A női kézilabda-válogatott hősies küzdelemben, hihetetlen izgalmak közepette kapott ki Németországtól

MÁRTON Gréta magyar női kézilabda-válogatott világbajnokság
Llíria, 2021. december 6. Márton Gréta (k), valamint a német Emily Bölk (b) és Julia Maidhof a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság E csoportjának harmadik fordulójában játszott Magyarország - Németország mérkőzésen a llíriai sportcsarnokban 2021. december 6-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott hősiesen küzdött, de 25-24-re kikapott Németországtól a spanyolországi világbajnokság hétfő esti mérkőzésén. Golovin Vlagyimir csapata ezzel csoportmásodikként, két pontot visz a középdöntőbe.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Llíriából.

Miután a magyar válogatott előbb Szlovákiát 35-29-re, majd Csehországot 32-29-re legyőzte, ezért az utolsó, Németország elleni csoportrangadótól függetlenül továbbjutónak mondhatta magát. Sőt, Golovin Vlagyimir együttese már két biztos ponttal a birtokában fogadhatta a vb-t szintén két sikerrel kezdő riválisa elleni összecsapást.

A mieink meccskeretéből az egyik kimaradó ezúttal is Szemerey Zsófi volt, a másik viszont ezúttal a szombati találkozó hajrájában a bokájához kapó Kácsor Gréta volt, aki helyett a csapathoz a vb előtt nem sokkal csatlakozó Szöllősi-Zácsik Szandrát cserélte be a szövetségi kapitány. Az ellenfél soraiban két ismerős arc, az egyaránt a Fradiban játszó Emily Bölk és Alicia Stolle is ott volt.

Márton Gréta szerezte a magyar válogatott első gólját a mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

A szövetségi kapitány szerint szerint Németország legfőbb erényei a rutin és a sebesség, ezért ahogyan az Origo Sportnak vasárnap délután elárulta, kulcskérdés lesz, hogyan sikerül majd megfékezni a rivális támadásait. Igaz, ebben a két válogatott stílusa valamelyest hasonlít is egymásra.

A magyar csapat kezdőjében egyetlen változás történt a két nappal ezelőtt látotthoz képest: Bíró Blanka állt a kapuban Szikora Melinda helyett. Mezőnyben a Lukács, Háfra, Planéta/Klujber, Bordás, Vámos, Márton összetételben vágtunk neki a csatának. A vártnak megfelelően nagy iramban kezdődő találkozó első gólját Julia Maidhof szerezte.

A támadásaink az első pár percben nem zárultak sikerrel, nem úgy Antje Laurenroth lövése a szélről. A német játékos fél perccel később ziccerben fejbe dobta Bírót. A kapus Maidhof ziccerénél is jól avatkozott közbe, így a 7. percben még mindig csak 2-0 volt a hátrányunk. Ekkor jött Márton Gréta, aki megszerezte a mieink első találatát.

Háfra Noémi és Emily Bölk tavaly még csapattársak voltak a Fradiban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Maidhof gyorsan a középkezdést követően bedobott egy újabb ziccert, majd Planéta Szimonetta értékesítette az első hétméteresünket. Meike Schmelzer jól vált le a falban, Vámos Petra pedig szépen lőtte ki a felső sarkot. Bíró védése után Schmelzer használt ki egy figyelmetlenséget. (3-5) Az első kiállítás Bölk nevéhez fűződött, de elsőre nem tudtunk élni a lehetőséggel.

Sőt, Maidhof egy, a blokkról számukra szerencsésen pattanó lövésből háromra növelte a németek előnyét. Zácsik a 12. percben került először a pályára a vb-n, de az újabb büntetőt Planéta dobta a jó irányba vetődő Dinah Eckerlébe. Bíró is bemutatott egy újabb bravúrt, majd Golovin Vlagyimir kihasználta első időkérését.

Háfra Noémi két remek megmozdulásával éledezni látszott a magyar válogatott támadójátéka. Zácsik is hamar megszerezte első vb-gólját, majd jött Márton, aki gyönyörűen lőtte ki a hosszú felső sarkot. Ezzel 7-7-nél utolértük a németeket, sőt Zácsik elképesztő bombagóljával a vezetést is sikerült átvenni a 17. percben.

Vámos Petra irányítójátékára ezúttal is nagy felelősség hárult Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az ellenfél rossz sorozatát Alina Grijseels kiharcolt hétmétereséből Maidhof törte meg, és egy technikai hiba után Amelie Berger talált a kapuba - ismét a németek voltak előnyben. (8-9) Tóth Eszter jó betörése büntetőhöz juttatta a mieinket, amiből Klujber volt kegyetlen. Henk Groener a 21. percben szólt először csapatához.

A németek kijöttek nyitottabb védekezésre, elől Xenia Smits zavarta jól a Planéta kiállítása miatt emberhátrányba kerülő csapatunkat. Maidhof büntetőjével és Berger üres kapus góljával megint elmentek kettővel. (11-9) Ekkor Bíró óriási bravúrt mutatott be előbb Berger, majd Laurenroth ziccerénél - a csapatkapitány ezzel már hét védésnél járt.

A magyar szurkolók el is kezdték éltetni őt, akiknek a buzdítására szükség is volt, mert a hajrára ismét megállt a támadójátékunk. Pechkünkre Eckerle is elkezdett jól védeni, Luisa Schulze két, beállóból dobott találatával pedig először vezetett néggyel az ellenfél. Sőt, Stolle dudaszóban lőtt gólja kialakította a szünetbeli 14-9-es eredményt.

Bordás Réka és Planéta Szimonetta hármas védőként álltak szépen helyt Forrás: MTI/Illyés Tibor

Remekül kezdte a második játékrészt a magyar csapat, jó védekezések mellett sorozatban három góllal. A riváisnál Xenia Smits találata után Vámos lőtt szép gólt. (13-15) Sajnos Bíró védése után megint figyelmetlenek voltak a mezőnyjátékosok, megint Schmelzer büntetett. Márton és Háfra góljai pedig azt jelentették, hogy a 39. percben feljöttünk mínusz egyre.

A fantasztikusan védő Bíró ezúttal Bölk átlövését olvasta le, amiből Lukács Viktória indulni tudott, a győri játékos nem is hibázott. 17-17-nél ismét ugyanúgy álltak a felek, pár perccel ezelőtt nem gondoltuk volna, hogy Henk Groener lesz az, aki előbb kéri ki második idejét.

Bordás Réka rendkívül határozott és tiszta védekezése is kellett a felzárkózáshoz. Azonban a vezetést nm sikerült visszavenni, Schmelzert találták meg jól a falban. Vámos két kapufás gólja után Bölk bombázott a hálóba. Bordás első gólja a 42. percben jött, addig a pillanatig a németek jól oldották meg a beálló semlegesítését.

Bíró Blanka fantasztikus bravúrokat mutatott be a magyar kapuban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Két gyors német gól után Golovin is szólt néhány szót a játékosaihoz. Passzívnál Lukács két kapufás góllal is sokkolta az ellenfelet. Mivel Klujber az első félidőben sérülést szenvedett, ezért két jobbkezes átlövő, Zácsik és Háfra váltogatták egymást az ő posztján. Bíró a 48. percben már 14 védésnél járt, Vámos pedig harmadik helyzetét is belőtte. (21-21)

A németeknél ekkor Bölk játszott a legjobban, fontos gólokat szerezve együttesének. Zácsik remekül lopott labdát és vitte gólig a labdát. Bordás kiállítása után Klujber sérülten is elvállalta a büntetőt, és hősiesen gólra is váltotta azt. (23-23) Az utolsó öt percet Grijseels és Schmelzer találatai miatt kétgólos hátrányból kellett megkezdenünk.

Tóth Eszter önfeláldozóan harcolt ki hétméterest, Klujber ezúttal a kapufára dobta azt. A német kapuba becserélt Katharina Filter jól olvasta Zácsik átlövését, de a túloldalon Bölk is eladta a labdát. Golovin harmadik időkérése után nem sikerült a kapuba találni, Groener is kikérte utolsó idejét az 58. perc végén.

Lukács Viktória volt a magyar válogatott legeredményesebb játékosa Forrás: IHF

Mivel aladták a labdát, így még maradt némi esélyünk. Lukács jól futott be üresre és lőtt gólt. 40 másodperccel a vége előtt került vissza a németekhez a labda, akik passzívnál hibáztak. Sajnos pontatlanok vagyunk, így nem jött össze a bravúr.

A magyar női kézilabda-válogatott 25-24-es vereséget szenvedett Németországtól.

Golovin Vlagyimir csapata ezzel a csoport második helyén zárt.

A mieink ezzel két pontot visznek a középdöntőbe, ahol Dánia, Dél-Korea és Kongó vár majd rájuk. Azoknak a találkozóknak a helyszíne már nem Llíria, hanem Granollers lesz. A csapat pontos menetrendje ide kattintva érhető el!

Női világbajnokság, Spanyolország, csoportkör, 3. (utolsó) forduló:
E csoport (Llíria):
Magyarország-Németország 24-25 (9-14)
gólszerzők: Lukács 5 gól, Márton, Vámos, Szöllősi-Zácsik 4-4, Háfra 3, Klujber 2, Bordás, Planéta 1-1, illetve Schmelzer, Maidhof 5-5, Grijseels 4, Bölk 3, Laurenroth, Schulze, Berger 2-2, Smits, Stolle 1-1
korábban:
Csehország-Szlovákia 24-23 (15-14)

A csoport végeredménye: 1. Németország 6 pont, 2. Magyarország 4, 3. Csehország 2, 4. Szlovákia 0
A középdöntő III. csoportjának állása: 1. Dánia 4 pont (68-41), 2. Németország 4 (56-45), 3. Koreai Köztársaság 2 (60-58), 4. Magyarország 2 (56-54), 5. Csehország 0 (50-63), 6. Kongó 0 (41-70)