A magyar női kézilabda-válogatott Szlovákia elleni győzelemmel kezdte a világbajnokságot

HÁFRA Noémi magyar női kézilabda-válogatott
Llíria, 2021. december 2. Háfra Noémi (k), valamint a szlovák Marianna Rebicová (b) és Nikoleta Trunková a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság E csoportjának első fordulójában, a Magyarország - Szlovákia mérkőzésen a llíriai sportcsarnokban 2021. december 2-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott 35-29-re legyőzte Szlovákiát a spanyolországi világbajnokság E csoportjának csütörtök esti mérkőzésén.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Llíriából.

Nem kellett sok idő, hogy megtapasztaljuk a Pabellon Pla de l'Arc-kal kapcsolatban, amit egy nappal korábban Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya mondott nekünk. Már a csarnokba való belépés első pillanatában érződött, hogy itt bizony nem lesz 15 foknál melegebb.

Tekintve, hogy Valencia környékén délután 20 fokot mutat a hőmérő, ezért ez majdnem egy teljes visszalépés a jégkorszakba. A sportcsarnok, amiben vagyunk, kb. 45 percnyi metrózásra, avagy hévezésre van Valenciától nem messze egy kisvárosban.

Jó néhány magyar szurkoló kijött Llíriába buzdítani a nemzeti csapatot Forrás: Szendrei Zoltán

A hivatalos műsorfüzetben az aréna befogadóképességével kapcsolatban a spanyol változatban 4100 fő, az angol fordításban már 5000 fő szerepel. Érkeztek szurkolók többek között Békéscsabáról és Pécsről is. Az ő szemeik láttára kezdődött meg a találkozó, ami már az E csoport második meccse volt az 1. fordulóban, nagyjából egy órával előtte ugyanis Németország már hozta a Csehország elleni kötelezőt.

A vb előtt, már a helyszínen pozitív koronavírustesztet produkáló Schatzl Nadine mellett a másik két kimaradó Tóvizi Petra és Szöllősi-Zácsik Szandra voltak. Mivel a Fradi balátlövője novemberi sérülése miatt csak egy nappal ezelőtt csatlakozott a kerethez, ezért ez nem okozott akkora meglepetést.

Háfra Noémi lőtte a magyar válogatott első gólját a világbajnokságon, aki igencsak aktívan kezdte az első perceket. A nagy iramban három perc alatt összesen hét találat született, amiből a mieink szereztek többet. (4-3) Háfra mellett két debreceni, Bordás Réka és Vámos Petra volt eredményes.

Háfra Noémi gólerősen kezdte a világbajnokságot Forrás: MTI/Illyés Tibor

A túloldalon Nikoleta Trunková sok gondot okozott a magyar védőfalban, a beálló góljával 5-4-re a szlovákok átvették a vezetést. Ez nem tartott sokáig, két Bíró Blanka-védéssel, és egy-egy Vámos, illetve Klujber Katrin-góllal 7-6-nál már ismét a fehér mezben játszó együttes volt előnyben.

Újdonság, hogy az eredményjelzőn passzív játéknál kiírják, hogy a támadó csapatnak hány passzra van még lehetősége, mielőtt a bírók elveszik tőlük a labdát. Márton Gréta góljával először vezettünk két góllal, de a szlovák kapuban álló Oguntoye Viktória bravúrjainak köszönhetően gyorsan visszajöttek döntetlenre. (8-8)

A meccset jól kezdő Vámos gyönyörű betörését követően az iram elkezdett egy kicsit alább hagyni, de az valami egészen extra lett volna, ha a két együttes abban az iramban játssza végig a 60 percet, mint amiben elkezdte. A játékrész közepén a támadójátékunk egy kicsit megakadt, Háfra következő találata már egyenlítés volt, ugyanis Szlovákia közben megint vezetett egy rövid ideig.

Bordás Réka támadásban és védekezésben is a magyar válogatott egyik legjobbja volt Forrás: MTI/Illyés Tibor

A szlovákok nem akarták könnyen adni magukat, az első vb-meccsét játszó Tóth Eszter azonban elől tartotta a csapatot. (12-11) Az irányítót a következő védekezésnél kiállították, amit Barbora Lancz révén az ellenfél ki is tudott használni. Klujber passzívnál lőtt talpról a kapuba, majd Karin Bujnochová duplája következett.

Golovin Vlagyimir 28. percben megejtett időkérését követően a fordulatokban gazdag első félidőt végül Tóth és Háfra találataival zártuk, azonban a szlovákok a dudaszó előtt 16-16-ra egyenlíteni tudtak. Ugyan a rivális nyitotta góllal a második játékrészt, a 36. percben 21-18-as magyar vezetésnél már Pavol Streichernek kellett időt kérnie. Márton Gréta és Háfra vették ekkor a hátukra a csapatot.

A szlovák szakember szavai ellenére Vámos és Lukács Viktória jóvoltából a következő két gólt is mi szereztük. (23-18) Szikora Melinda védései jó alapot adtak a következő percekre, amikor a remek teljesítményt bemutató Háfra és Bordás pillanatai következtek. Golovin Vlagyimir 26-21-nél érezte úgy, hogy itt a 43. perc környékén el lehet dönteni a mérkőzést.

A második félidő közepére összeállt a magyar csapat védekezése Forrás: MTI/Illyés Tibor

Elsőre nem így lett, Trunková és Bíziková találataival közelebb került az ellenfél. Vámos és Klujber is jól lőtt, majd tíz perccel a vége előtt Kácsor Gréta esett nagyon rosszul a földre, miután megszerezte első vb-gólját. (30-25) Az eséstől eltekintve ugyanígy tett Kovács Anett is a jobbszélen, és a pályára visszatérő Tóth is góllal tudta segíteni a mieinket.

Ekkor már igazi veszélyt csak Trunková és Bíziková tudott Szikora kapujára jelenteni. 33-28-as vezetésnél pedig már a 20 éves Albek Anna is gyönyörű gólt bombázott a hálóba. Sőt, Kácsor is góllal mutatta meg, hogy nincs komoly sérülése.

Az utolsó percekben Szikora még bemutatott pár demoralizáló védést, amivel megalapozta a mieink örömét.

A magyar válogatott 35-29-re legyőzte Szlovákiát, amivel nagy lépést tett a középdöntőe jutás felé.

Legközelebb szombat este 20:30-kor lépünk pályára a világbajnokságon, az ellenfél Csehország lesz.

Női kézilabda-vb, csoportkör, 1. forduló, E csoport:
Magyarország-Szlovákia 35-29 (16-16)
Llíria, v.: Christiansen, Hesseldal Hansen (dánok)
lövések/gólok: 53/35, illetve 44/29
gólok hétméteresből: 2/2, illetve 4/4
kiállítások: 4, illetve 6 perc

Magyarország:
Bíró - Márton 3, Háfra 7, Vámos 5, Bordás 3, Klujber 7, Lukács 1, cserék: Planéta, Kácsor 2, Szabó L. 1, Tóth E. 3, Szikora, Fodor, Kovács A. 2, Albek 1, Szemerey, szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

korábban:
Németország - Csehország 31-21