Klujber fantasztikus volt, 11 gólt lőtt, Csehországot is megverte a női kéziválogatott a világbajnokságon

KLUJBER Katrin magyar női kézilabda-válogatott világbajnokság
Llíria, 2021. december 4. Klujber Katrin, a magyar (b) és Veronika Mala, a cseh válogatott játékosa a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság E csoportjának második fordulójában játszott mérkőzésen a llíriai sportcsarnokban 2021. december 4-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott 32-29-re legyőzte Csehországot a spanyolországi világbajnokság E csoportjának szombat esti mérkőzésén.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Llíriából.

Miután a németek 36-22-re kiütötték Szlovákiát, amivel biztosították a helyüket a középdöntőben, a magyar válogatott ugyanígy tehetett volna egy újabb győzelemmel. Golovin Vlagyimir csapata csütörtökön egy szlovákok elleni 35-29-es sikerrel kezdett, egy második sikerrel pedig lehetetlenné vált volna a kiesés a jelenlegi rendszerben, ahol 32 válogatottból 24 továbbjut a következő körbe.

Az előző mérkőzéshez képest óriási változás volt a Llíria sportcsarnokában uralkodó körülményekben, hogy ezúttal nem kellett kabátban ülniük a lelátón a Békéscsaba és Pécs mellett immáron Vácrátótról, Szeghalomról és Arlóról érkező maroknyi, ámde annál lelkesebb magyar szurkolónak.

A magyar válogatott a továbbjutásért lépett pályára a szombati napon Llíriában Forrás: Magyar Kézilabda Szövetség

A mieink meccskeretéből a továbbra is karanténban lévő Schatzl Nadine mellett ezúttal Szöllősi-Zácsik Szandra és Szemerey Zsófi maradtak ki. Ez egyben azt is jelentette, hogy Tóvizi Petrának bizalmat szavazott a szövetségi kapitány. A mieink Szikora - Lukács, Háfra, Planéta/Klujber, Bordás, Vámos, Márton összeállításban kezdték meg a találkozót.

Az első gólt azonban a csehek lőtték, a korábban Érden több évet is eltöltő Marketa Jerabková révén. Nem kellett sok idő, és a magyar válogatott balátlövője, Háfra Noémi is bombagóllal köszönt be. A következő támadásokat is ők fejezték be, Jerabková megint góllal, Háfra viszont ezúttal nem talált kaput.

Egy jó védekezés után Lukács Viktória megszerezte első gólunkat gyors indításból, majd egy cseh hibát követően Klujber Katrin cselezte ki védőjét, amivel először juttatta vezetéshez a nemzeti csapatot. (3-2) Petra Kudlácková első védése után megint Jerabková talált be. A gólt is szerző Bordás Réka vezetésével a védekezés egyre keményebb lett, Márton Gréta pedig először juttatta kétgólos előnybe a mieinket.

Klujber Katrin fantasztikusan játszott az első félidőben Forrás: MTI/Illyés Tibor

A cseh szépítés után Klujber belőtte a büntetőjét is, majd egy rossz cseh ejtés után ismét Bordás volt eredményes. (7-4) Michaela Holanová is hibázott, nem úgy Klujber, aki nagyszerűen tört be és lőtte be ziccerét. A 13. percben Jan Basny négygólos cseh hátrányban először kért időt. Dominika Zachová a németek ellen is jól dobálta a hétmétereseket, ezúttal is belőtte az elsőt.

Egy technikai hiba után Veronika Malá lőtt gyors gólt, de mielőtt nagyon belelendülhettek volna a csehek, ismét jött Klujber és Márton. (10-7) Az első változtatást Golovin Vlagyimir a 16. percben eszközölte, Kácsor Gréta érkezett balátlövőbe Háfra helyett. Klujber már az ötödik találatát jegyezte, miközben Holanová is egyre jobb volt az ellenfélnél.

Kácsor a 21. percben passzívnál egy parádés lövőcsel után lőtte át a cseh magas embereket. Tóth Eszter kiállítása nyomán először kerültünk emberhátrányba, amit Sara Kovárová duplájával kegyetlenül ki is használtak. Hat perccel a szünet előtt Golovin Vlagyimirnek 12-11-es előnyben kellett időt kérnie. Sajnos passzívnál nem sikerült gólt lőni, így a túloldalon Jerabkovának.

A magyar válogatott az első félidőnek a legelején még hátrányban volt, majd a meccs nagy részében már előnyből tudott játszani Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nem tartott sokáig a csehek öröme, előbb Kácsor, majd Klujber találtak a kapuba. Tóth Eszter megkapta a második kiállítását is, majd Lukácsot is kiszórták két percre a játékvezetők. Jerabková ki is használta, de Vámos három parádés góljával sikerült jól kijönni ebből a nehéz időszakból. Szikora védése után maradt a 17-15.

A második játékrész magyar részről "természetesen" egy Klujber-góllal indult, de előtte a másik kapunál Malá már bedobott egy helyzetet. A csehek csak nagy nehezen tudtak egyetlen egyszer a kapuba találni, egy Vámossal szembeni szabálytalanság után már a mieink voltak emberelőnyben. A pályára visszatérő Klujbernek nem is kellett több, és Háfra is gólt lőtt. (20-17)

Sőt, Háfra labdaszerzése után sikerült gyorsan végigvinni egy akciót, amit Lukács fejezett be. A 40. perc körül elkezdett nőni a különbség a két válogatott között, pár jó védekezés és a Háfra-Klujber páros lenyűgöző támadójátékának köszönhetően 24-18-ra megléptünk. Malá gólja után Vámos harcolt ki újabb büntetőt, Klujber ezúttal sem hibázott, tizedik gólját lőtte a mérkőzésen.

A második félidő közepén döntötte el a meccset a magyar válogatott Forrás: MTI/Illyés Tibor

Tóth Eszter nehéz helyzetben, passzívnál állította vissza a hatgólos különbséget, majd Golovin kikérte második idejét is. A figura Mártonra jött ki, aki szépen lőtte ki a hosszú alsó sarkot. (27-20) Szikora védései nyugalmat adtak a többieknek, így az utolsó bő tíz percben a 20. születésnapját két napja ünneplő Albek Anna is lehetőséget kapott.

A fiatal jobbátlövőnek nem kellett sok, és a szlovákok után a csehek kapuját is bevette. Az ellenfélben ekkor már csak Jerabková tartotta a lelket, Szikora egyedül vele nem bírt el, mindenki mást szépen betakart. Kácsor is takarásból szerzett újabb gólt, így egyre közelebb volt a magabiztos siker. (30-24)

Az utolsó percek nagy rohanásában még Bordás és Tóth is újabb gólokat szereztek magyar részről, biztossá téve az újabb sikert. A négy találattal záró Kácsor Gréta az utolsó percekben a bokáját fájlalva hagyta el a pályát.

A magyar válogatott 32-29-re legyőzte Csehországot, amivel továbbjutott a középdöntőbe.

Golovin Vlagyimir csapata két nap múlva Németország ellen egy vérbeli csoportdöntővel zárja a csoportkört.

A két százszázalékos együttes összecsapását hétfő este 20:30-tól játsszák majd, és az eddig már biztos két pont mellé még hozzátehetnek egyet vagy kettőt.

Női kézilabda-világbajnokság, Spanyolország
E csoport, 2. forduló
MAGYARORSZÁG - Csehország 32-29 (17-15)
gólszerzők: Klujber 11, Kácsor 4, Vámos, Háfra, Bordás, Márton 3-3, Tóth E., Lukács 2-2, Albek 1, illetve Jerabková 10, Zachová, Malá 4-4, Kordovska 3, Holanová, Knedliková, Hurychová , Kovarová 2-2
korábban:
Szlovákia - Németország 22-36 (12-17)
Az állás: 1. Németország 4 pont (67-43), 2. Magyarország 4 (67-58), 3. Csehország 0 (50-63), 4. Szlovákia 0 (51-71)