Vágólapra másolva!
A magyar bajnok Sopron Basket elsöpörte a francia aranyérmes Landes csapatát a női kosárlabda Euroliga B-csoportjánnak 7. fordulójában. A 22 pontos különbségű siker óriási teljesítmény, s ezzel a győzelemmel a magyar csapat ismét az első helyen áll az Euroliga B-csoportjában, ami óriási dolog.

Négy győzelem és két vereség. Ezzel a mutatóval vágott neki a Sopron Basket a női kosárlabda Euroliga B-csoportjában a 7. fordulónak, amely az alapszakasz első körének utolsó meccse volt. A két vereséget egy városban, Isztambulban szenvedte el a magyar bajnokcsapat, a négy győzelemből kettőt idegenben, Gironában és Gdyniában ért el, kettőt pedig idehaza az olasz Schio és a Kurszk ellen.

A Landes elleni összecsapásnak óriási volt a tétje: hazai győzelem esetén a Sopron meccselőnnyel a tabella élére ugrott volna.

De nemcsak ezért volt fontos a siker. Az Euroligában ugyanis most háromszor egymás után hazai pályán játszik a zöld-sárga csapat, amely elképesztően jó helyzetbe hozhatja Gáspár Dávid együttesét. A Landes után a jövő héten a spanyol Girona, majd két hét múlva a lengyel Gdynia érkezik Sopronba.

kezdés előtt Sopronban Fotó: Polyák Attila - Origo

A magyar csapat a hét végén a PINK Pécs ellen aratott fölényes győzelmet úgy, hogy több kulcsemberét pihentette Gáspár Dávid.

Az Euroliga B-csoportjában óriási körbeverések alakultak ki, s a tabella is hihetetlenül szoros volt.

De most tényleg minden a Sopron kezére játszott. Az ellenfél 3-3-as mutatóval érkezett ide, a három győzelemből a Kurszk és a Fenerbahce legyőzése volt igazán figyelemre méltó. A francia bajnokság aranyérmeséről beszéltünk, mindenképpen óvatosan kellett hozzáállni a mérkőzéshez.

Gáspár Dávid, a Sopron vezető edzője Fotó: Polyák Attila - Origo

Jovanovics szerezte az első soproni kosarat, Regan Magarity válaszolt rá. Mezőnyből nagyszerűen dobott ekkor a Sopron, az első négy támadás után rendre kosár esett. Az ötödiknél jött az első hiba, egy labdaeladás után két büntetőt dobhatott a Landes, amely így szorossá tette az első negyed elejét. Aztán January hármasa és Milovanovics kettese után 13-6 lett az állás.

Chéry triplája nagyon véleményes volt, talán időn túl is esett, de a bírók megadták.

Szerencsére ez nem zavarta meg a Sopront, mert Jovanovics újabb hármasával 16-9 volt az állás a 6. percben. A Sopron továbbra is remek dobóformát mutatott, viszont a túloldalról is jöttek a hármasok - Fathoux vert be egyet. majd Gabby Williams kettőt - ebből a fajtából, s ezzel 22-16 lett az állás. Ekkor Határ Bernadett - aki addig nem nagyon találta meg a helyét - lejött, helyére az az Aby Gaye érkezett, aki egy éve még a Landes játékosa volt. A bombaformában játszó Williams egy búrát is kiosztott, Fegyverneky is feliratkozott a kosárszerzők közé. A védekezés ebben az első negyedben nem annyira dominált, ezt jelzi az is, hogy az első 10 percben összesen 46 pont esett, s a Sopron vezetett 26-20-ra.

Az első negyedben nagy harc dúlt a két csapat között Fotó: Polyák Attila - Origo

Varga Alíz a kispadról érkezve dobott egy hármast, ezzel 29-20 lett, de aztán a fiatal magyar eladta a labdát, s ebből zárkózptt a Landes. A mozgékony és gyors francia csapat ellen komoly védőmunkára volt szükség. Willams úgy dobott kosarat, hogy oda is ütöttek neki, de a bírók hosszas hezitálás után támadófaultot ítéltek és elvették a kosarat. A közönség és Gáspár Dávid edző is joggal dühöngött. A Sopron meg felpaprikázódott és Gaye dobta be a következő kétpontost - ezzel lett 31-22 az állás. Határ első kosara a 15. percben esett. 33-24-es hazai vezetésénél hatalmas kapkodás kezdődött mindkét oldalon.

Az első negyed pontzuhataga után alig-alig esett kosár.

A nagy megtorpanást Milovanovics 1 jó büntetője akasztotta meg, de a másik kettő kimaradt, ugyanis hármat dobhatott a szerb játékos. Kellett volna valaki, aki kirántja a Sopront a gödörből. Ez a valaki January volt, aki egy triplával 11 pontra növelte a Sopron előnyét. Milovanovics is dobott egy triplát, ezzel már 40-26 lett az állás, amely komoly előnynek számított. A nagyszünet előtt Határ dobott még egy kettest, s 42-28-ra a Sopron vezetett az első félidő után.

Határ Bernadett dob a franciák kosarára Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem ez volt a Sopron leglátványosabb első húsz perce ebben sorozatban, de a küzdésre nem lehetett panasz és mindig volt valaki, aki lendített egyet a szekéren.

Határ Bernadett kezdte a második félidőben a pontgyártást, majd Jovanovics folytatta, s ezzel csaknem meglett a közte húsz (46-28). Jelena Milovanovics hármasa után, amikor a Sopron 7-0-s rohanásban volt már, a francia csapat kénytelen volt időkéréssel megfékezni a hazaiak viharos játékát. Nem sikerült nekik.

Volt egy olyan soproni támadás, amelynél három támadólepattanó megszerzése után a negyedikre Határ dobta be a tempót.

A Landes teljesen szétesett, játékosai csak elvétve dobtak kosarat, miközben a Sopron védekezése is sokkal keményebb lett. A 25. percben szokatlan jelenet játszódott le. Egy soproni fault után Cardenal esett a földre. Erre a Landes edzője, Julie Barennes besétált a pályára és megnézte, hogy jól van-e a játékosa, majd ő kisérte le a pályáról. Sok izgalom ekkor nem volt, mert a Sopron már több mint 20 ponttal vezetett, s a Landes semmit sem tudott kezdeni a magyar bajnok játékával.

Nevena Jovanovics fontos pontokat dobott Fotó: Polyák Attila - Origo

A harmadik negyed második felében annyiban változott meg a meccs képe, hogy a Landes több helyzetet is értékesített, de a válaszok rendre megérkeztek a soproniak részéről. A franciák képtelenek voltak 20 ponton belülre jönni, az utolsó szünetben 24 pont volt a különbség, azaz 65-41-re vezetett a Sopron.

A győzelem és a csoportelsőség visszavétele megvolt tehát,

a negyedik negyedben csupán az volt a kérdés, hogy tudja-e tartani ezt az előnyt a magyar bajnok. Varga Sára is helyet kapott a csapatban, Gáspár Dávid bátran alkalmazhatta a nagyobb rotációt. Fegyverneky látványos labdaellopása után 69-41 volt az állás, egészen elképesztő volt már ekkor a magyar csapat dominanciája. Ez akkor sem csökkent, amikor a Landes egy-egy támadása sikerrel fejeződött be.

Jelena Milovanovics büntetőt dob Fotó: Polyák Attila - Origo

Az utolsó öt perc 72-49-es magyar vezetéssel indult. Varga Sára is feliratkozott a pontszerzők közé, amely külön öröm egy ilyen rangos mérkőzésen.

Az utolsó perceket aztán már nagyobb izgalom nélkül pörgették le a csapatok, mert azt mindenki tudta, hogy a Landes ezen az estén nem tudja megnyerni ezt a meccset.

A végére egy személyes megjegyzés: ez a soproni csapat igazán megérdemelne több nézőt. Európa egyik legjobb együttese játszik igazán magas szinten, parádés ellenfelekkel szemben. A 650 néző, aki a helyszínen látta a Landes leigázását nem sok, még akkor sem, ha most éppen a koronavírus-járvány negyedik hullámát éljük.

Az bent van a soproni kosárban Fotó: Polyák Attila - Origo

A Sopron ezzel a győzelemmel visszavette a vezetést a B-csoportban, ráadásul pont és meccselőnnyel teszik ezt a zöld-sárgák, akik egy hét múlva a spanyol Gironát fogadják hazai pályán.

Női kosárlabda Euroliga, B-csoport, 7. forduló: Sopron Basket - Basket Landes (francia) 76-54 (26-20, 16-8, 23-13, 11-13).
A Sopron legjobb dobói: Williams 14, January 12, Milovanovics 11.
A Landes legjobb dobói: Magarity 14, Tolo 9.