Társoldalunk:

Golovin Vlagyimir: A cél továbbra is a legjobb nyolc közé jutás

2021.12.01. 12:13

A magyar női kézilabda-válogatott már kedden megérkezett Valenciába, ahol a decemberi világbajnokság első szakaszában a főhadiszállása lesz. Szerda délelőtt Golovin Vlagyimirral, a nemzeti csapat szövetségi kapitányával, illetve három játékossal beszélgettünk.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Valenciából.

"A cél továbbra is a legjobb nyolc közé jutás, de nem lesz egyszerű ezt elérni" - mondta Golovin Vlagyimir az Origónak. "Minden fél óra számít, amit a pályán lehetünk, mert nem volt sok időnk közösen készülni. Nagyon hasznos két mérkőzés volt a múlt heti franciák elleni, a második meccsen már összeszedettebbek voltunk. Bízom benne, hogy amit ott sikerült megvalósítani, azt át tudjuk vezetni a vb-re is."

A kapitány elárulta, hogy szerda kora délután lesz egy erőnléti edzésük, és kedd este már a csoportmérkőzések helyszínén, Llíriában is jártak.Kicsit hideg volt a csarnokban, elvileg még nincsen fűtés, de a körülmények mindenkinek ugyanolyanok lesznek - mondta a válogatott élére a tokiói olimpia után kinevezett szakember.

Golovin Vlagyimir első felnőtt világeseményén irányíthatja a magyar válogatottatFotó: Koncz Márton - Origo

Nagy megtiszteltetés, hogy itt lehetek a magyar válogatott szövetségi kapitányaként, szeretném, ha élveznénk a játékot, és a legjobb arcunkat megmutatni már a legelső, Szlovákia elleni meccsen- árulta el Golovin, aki már teljesen felkészült a rivális legfőbb erősségeiből, de az még kérdés, hogy a porcműtét után lábadozó Simona Szarková ott lehet-e a mieink elleni csütörtök esti összecsapáson. Ami biztos, hogy a balátlövő már edzett és ott ült a felkészülési meccseik kispadján.

A szövetségi kapitányhoz hasonlóan első világversenyére készül a felnőtt válogatottal Szemerey Zsófi, aki részben Janurik Kinga koronavírusos megbetegedése miatt került be a magyar keretbe. Nagyon sajnáltam Kingát, tudom, hogy mennyi munkája van benne. Beszéltem vele, pozitívan is állt a dologhoz, támogatott, úgyhogy én érte is fogok küzdeni a világbajnokságon.

"Tudom, hogy Lancz Barbora nagyon készül ellenünk, és Simona Szarková is edzett már a szlovák csapatban. Ki kell tudnunk használni, hogy ismerjük őket, remélem így könnyebb lesz megtalálni a gyenge pontjaikat" - a kapus elmondása szerint láthatóan kicsit mindenki kivirult, amikor megérkeztek Valenciába. Szép helyen vannak és jó a szállásuk is, így minden adott lesz, hogy a mieinknek egy jó vb-je legyen.

"Nagyon fiatal a csapatunk, ilyen összeállításban még keveset játszottunk együtt, de reménykedem, hogy sikerül előrelépnünk. Bízom benne, hogy ez már látszódni fog a pályán, az összeszokottság tekintetében is. Össze kell érnünk, és akkor egy jó teljesítményt tudunk majd elérni" - bizakodott Lukács Viktória, aki már 26 éves kora ellenére is a nemzeti csapat egyik legrutinosabb játékosának számít.

A győri kézilabdázó tudja, hogy pár rutinosabb játékosnak nagy terhet kell majd levenni a csapat többi tagjáról, mert sokaknak ez lesz az első világversenye. A jobbszélső ezt megtisztelő feladatnak tartja, és örül, hogy ebben a vezérszerepben lehet.

Szabó Laura a 2018-as Európa-bajnokság és a 2019-es világbajnokság után lesz ott ismét nagy eseményen a nemzeti csapatbanForrás: AFP/Jean-Christophe Verhaegen

"Meglepődtem, de azért örültem, hogy Vova számít rám. Az MTK-nál napról napra látta a munkámat, ami ezek szerint tetszett neki" - mondta Szabó Laura, akinek az ősszel a kék-fehéreknél is a szövetségi kapitány irányította a felkészülését. A válogatottba a 2019-es világbajnokság után ismét visszatérő beálló Planéta Szimonettával és Bordás Rékával is jól megértette magát a felkészülési mérkőzésen.

Kimnek nagyon erős elképzelése volt a kézilabdáról. Neki minden méter meg volt határozva a figuráknál, hogy ki hova érezzen. Vova azért szabadabb kezet ad abban, hogy egy figurán belül amit jónak érez a játékos, azt meg tudja valósítani - beszélt a Kim Rasmussen és Golovin Vlagyimir stílusa közötti különségekről.

A magyar válogatott csütörtök este 20:30-kor Szlovákia ellen kezdi meg szereplését a női kézilabda-világbajnokságon.