Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott nincs könnyű helyzetben a spanyolországi világbajnokságon. Miután Golovin Vlagyimir csapata kikapott Németországtól, egy buszút várt rá, mert a középdöntős meccseket már nem Llíriában, hanem Granollersben játssza majd. Ráadásul a vereség miatt a három ellenfélből rögtön a legnehezebbel, Dániával kellene felvenni a harcot úgy, hogy Klujber Katrin sérülése nagyon megnehezíti a kapitány dolgát. Ennek ellenére mégis úgy gondoljuk, hogy lehet esélye csapatunknak a győzelemre a szerda esti rangadón.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Barcelonából.

„Tudom, hogy sokat hibáztunk, és nem szabad ennyi technikai hibát véteni. Ugyan ezeknek a felét a németek kényszerítették ki, de a másik része már csak rajtunk múlt. Egy kicsit ápolni is kellett a lelkeket a vereség után" – beszélt a németek elleni, 25-24-re elveszített csoportdöntő utóhatásairól Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a kedd délutáni sajtóeseményen.

A mieink számára a világbajnokság első szakasza Llíriában zajlott, de a középdöntők már a Barcelona mellett található Granollers városában folytatódnak. Klujber Katrin, a csapat jobbátlövője szerint a játékosok nem érezték hosszúnak a buszozást, elég gyorsan odaértek a barcelonai szállásukra, és még pihenni is tudtak az úton.

Klujber Katrin sérülése rányomta a bélyegét a magyar válogatott támadójátékára a németek ellen Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 22 éves kézilabdázó támadásban az egyik legfontosabb tagja a nemzeti csapatnak. Ezt a csehek ellen dobott 11 gólja mellett az is bizonyítja, hogy a németekkel szemben mennyire meg kellett szenvednie sérülése után a többieknek minden egyes gólért.

Amit tudunk, megteszünk, hogy tovább tudjam folytatni a játékot a vb-n. Mindenképpen teljes gőzzel megyünk előre, ami a németek ellen történt az már a múlt" – mondta a fiatal jobbátlövő az Origo Sportnak.

Bíró Blanka, a válogatott csapatkapitányaként fantasztikusan védett a németek ellen, 14-szer védett, és számos ziccert is megfogott. „Van benne tudatosság is, de azért próbálom felmérni a helyzetet, és például olyan apróságokra figyelni, hogy a lövő játékos hogyan tartja a kezét. Nyilván vannak benne ösztönös dolgok is, de ezen a szinten már nagyon fontos a felkészülés is" – avatott be abba, hogyan gondolkozik a ziccereknél.

Bíró Blanka hatalmas ziccereket is kivédett a németek ellen, csapatkapitányként igazi vezére volt a válogatottnak Forrás: MTI/Illyés Tibor

A ferencvárosi kézilabdázó arról is beszélt, hogy a novemberi orrtörése után először pályára lépő Szöllősi-Zácsik Szandra mennyire is fontos tagja az együttesnek: „Sokat tudott segíteni, egy másfajta átlövő játékos jött a képbe, aki magasabb és távolról is tud bombákat lőni. Emellett számos labdaszerzéssel segítette a csapatot. Az a típusú ember, aki mindig csak a jóval próbálja ellátni az embert és megveregeti a vállát. Nekünk most pont egy ilyen játékosra volt szükségünk, akik minden helyzetben segíteni akarnak és ez a szándék jön belőlük."

„Nagyon fiatal a csapat magja, így kellett a biztatásom a lányok számára a vereség után. Felhívtam rá a figyelmüket, hogy még van három meccsünk, amin ki tudjuk javítani a németek elleni vereségünket.

Bármi történt, azt mondhatni magunknak csináltuk. Mi alakítottuk ki az eddigi eredményeinkkel a következő három meccs sorrendjét" – tekintett előre a csapatkapitány a következő napok programjára.

A pénteki Kongó és a vasárnapi Dél-Korea elleni könnyebbnek ígérkező találkozók előtt szerda este egy újabb rangadó vár Golovin Vlagyimir csapatára, a dán válogatott hasonló erőt képvisel, mint a német.

Golovin Vlagyimir szerint szerdán a mieinknek egyszerűbb dolguk lesz támadásban, mint a németek ellen Forrás: MTI/Illyés Tibor

– elemezte a riválist a kapitány.

Dánia eddigi három mérkőzésén nagyjából az egyetlen negatív dolog Mia Rej súlyos sérülése volt. Az, hogy az ő kiesése mekkora veszteség is valójában, nem tudott kiderülni a Tunézia elleni 35-16-os, a Kongó elleni 33-18-as és a Dél-Korea elleni 35-23-as sikerek során. Azonban most a mieink személyében egy velük azonos képességű válogatottal szemben már létfontosságú lehet, hogy az igazából átlövő Mie Höjlundnak kell a legfontosabb poszton játszania.

Jesper Jensen nagyon szépen meg tudta osztani a játékperceket, így mivel nekik utazniuk sem kellett a csoportkör után, így egyértelműen az ő kulcsembereik lehetnek majd pihentebbek

– már amennyiben pályára tudnak lépni. A dániasport.hu információi szerint ugyanis Anne Mette Hansen, a Győri Audi ETO csapatkapitánya kicsit lebetegedett, ezért a nem tartott a kedd esti edzésen a csapattal, és hasonló okokból Rikke Iversen is hotelben maradt.

A dán válogatottnak eddig nem volt igazán nehéz mérkőzése a világbajnokságon Forrás: Jozo Cabraja / IHF

Ugyanakkor egy fontos fegyverükhöz még nem nyúltak hozzá ezen a világbajnokságon a dánok, ami a hét a hat elleni támadójáték. Kérdés, hogy Hansen és Iversen nélkül ez hogyan tudna jól működni, bár jól tudjuk, hogy arrafelé elemi szinten van benne a kézilabdázásban ez a taktikai elem.

A dán válogatott erénye a magyarhoz hasonlóan inkább a csapategység. Legnagyobb sztárjuk kapusuk, Sandra Toft, aki a világ egyik legjobban helyezkedő játékosa a gólvonal előtt. Pontosan ennek köszönhető, hogy pályafutása során megannyi átlövést kapott le két kézzel a levegőből. Mivel nagyon jók a reflexei, ezért a ziccereket nem szabad egyből ellőni ellene, hanem egy-két ütemet ki kell várni vele szemben a levegőben.

Minden esetre a magyar válogatottnak mindene megvan ahhoz, hogy egy vele azonos képességű csapatot legyőzzön.

Viszont ehhez tekintve, hogy a kulcsembereink fáradtabban kezdik meg a szerdai 60 percet, ezért létfontosságú lesz, hogy a kezdőcsapatunk előnyt tudjon szerezni a meccs további szakaszára. Vámos Petra számára könnyebb lehet majd kimozgatni a dán védőket a németeknél, így ha a 21 éves irányító diktálja majd a meccs ritmusát, akkor az jó esélyeket teremthet Zácsiknak és Háfra Noéminek az átlövésekre.

Márton Gréta eddig egyetlen lövést sem hibázott a világbajnokságon Forrás: MTI/Illyés Tibor

A szélsőink közül Márton Gréta eddig mind a tíz helyzetét gólra váltotta a vébén, Lukács Viktória pedig a legeredményesebb játékosunk volt Németország ellen. Hétfőn már a középső védőink is elkezdték érezni a ritmust, Bordás Réka és Planéta Szimonetta kezdőként, Szabó Laura és Albek Anna pedig csereként okoztak nagy fejtörést a németeknek a második félidőben.

– mondta Klujber, akinek játékára a Magyar Kézilabda Szövetség tájékoztatása szerint csak kevés esély lesz.

Mégis lehet esélyünk a győzelemre a szerda este 20:30-kor kezdődő összecsapáson, amennyiben a technikai hibák számát sikerül legalább a felére csökkenteni.