Társoldalunk:

A gyönyörű magyar kosárlabdázónő meghódítja Amerikát

2021.12.03. 18:15

Rendkívül érdekes és hosszú interjút adott a Wbasket.hu című internetes portálnak az Egyesült Államokban élő Juhász Dorka, akit a magyar női kosárlabdasport legnagyobb tehetségének tartanak. Az UConn egyetemen tanuló és kosárlabdázó Juhász hamarosan a WNBA ajtaján dörömbölhet, miközben a magyar válogatott egyik erőssége is lehet. Juhász Dorkával az a Kuttor Enikő készített interjút, aki korábban maga is kosárlabdázott, a Sopronnal magyar bajnoki címet szerzett, s aki a 2014-es U17-es női világbajnokságon a bronzérmes magyar csapat tagja volt.

Juhász Dorka édesanyja, Balázs Hajnalka annak idején a Rátgéber László vezette PVSK csapatának erőssége és kulcsjátékosa volt. Az alma tehát nem esett messze a fájától. Juhász Dorka nagy szeretettel beszélt az édesanyjáról, aki sok-sok éjszakát tölt a számítógép előtt, hogy lánya amerikai egyetemi mérkőzéseit megtekintse.

"Édesanyám, a PVSK egykori játékosa, Balázs Hajnalka is ilyen kosárlabdázó volt, így érthető, hogy én is ilyen lettem. Sosem vagyok a teljesítményemmel igazán elégedett. Anyukám is így nevelt, tőle is mindig jött a dicséret mellé a kritika. Ő egyébként a mai napig éjszakánként nézi a mérkőzésemet, akkor is, ha az magyar idő szerint éjjel kettőkor van. Utána mindig átbeszéljük, ő mit gondol, és én mit éreztem. Úgy gondolom, hogy a fejlődéshez az a kulcs, hogy sose legyél magaddal teljesen elégedett" - nyilatkozta a Wbasket.hu-nak Juhász Dorka.

Geno Auriemma, Juhász Dorka edzőjeForrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Carmen Mandato

A magyar lány az UConn egyetemen kosárlabdázik, edzője a világhírű Geno Auriemma. A 67 éves, olasz származású tréner 2009-től 2016-ig az Egyesült Államok női válogatottját irányította, amellyel 2010-ben és 2014-ben világbajnok, 2012-ben és 2016-ban olimpiai bajnok lett. A UConn edzőjeként olyan későbbi kiválóságok kerültek ki a kezei közül, mint Sue Bird, Diana Taurasi, Tina Charles, Maya Moore vagy Breanna Stewart. Róla és az UConn egyetemről így beszélt Juhász Dorka: "Annyit mondott (az edző,Geno Auriemma - a szerk.), hogy nagyon számítanak rám, illetve, hogy én lehetnék az a hiányzó láncszem, amire a csapatnak szüksége van, és segít felkészülni a profi életre. Nekem ezt elég volt hallani, és ekkor már nem is arra gondoltam, hogy vajon hány percet fogok majd játszani. Csak az lebegett a szemem előtt, hogy mennyit fogok fejlődni."

Juhász Dorka itt még az Ohio State színeibenForrás: Twitter

Juhász Dorka nagy álma, hogy valamelyik WNBA-csapat draftolja és pályára léphessen az amerikai profi női ligában is. "A mutatók alapján nagyon jó szezonom volt az előző évben, ennek ellenére úgy éreztem, hogy még ennél is több van bennem. Mehettem volna profinak, vagy akár meg is próbálhattam volna a WNBA-t, de úgy gondoltam, hogy hiányzik még az a minőségi edzésmunka, amit most a UConnál nap mint nap megkapok, amitől tovább fejlődhetek, hogy a WNBA drafton is jobb esélyeim lehessenek. Természetesen továbbra is a WNBA-szereplés a célom, viszont annyi a különbség, hogy most már az Egyesült Államok elsőszámú kosárlabda-programja is bekerült az önéletrajzomba, ami előnyt jelenthet majd számomra."

A UConn Huskies csapata, amelyben Juhász Dorka is játszikForrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Carmen Mandato

A cikkben természetesen szóba került az is, hogy Juhász hamarosan a magyar válogatott tagja lehet. "Székely Norbert szövetségi kapitánnyal többször beszéltem az elmúlt évek során, és biztosított arról, hogy számít rám a válogatott keretben. Ennek nagyon örültem, hiszen már sok év eltelt azóta, amikor legutóbb magamra húzhattam a magyar válogatott mezét. A szövetségi kapitány tisztában van a helyzetemmel, tudja, hogy nem egyszerű hazamennem az itteni kötelezettségek miatt. Május környékén úgy alakult, hogy korábban ért véget a szezonom, így tudtam pihenni is egy keveset, majd csatlakoztam a válogatott székesfehérvári összetartásához. Ekkoriban derült ki az is, hogy a UConn színeiben fogom folytatni a pályafutásom, de mivel náluk csak 5-6 hetes volt a nyári felkészülés, így ez nem akadályozott ebben. Nagyon jól éreztem magam az edzőtáborban, arról nem is beszélve, hogy ezzel hivatalosan is megkezdődött a beépítésem is a női válogatottba. Ez egy külön dicsőség számomra, hiszen ezzel is anyukám nyomdokaiba tudok lépni. Remélem, hogy a két év múlva esedékes Európa-bajnokságon már hivatalosan is magyar mezben tudok majd pályára lépni."

A teljes interjút itt tudja elolvasni.