Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott nagy lehetőség előtt áll – ezt maguk az érintettek is tudják. A mezőny 32 csapatra való bővítése egy új lebonyolítási formátumot is adott a 2021-es világbajnokságnak, aminek köszönhetően a mieinknek egyetlen olyan ellenfelet sem kell legyőzniük egy jó eredmény eléréséhez, amelyik a világ három legjobb nemzeti csapata közé tartozik. A tokiói olimpia után kinevezett szövetségi kapitány, Golovin Vlagyimir irányításával fiatal csapat utazott el Spanyolországba, hogy onnan egy szép eredménnyel térjen haza. Ugyanakkor sok nehézség is övezi csapatunk felkészülését. Szerdán este derült ki, hogy a magyar válogatott egyik legjobb játékosa, Schatzl Nadine pozitív koronavírus tesztet produkált.

A tokiói olimpia után ismét a legjobb nyolcba kerülés a célja a Golovin Vlagyimir vezette csapatnak, amihez meccsről meccsre egyre jobb teljesítményt kell majd nyújtani. Ez az a cél, amiben Kirsner Erika, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke és az újonnan kinevezett szövetségi kapitány is egyetértett a torna előtti sajtótájékoztatón.

Az általunk a torna előtt megkérdezett korábbi ikonikus szövetségi kapitányok közül Mocsai Lajos nagy örömmel fogadta, hogy az elmúlt évekkel ellentétben ismét van egy konkrét célkitűzés, ami a mieink szemei előtt lebeghet.

A tokiói olimpia után a juniorválogatottal korosztályos világbajnokságot (2018) és Európa-bajnokságot (2019) nyerő Golovin Vlagyimir vette át a felnőttválogatott irányítását Fotó: Koncz Márton - Origo

Hajdu János szerint

azok a fiatalok, akik már sokadszorra kapnak lehetőséget a felnőttek között is, mind-mind rendkívüli tehetségesek.

A szakember előrelépésként tekintene arra, ha a szövetség által kitűzött cél összejönne, számára ez azt jelentené, hogy a fiatalok sikeresen felvették a harcot a Spanyolországban megrendezésre kerülő viadalon.

Németh András jó ötletnek tartja, hogy kevés csapatra, leginkább a Ferencvárosra épül a válogatott, mert így már megvannak azok a jól bejáratott páros, hármas kapcsolatok, amik a napjainkban jellemző rövid felkészülési idő ellenére is erősségei lehetnek a nemzeti csapatnak.

A rövid felkészülési idő egy-egy világeseményre mind a 32 válogatott számára problémát jelenthet, a korábbi kapitány ezt nem kifogásként mondta nekünk, egyszerűen tényeket közölt.

Éppen ezért is volt fontos, hogy ha már sikerült a szövetségnek felkészülési mérkőzéseket lekötnie a torna elé, akkor azt a jelenlegi legerősebb ellenféllel, az olimpiai bajnok Franciaországgal szemben sikerült összehoznia.

Két mérkőzést is játszott az olimpiai bajnok Franciaországgal a magyar válogatott a vb előtt Forrás: FFHandball / Icon Sport

Az első párizsi találkozó első félidejében látszódott, hogy a franciák – talán a norvégokkal és az oroszokkal együtt – még más szint, mint amit a mieink képviselnek. Viszont mindenképp figyelemre méltó volt a második játékrésze annak az összecsapásnak, ahol sikerült kilencgólos hátrányból öt gólra visszakapaszkodni.

A második meccsen pedig már azt is megmutatták a mieink, hogy ha az ellenfél nem pörög száz százalékon, akkor a világ legjobbjaival is képesek felvenni a harcot.

Planéta Szimonetta és Szabó Laura megoldhatják a mindig kulcskérdést jelentő hármas védő szerepkört, ahol a három éve még a másodosztályban szereplő, a nyári olimpia után most ismét keretbe kerülő Bordás Réka is nagy erőssége lehet az együttesnek. A debreceni beálló támadásban is képes lehet meccsenként négy-öt gólra – ez a poszt nem volt a válogatott erőssége az elmúlt bő évtizedben.

Sok múlhat egy másik debrecenin, Vámos Petrán is, aki 21 éves korára lett a magyar válogatott első számú irányítója. Talán korábban csak Görbicz Anitának kellett ekkora felelősséget elviselnie ilyen fiatalon, így vele szemben mindennél fontosabb lesz a türelem. Tóth Eszter a franciák ellen mutatott biztató jeleket, aki az MTK-ban és a Mosonmagyaróvárban látott gólerős játékát igyekszik átmenteni a nemzeti csapatba is.

Schatzl Nadine (jobbra) és Lukács Viktória nagyon nehéz helyzetbe került. Schatzl koronavírus tesztje szerdán lett pozitív, Lukácsot pedig - mint közvetlen kontaktot - egyelőre elkülönítették Fotó: Koncz Márton - Origo

A legerősebb posztoknak a szélek tűntek egészen addig, amíg szerdán este ki nem derült, hogy Schatzl Nadine koronavírus tesztje pozitív lett. A másik szélsőt, Lukács Viktóriát elkülönítették, egyelőre nem lehet tudni, hogy pályára léphet-e. Mögöttük Márton Gréta és Kovács Anett, a Fradi két jelenlegi játékosa szintén stabil teljesítménnyel vették ki részüket a zöld-fehérek BL-meneteléséből.

Így a csapat legnagyobb vezére Bíró Blanka lesz, aki csapatkapitányként hozhatja a kapuban a rá jellemző stabil teljesítményt.

Ha a meccsenkénti védéseinek a száma inkább a 15-höz lesz közelebb, mint a tízhez, akkor a magyar válogatott ágán lévő csapatoknak nagyon nehéz dolga lesz, ha le szeretnének győzni bennünket.

Janurik Kinga sajnálatos koronavírus-fertőzése miatt nem a Ferencváros mostani szezonbeli kapuspárosa utazott ki előbb Párizsba, majd Valenciába, hanem összeállt a fővárosiaknál a 2018-19-es évadban látott Bíró, Szikora Melinda, Szemerey Zsófi trió.

A magyar női kézilabda-válogatott világbajnoki kerete:

Kapusok: BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZEMEREY Zsófi (Motherson Mosonmagyaróvári KC), SZIKORA Melinda (SG BBM Bietigheim, német)
Jobbszélsők: KOVÁCS Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), LUKÁCS Viktória (Győri Audi ETO KC)
Jobbátlövők: ALBEK Anna (TuS Metzingen, német), KLUJBER Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), PLANÉTA Szimonetta (DVSC Schaeffler)
Irányítók: TÓTH Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC SE), VÁMOS Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: BORDÁS Réka (DVSC Schaeffler), SZABÓ Laura (MTK Budapest), TÓVIZI Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: HÁFRA Noémi (Győri Audi ETO KC), KÁCSOR Gréta (Váci NKSE), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: MÁRTON Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), SCHATZL Nadine (Győri Audi ETO KC)
A válogatottságot a torna előtt lemondó Tomori Zsuzsanna nélkül, de Bíró Blankával a kapuban vág neki a spanyolországi vb-nek a nemzeti csapat Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ami a leginkább kérdéses, az az átlövők teljesítménye, azon belül is a távoli lövések megléte és hatékonysága. Ebben jelenthet sokat Szöllősi-Zácsik Szandra visszatérése, aki az utolsó Fradiban megvívott találkozóján sérülést szenvedett, ezért nem utazott el Franciaországba, hanem szerdán csatlakozott a többiekhez.

Ennek még nem a Szlovákia elleni csütörtök esti első mérkőzésünkön lesz jelentősége, hanem sokkal inkább a szombaton Csehországgal, és a hétfőn Németországgal megvívandó összecsapásokon. Ezek komolyabb feladatnak tűnnek, mint a felkészülési mérkőzéseit húsz(!), hét és tizenegy gólokkal elveszítő északi szomszédunk elleni nyitány.

A magyar válogatott vb-csoportmérkőzései:

December 2., 20:30: Magyarország–Szlovákia
December 4., 20:30: Magyarország–Csehország
December 6., 20:30: Magyarország–Németország

A három riválisból egyet kell megelőzni a középdöntőbe jutáshoz, ahol majd a Dánia, Tunézia, Dél-Korea, Kongó négyesből játszunk hárommal. Az előzetes várakozások alapján a két negyeddöntős helyért a dánok, a németek és a mieink lehetnek majd nagy harcban. Pont az a két európai válogatott, amelyeknek tudásuk alapján szintén ott kellett, volna lenniük a tokiói olimpián.

Mindkét csapatban lesznek ismerős arcok, Emily Bölk és Alicia Stolle (a Fradiból) a német, Anne Mette Hansen (az ETO-ból) és Simone Böhme (a Siófokból) a dán együttesben harcolhat majd a továbbjutásért. Rajtuk keresztül vezethet Golovin Vlagyimir csapatának útja a kitűzött célja felé.

A világbajnokságról az Origo Sport a helyszínről tudósít.

A második oldalon mutatunk tíz olyan kézilabdázót, akire érdemes lesz odafigyelni a következő két és fél hét folyamán.