Háfra Noémi: Erősebb és tapasztaltabb lettem az elmúlt években

2021.12.04. 11:31

A magyar női kézilabda-válogatott Szlovákia után Csehországgal szemben is esélyesnek számít a spanyolországi világbajnokságon. A szombati mérkőzés előtt Golovin Vlagyimirrel, illetve a mieink első találkozóján a 20. születésnapján góllal debütáló Albek Annával, és a rég nem látott jó formáját idéző Háfra Noémivel beszélgettünk.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Valenciából. 

„Óriási megtiszteltetés határon túli magyarként pályára lépni a válogatottban"  – mondta Albek Anna az Origo Sportnak a válogatott pénteki médiaeseményén. A zentai születésű fiatal jobbátlövő a Szlovákia elleni első meccs napján ünnepelte 20. születésnapját, méghozzá góllal. A jeles nap alkalmából a találkozó után este a többiek felköszöntötték őt, három kis tortát kapott és énekeltek is neki.

Albek Anna (balra) 20. születésnapján góllal debütált a világbajnokságonForrás: MTI/Illyés Tibor

„Ez volt az egyik legnagyobb álmom, hogy itt legyek a világbajnokságon. Nagyon boldog vagyok, hogy így debütálhattam. Nem sokaknak adatik meg, hogy ilyen fiatalon és ráadásul pont a születésnapjukon léphetnek először pályára. A bemelegítéskor még volt bennem egy kis feszültség, de utána rögtön elszállt, amikor elkezdődött a meccs.  Elsőre elégedett vagyok a teljesítményemmel, köszönöm Vovának, hogy lehetőséget adott" – beszélt nagyon szerényen a 2021-22-es szezonban a német Metzingen együttesében kézilabdázó tehetség.

„Jól érzem magam Németországban, teljesen más a kultúra, a bajnokság nem olyan erős, mint régen volt, de megpróbálok fejlődni és tapasztalatot szerezni" – számolt be kinti élményeiről a 2019-ben hazai pályán junior Európa-bajnoki címet nyerő játékos. Azt a sikert ugyanúgy Golovin Vlagyimir irányítása alatt ünnepelhette, ahogyan ezt a csütörtöki 35-29-es sikert is.

„Valamennyire meglepetés volt, hogy bekerültem a meccskeretbe, de amikor még a 21 fős kerettel gyakoroltunk, már akkor mondta, hogy ne három napra, hanem három hétre pakoljak. Meg tudtam mutatni, hogy ide való vagyok. Fiatal a csapat, megkönnyítik a beilleszkedésem a lányok. Nem volt még sok olyan pillanat, amikor Planéta Szimonettával hármas védőként egyszerre voltunk a pályán, de az egy nagyon magas fal lesz, amit nehezen lőhetnek át az ellenfelek" – lehet, hogy ez a hármas védő páros már a Csehország elleni szombat esti összecsapáson többet lesz egyszerre a pályán.

Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitányaForrás: MTI/Illyés Tibor

Nem sok olyan paraméterrel bíró magyar játékos van az ő korában, mint amivel Albek Anna rendelkezik  – ezt már Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya mondta, aki elárulta, hogy a keretbe való meghívásában az is szerepet játszott, hogy Tomori Zsuzsanna a vb előtt lemondta a válogatottságot. Viszont megjegyezte, hogy már a franciák elleni felkészülési találkozókon sem lógott ki lefelé a csapatból, és rögtön az első vb-meccsen lőtt gólja is bizonyítja, hogy helye van a válogatottban.

A szakember a nemzeti csapat nyitómeccsén remekül játszó, hét gólt szerző Háfra Noémiről is mondott pár szót: „Tudom, hogy mire képes, támadójátékban most mutatott is ebből valamit. Kellően vállalkozó szellemben és nagy önbizalommal játszott, nem véletlen, hogy ő lett a meccs embere." 

„Úgy gondolom, hogy tapasztaltabb és erősebb lettem az elmúlt években, ami segített abban, hogy hosszú idő után végre ismét egy ennyire jó teljesítményt tudjak mutatni a válogatottban is"  – ezt már maga a még mindig csak 23 éves balátlövő mondta az Origo Sportnak.

Háfra Noémi hosszú idő után nyújtott ennyire emlékezetes teljesítményt a magyar válogatottban, és még mindig csak 23 évesForrás: MTI/Illyés Tibor

„A támadójátékunk elég könnyen működött, ha ezt tovább tudjuk vinni, akkor az sokat ígérő lehet. Viszont a védekezésünk az első félidőben nagyon gyenge volt sajnos, a kapusok egy kicsit ki voltak szolgáltatva. Ez megváltozott a szünet után, jöttek a védések és a védőfalunk is nagyobb erőt mutatott" – beszélt a szlovákok elleni kicsit kettősre sikerült összecsapásról a Győri Audi ETO játékosa. 

A csehek ellen is kulcskérdés lesz a védekezés, és az abból való gyors támadásvezetések. Gyengébb cseresorral rendelkeznek, így fizikálisan gyorsabban fáradnak, amit ki kell használnunk  – tekintett előre a mieink következő meccsére a szövetségi kapitány.

Csehország az első meccse alapján inkább a szlovákokkal lesz majd harcban a csoportkörből való továbbjutásért, mint a magyar és a német válogatottal. Utóbbitól csütörtökön 31-21-es vereséget szenvedett, ami Németország erejét is megmutatja.

A csehek szorosabb első félidő után végül simán kikaptak NémetországtólForrás: IHF

Viszont a mieinknek azért nem árt odafigyelni, nehogy meglepetés érje őket. Az ellenfelet már a 2012-es Európa-bajnokságon is Jan Basny irányította, aki már három éve nem számíthat az önálló Csehország történetének talán legjobb játékosára, Iveta Luzumovára. Az ő hiányában is számos, a magyar bajnokságból ismerős kézilabdázó teremthet veszélyt a szombati meccsen.

Jana Knedliková öt évet játszott Győrben, ezalatt olyan szépen fejlődött, hogy 2020-ban a Vipers Kristiansand leigazolta őt, ahol rögtön Bajnokok Ligáját nyert. Két nappal ezelőtt a kapitány inkább Dominika Zachovát játszatta a jobbszélen. Marketa Jerabková szintén a norvég együttesben játszik a nyártól, ahová egy thüringiai kitérő után Érdről került el.

A balátlövő mellett a balszélen találunk még figyelemre méltó játékost, Veronika Malá a magyar csapat első meccsén a szünet után jól védő Szikora Melinda csapattársa a Thüringerben. A kapuban Petra Kudlácková szintén képes jó teljesítményre. A csehek a magyarhoz hasonlóan egy nagyon fiatal válogatott, a 25 éves Jerabková mindössze a csapat ötödik legidősebb kézilabdázója.

Marketa Jerabkovára érdemes lesz odafigyelniForrás: IHF

A meccsen az mindenképp a magyar válogatott sikere mellett szólhat, hogy fiatal koruk ellenére már jóval több tapasztalatot szereztek nemzetközi szinten mind a klubcsapatukban, mind a nemzeti csapatban. Elég csak arra a Háfrára gondolni, aki - belegondolni is félelmetes, de - már nyolc évvel ezelőtt, a Győr elleni bajnoki döntő büntetőpárbajában értékesített egy büntetőt - alig 15 esztendősen.

Ezúttal még nem kell ekkora terhet magára vállalnia egyik játékosunknak sem a vb-n, de legalább egy félidőnyi végig koncentrált, jó játékra lesz szükség ahhoz, hogy érvényesítse a papírformát. Ha ezt sikerül már az első 30 percben bemutatni, akkor a pénteki nyolcból hét vb-meccshez hasonló "tét nélküli", izgalommentes második játékrészt láthatunk.