legerősebb összeállításában érkezett, ők voltak ennek a meccsnek az esélyesei.

Azaz: a magyar együttes esetleges győzelme hatalmas szenzáció lett volna.

A mieink szövetségi kapitánya, Sztojan Ivkovics még mindig nem ülhetett le a kispadra, mert nem tudott két negatív koronavírus-tesztet bemutatni. A mester ugyan meggyógyult már, tünetei sincsenek, a szigorú szabályozásoknak mégis áldozatul esett.

Bár Vojvoda kosarával 2-0-ra vezetett a magyar csapat, a franciák onnantól fogva egy 11-0-s sorozattal indították a meccset. Nagyon szellős és könnyű volt a magyar csapat védekezése, az ellenfél játszi könnyedséggel szerezte a kosarakat. A nagy hátrány miatt a távoli dobásokkal kellett volna operálni, d ezek sem ültek a meccs elején - nem úgy a másik oldalon. Tarpey triplájával már 16-4-re vezetett a francia csapat - nagyon nehéz helyzetbe került Magyarország, s még az első negyed fele sem telt el.

Perl Zoltán dob a franciák kosarára Fotó: Polyák Attila - Origo

Már annak is örültünk, hogy Perl Zoltán sikeresen dobott be két büntetőt, ezzel 6-18 lett az állás. A közönségen semmi sem múlt, a B-közép nagoyn lelkes volt.

Az első negyed végén 8-21-et mutatott a tábla, a 8 magyar dobott pont vészesen kevés volt.

Somogyi Ádám triplájával indult el a második negyed, de a franciák azonnal válaszoltak. Nem tudtuk csökkenteni a két csapat közötti különbséget, mert a francia csapat egészen kiválóan dobott - s a 14. percben már 30-11-re vezetett. Keller Ákos látványos zsákolása tetszett a közönségnek, de a védekezésünk továbbra sem volt rendben. 13-32-es állásnál Pór Péter megint időt kért, hátha ez segít. Segített, mert Váradi Benedek dobott egy hármast, majd egy újabb magyar dupla után 18-32-nél a franciák kértek időt.

A kék mezes francia csapat elképesztően dobott az első félidőben Fotó: Polyák Attila - Origo

A második negyed második felében némileg tudtunk faragni a hátrányon, de a francia csapat magabiztosan tartotta az előnyét, amely akkora volt, hogy nem kellett túlságosan idegeskedniük. Ha pedig túlságosan közel jöttünk volna, mindig dobtak egy hármast.

A nagyszünetben 16 ponttal, 45-29-re vezetett az ellenfél, amely a második negyedet is megnyerte 24-21-re.

Innen tényleg a csoda kategóriája lett volna, ha meg tudjuk szorongatni a francia csapatot. A harmadik negyed elején jól látszott, hogy ez nem sikerül. Ezen az estén csak egy együttes volt a pályán: a francia. 29-53-nál Pór Péter megint időt kért - szegény mást nem tehetett. 0-8 volt ekkor az állás az ellenfélnek, miközben már több mint 4 perc telt el a harmadik negyedből.

6 perc 30 másodperc telt el ebből a játékrészből, amikor Perl Zoltán végre betalált, ezzel 31-57 lett az állás.

Ezt a meccset tehát már semmiképpen sem nyerhette meg Magyarország, itt csak abban lehetett reménykedni, hogy a franciák az utolsó negyedre kissé lejebb kapcsolnak. Mondjuk, a játékukat látva nem úgy tűnt, mint akik pihenni szeretnének.

Esélyt sem adtak a franciák a magyaroknak Fotó: Polyák Attila - Origo

Magyar szempontból gyötrelmes volt ez a meccs, sokan alig várták, hogy vége legyen. Benke Szilárd három büntetőt bedobott, de a hátrány még mindig 25 pont volt. Egészen elképesztő jelenetek játszódtak le, egy magyar labdaszerzés után az ellenfelet indítottuk és így ők dobtak pontot. Ezen az estén nagyon nem ment a magyar csapatnak a játék.

36-61-nél Keller Ákos zsákolása szép volt, ennek is örült a közönség.

Ezzel az utolsó szünetben 63-38-ra vezetett Franciaország. A harmadik negyedet 18-9-re nyerte meg az ellenfél, azaz ebben a tíz percben sem dobtunk legalább 10 pontot.

Vojvoda kosarával indult a negyedik negyed, de a francia csapat nem adta alább: kedvük szerint zsákolgattak, vagy éppen küldték el a védőinket gyufáért. 49-76-nál megint közel voltunk a mínusz harminchoz, ami még így utólag leírva is borzalmas.

Csak ezen a képen volt nagy a harc a két csapat között Fotó: Polyák Attila - Origo

A végén tényleg alig vártuk már, hogy vége legyen. A negyedik negyed utolsó fele kellenes dobópárbajjá változott, a franciák akkor dobtak hármast, amikor akartak. A végén sikerült egy kicsit javítani, de a súlyos vereséget így sem kerülhette el Pór Péter csapata. Egy dolognak lehetett még örülni:

a csapatban bemutatkozott Maronka Zsombor, aki a végén egy szép triplát dobott,

ezzel legalább a negyedik negyedet megnyertük 16-15-re. A meccset viszont 24 ponttal, 78-54-re a francia válogatott nyerte meg.

Ezen az estén a két válogatott nem volt egy súlycsoportban, a különbség pedig - sajnos - cseppet sem volt túlzó.

Férfi kosárlabda vb-selejtező, E-csoport, 2. forduló: Magyarország-Franciaország 54-78 (8-21, 21-24, 9-18, 16-15).
A magyar csapat legjobb dobói: Benke 14, Perl 10.
A francia csapat legjobb dobói: Labeyrie 19, Jaiteh 15