Társoldalunk:

A fiatal magyar női kézilabda-válogatott óriási lehetőség előtt áll a vb-n

2021.12.02. 05:55

Bíró Blanka

Immáron csapatkapitányként állhat a magyar válogatott kapujában a Fradi játékosa. Ő lehet az, aki meccsenként 10-15 védéssel segítheti az együttest Már hosszú idő óta ő a legjobb hazai játékos a posztján, bebizonyíthatja, hogy 27 esztendős korára képes maradandó teljesítményt nyújtani meccsről meccsre is egy nagy világeseményen. Erre Schatzl és Lukács kiválása miatt még nagyobb szükség lehet, mint amit előzetesen gondoltunk.

Alina Grijseels

A Borussia Dortmund irányítója 2018 óta tagja a német válogatottnak, de az alapján, ahogyan klubjában az ősszel játszott, most, 25 évesen jöhet neki az áttörés. 63 találatával vezeti a Bajnokok Ligája góllövőlistáját, ez meccsenként átlagosan nyolc gólt jelent, de volt olyan BL-meccse is az ősszel, amikor 15 alkalommal volt eredményes (a Podravka Vegeta ellen 38-14-re megnyert találkozón). Az ő semlegesítése kulcsfontosságú lehet a december 6-i németek elleni csoportmeccsünkön.

Alina Grijseels vezeti a Bajnokok Ligája góllövőlistáját, most a német válogatottban hárulhat rá főszerepForrás: EHF CL, Twitter

Henny Reistad

Május végén olyan hétvégét produkált a Bajnokok Ligája négyes döntőjében, amire talán még Görbicz Anita sem volt képes. A CSZKA Moszkva elleni elődöntőben dobott tíz góljára a Brest elleni döntőben további 12-t dobott, így nem lehetett kérdés, hogy a BL-trófea mellett az MVP-címet is hazavihette Budapestről. Ősszel már nem a Vipers Kristiansand, hanem a dán Esbjerg csapatában szórta a gólokat. Kíváncsian várjuk, hogy Thorir Hergeirsson a norvég válogatottban hányszor küldi őt egyszerre a pályára a győri Stine Oftedallal.

Estelle Nze Minko

A 30. születésnapját nyáron olimpiai bajnoki címmel ünneplő győri klasszisra kezdenek elfogyni a jelzők. Az már az elmúlt években, még a siófoki évei előtt is látszódott vele kapcsolatban, hogy amint minimálisra tudja csökkenteni a hibáinak a számát támadásban (lépéshiba, belemenés, eladott labda), ő lehet a világ egyik legjobb hátsó játékosa. Jelenleg egy hajszállal még Oftedalnál is jobb formában van, így kettejük közül most ő került fel erre a listára. Ha olyan dinamikával és magabiztossággal folytatja Spanyolországban is, mint amit az elmúlt 12 hónapban láttunk tőle, akkor az Eb után újabb MVP címet gyűjthet be.

Pauletta Foppa

Vele kapcsolatban még mindig az a hihetetlen, hogy most decemberben még csak 21 éves lesz. Könnyen lehet, hogy a francia beállóhoz csak Heidi Löke lesz majd fogható, amikor 10-15 esztendő múlva befejezi pályafutását. Ugyan bal kézzel még nem láttuk dobni, de dinamikájával, helyezkedésével és zárásaival is a norvég legenda megmozdulásait idézi a számunkra. Az olimpiai és az Európa-bajnoki cím már megvan neki, most jöhet a világbajnoki aranyérem.

Pauletta Foppa, Olivier Krumbholz legújabb fegyvereForrás: AFP/Franck Fife

Jelena Mihajlicsenko

Még Foppánál is fiatalabb az a Mihajlicsenko, aki 2001 szeptemberében született, és korosztályának három világeseményéből kettőn is a legértékesebb játékos lett. Tavaly nyáron le is csapott rá a BL-újonc CSZKA Moszkva, és az első öt fordulót követően Ana Gros mögött a második helyen állt a góllövőlistán. Azonban ekkor még pályafutása első - és reméljük utolsó - sérülése megállította a fiatal balátlövőt, aki visszatérése óta ismét bizonyítja képességeit. Talán már az orosz válogatottban is megérett a több játéklehetőségre.

Silje Solberg

Ahogyan Oftedal és Nze Minko, úgy Laura Glauser és Silje Solberg közül is nehéz szívvel kellett választanunk, hogy ne legyen még ennél is nagyobb győri "túlsúly" a listánkon. Az a magabiztosság, amivel a labdákat - szó szerint - megfogja, és dobja egyből támadásba az induló szélsőket, ezen a tornán is sokat jelenthet Norvégiának. Ha pedig nem menne neki, akkor jön majd Katrine Lunde, aki a májusi BL négyes döntőben láthattuk, hogy mire képes 41 évesen is.

Linn Blohm

Listánkon ő a negyedik győri kézilabdázó, és amilyen formában az ETO kézilabdázott az ősszel, nehéz most elképzelni, hogy bárki is legyőzze őket a legrangosabb európai kupában. A nyári igazolások egytől egyig beváltották a hozzájuk főzött reményeket, sőt Blohm és a dél-koreai Ryu Eun-hee még talán túl is szárnyalták azt. Remek védő és magabiztos befejező az ellenfél falában is, és bár már nincs Isabelle Gulldén ott a svéd válogatottban, Carin Strömberg képes lehet jól megtalálni őt a labdával.

Linn Blohm számára mostanában nincs lehetetlenForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Bruna de Paula

A magyar válogatott tagjai több ízben is megtapasztalhatták a nyáron, hogy mennyire félelmetes az a cselezési készség, amivel a 25 éves irányító-átlövő rendelkezik. Miután MVP és gólkirálynő lett az Európa-liga győztes Nantes-tal, ősszel a Metz játékosaként már a BL-ben nyújt remek teljesítményt. A kettő között az olimpián ő volt az, aki szétszedte az ellenfelek védekezését.

Angela Malestein

Ugyanazzal a határtalan önbizalommal és játékossággal lép pályára a Fradi jobbszélén, mint ami Schatzl Nadine-t jellemzi az ETO bal oldalán. A zöld-fehérekhez Lukács Viktória helyére érkező holland világbajnok trükkös lövéseivel és pozitív kisugárzásával nagyon hamar megszerettette magát a ferencvárosi szurkolótáborral. A világbajnokság 2019-es győztese kicsit talány, hogy mire lesz képes a most kezdődő tornán. Vajon összejöhet-e a címvédés egy olyan országnak, ahol nincsen profi bajnokság?

Előző
  • 1
  • 2
Következő