Háfra Noémi: Erősebb és tapasztaltabb lettem az elmúlt években

magyar, válogatott, női, kézilabda-világbajnokság, Magyarország - Szlovákia, kézilabda, világbajnokság
Llíria, 2021. december 2. A győztes magyar válogatott tagjai, Albek Anna (b), Kácsor Gréta (b2), Szabó Laura (k), Szkira Melinda (j2) és Kovács Anett (j), a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság E csoportjának első fordulójában, a Magyarország - Szlovákia mérkőzés után a llíriai sportcsarnokban 2021. december 2-án. A magyar csapat 35-29-re nyert. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott Szlovákia után Csehországgal szemben is esélyesnek számít a spanyolországi világbajnokságon. A szombati mérkőzés előtt Golovin Vlagyimirrel, illetve a mieink első találkozóján a 20. születésnapján góllal debütáló Albek Annával, és a rég nem látott jó formáját idéző Háfra Noémivel beszélgettünk.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Valenciából.

„Óriási megtiszteltetés határon túli magyarként pályára lépni a válogatottban"

– mondta Albek Anna az Origo Sportnak a válogatott pénteki médiaeseményén. A zentai születésű fiatal jobbátlövő a Szlovákia elleni első meccs napján ünnepelte 20. születésnapját, méghozzá góllal. A jeles nap alkalmából a találkozó után este a többiek felköszöntötték őt, három kis tortát kapott és énekeltek is neki.

Albek Anna (balra) 20. születésnapján góllal debütált a világbajnokságon Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Ez volt az egyik legnagyobb álmom, hogy itt legyek a világbajnokságon. Nagyon boldog vagyok, hogy így debütálhattam.

Elsőre elégedett vagyok a teljesítményemmel, köszönöm Vovának, hogy lehetőséget adott" – beszélt nagyon szerényen a 2021-22-es szezonban a német Metzingen együttesében kézilabdázó tehetség.

„Jól érzem magam Németországban, teljesen más a kultúra, a bajnokság nem olyan erős, mint régen volt, de megpróbálok fejlődni és tapasztalatot szerezni" – számolt be kinti élményeiről a 2019-ben hazai pályán junior Európa-bajnoki címet nyerő játékos. Azt a sikert ugyanúgy Golovin Vlagyimir irányítása alatt ünnepelhette, ahogyan ezt a csütörtöki 35-29-es sikert is.

„Valamennyire meglepetés volt, hogy bekerültem a meccskeretbe, de amikor még a 21 fős kerettel gyakoroltunk, már akkor mondta, hogy ne három napra, hanem három hétre pakoljak. Meg tudtam mutatni, hogy ide való vagyok. Fiatal a csapat, megkönnyítik a beilleszkedésem a lányok. Nem volt még sok olyan pillanat, amikor Planéta Szimonettával hármas védőként egyszerre voltunk a pályán, de az egy nagyon magas fal lesz, amit nehezen lőhetnek át az ellenfelek" – lehet, hogy ez a hármas védő páros már a Csehország elleni szombat esti összecsapáson többet lesz egyszerre a pályán.

Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya Forrás: MTI/Illyés Tibor

– ezt már Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya mondta, aki elárulta, hogy a keretbe való meghívásában az is szerepet játszott, hogy Tomori Zsuzsanna a vb előtt lemondta a válogatottságot. Viszont megjegyezte, hogy már a franciák elleni felkészülési találkozókon sem lógott ki lefelé a csapatból, és rögtön az első vb-meccsen lőtt gólja is bizonyítja, hogy helye van a válogatottban.

A szakember a nemzeti csapat nyitómeccsén remekül játszó, hét gólt szerző Háfra Noémiről is mondott pár szót: „Tudom, hogy mire képes, támadójátékban most mutatott is ebből valamit. Kellően vállalkozó szellemben és nagy önbizalommal játszott, nem véletlen, hogy ő lett a meccs embere."

„Úgy gondolom, hogy tapasztaltabb és erősebb lettem az elmúlt években, ami segített abban, hogy hosszú idő után végre ismét egy ennyire jó teljesítményt tudjak mutatni a válogatottban is"

– ezt már maga a még mindig csak 23 éves balátlövő mondta az Origo Sportnak.

Háfra Noémi hosszú idő után nyújtott ennyire emlékezetes teljesítményt a magyar válogatottban, és még mindig csak 23 éves Forrás: MTI/Illyés Tibor

„A támadójátékunk elég könnyen működött, ha ezt tovább tudjuk vinni, akkor az sokat ígérő lehet. Viszont a védekezésünk az első félidőben nagyon gyenge volt sajnos, a kapusok egy kicsit ki voltak szolgáltatva. Ez megváltozott a szünet után, jöttek a védések és a védőfalunk is nagyobb erőt mutatott" – beszélt a szlovákok elleni kicsit kettősre sikerült összecsapásról a Győri Audi ETO játékosa.

– tekintett előre a mieink következő meccsére a szövetségi kapitány.

Csehország az első meccse alapján inkább a szlovákokkal lesz majd harcban a csoportkörből való továbbjutásért, mint a magyar és a német válogatottal. Utóbbitól csütörtökön 31-21-es vereséget szenvedett, ami Németország erejét is megmutatja.

A csehek szorosabb első félidő után végül simán kikaptak Németországtól Forrás: IHF

Viszont a mieinknek azért nem árt odafigyelni, nehogy meglepetés érje őket. Az ellenfelet már a 2012-es Európa-bajnokságon is Jan Basny irányította, aki már három éve nem számíthat az önálló Csehország történetének talán legjobb játékosára, Iveta Luzumovára. Az ő hiányában is számos, a magyar bajnokságból ismerős kézilabdázó teremthet veszélyt a szombati meccsen.

Jana Knedliková öt évet játszott Győrben, ezalatt olyan szépen fejlődött, hogy 2020-ban a Vipers Kristiansand leigazolta őt, ahol rögtön Bajnokok Ligáját nyert. Két nappal ezelőtt a kapitány inkább Dominika Zachovát játszatta a jobbszélen. Marketa Jerabková szintén a norvég együttesben játszik a nyártól, ahová egy thüringiai kitérő után Érdről került el.

A balátlövő mellett a balszélen találunk még figyelemre méltó játékost, Veronika Malá a magyar csapat első meccsén a szünet után jól védő Szikora Melinda csapattársa a Thüringerben. A kapuban Petra Kudlácková szintén képes jó teljesítményre. A csehek a magyarhoz hasonlóan egy nagyon fiatal válogatott, a 25 éves Jerabková mindössze a csapat ötödik legidősebb kézilabdázója.

Marketa Jerabkovára érdemes lesz odafigyelni Forrás: IHF

A meccsen az mindenképp a magyar válogatott sikere mellett szólhat, hogy fiatal koruk ellenére már jóval több tapasztalatot szereztek nemzetközi szinten mind a klubcsapatukban, mind a nemzeti csapatban. Elég csak arra a Háfrára gondolni, aki - belegondolni is félelmetes, de - már nyolc évvel ezelőtt, a Győr elleni bajnoki döntő büntetőpárbajában értékesített egy büntetőt - alig 15 esztendősen.

Ezúttal még nem kell ekkora terhet magára vállalnia egyik játékosunknak sem a vb-n, de legalább egy félidőnyi végig koncentrált, jó játékra lesz szükség ahhoz, hogy érvényesítse a papírformát. Ha ezt sikerül már az első 30 percben bemutatni, akkor a pénteki nyolcból hét vb-meccshez hasonló "tét nélküli", izgalommentes második játékrészt láthatunk.