Vágólapra másolva!
A magyar bajnok Pick Szeged a találkozó előtt percekkel átadott új Pick Aréna első hivatalos mérkőzésén 30-26-ra legyőzte a német THW Kielt a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 10. fordulójában. A szegediek a sikerrel feljöttek a csoport harmadik helyére. A meccs legjobbjának választott Bánhidi Bence mellett Mikler Roland is szenzációsan játszott, de ugyanez igaz a Pick minden játékosára.

Ennél nagyobb presztízsű mérkőzést aligha lehetett volna elképzelni (rendben, egy Veszprém elleni bajnoki ezen is túltett volna...) a vadonatúj, 8300 férőhelyes Pick Aréna átadásának napján: a Pick Szeged a 2020-as győztes német THW Kielt fogadta a Bajnokok Ligája csoportkörének 10. fordulójának rangadóján. A találkozóra 15 perc alatt kapkodták el a jegyeket a szurkolók, akik nem csupán arra az örök emlékre vágytak, hogy az unokáknak is mesélhessék, hogy ott voltak a Pick Aréna első meccsén, hanem valódi szegedi kézilabda-hangulatot akartak varázsolni a jövő januári férfi Európa-bajnokság egyik helyszínén.

Mi más lehetett volna az EHF által kiemelten kezelt "A hét mérkőzése", mint a két sztárcsapat összecsapása.

Kilenc forduló után a németek 13 ponttal a harmadik, míg a szegediek 12 ponttal a negyedik helyen várták az A csoport rangadóját. A két csapat október 20-án Kielben egy elképesztő mérkőzésen játszott 32-32-es döntetlent egymással a két csapat: a németek már hét góllal is vezettek, sőt még nyolc perccel a lefújás előtt is 30-26 volt a javukra, a végén mégis elhozott egy pontot a Szeged.

Ami biztos volt: ezúttal is őrült tempóra számíthattak a játékosok és a drukkerek, kellenek a kapusbravúrok, kőkemény védekezésre lesz szükség,

és a fékevesztett rohanás közben is minimálisra kell csökkenteni a hibák számát, mert azt kíméletlenül használják ki a németek. A két csapat eddigi 11 meccsén mindössze az októberi döntetlen és hét vereség mellett csupán három szegedi siker született. Mikor van a tökéletes alkalom a negyedik - és a létfontosságú két BL-pont - begyűjtésére, ha nem az új aréna avatóján!

Az új aréna avatóját méltóképpen szerette volna még ünnepibbé varázsolni a Pick Szeged Fotó: Polyák Attila - Origo

A Szeged Miklerrel a kapuban, Bánhidivel, Bombaccsal, Tönnesennel, Frimmellel, Mackovsekkel és Sostariccsal a mezőnyben kezdett. A Pick Aréna első hivatalos gólját egy norvég szerezte, de sajnos nem a szegediek, hanem a németek átlövője, Sander Sagosen volt eredményes. Az első szegedi lövést Niklas Landin védte, majd Mikler Roland is bemutatott egy bravúrt. Hosszú támadás végén, amit Patrick Wiencek kiállítása színesített, Bánhidi Bence megszerezte az aréna első hazai gólját, majd Radivojevics hetesével már a Szegednél volt az előny.

Bánhidi Bence szerezte a Pick Aréna első hazai gólját Fotó: Polyák Attila - Origo

Az emberhátrányban üres kapuval támadó németek kedvét Mikler két bravúrja, és az ezekből Bombac, illetve Mackovsek által lőtt üres kapus gólok lohasztották le kissé (4-2). Reinkind bombája után ismét a magyar válogatott klasszi beállósa, azaz Bánhidi volt eredményes.

Majd Sostaric lőtt két egyforma gólt a jobbszélről, a találatok között pedig Mikler mutatott be újabb védést.

Nem csoda, hogy a 13. percben 7-3-nál időt kért Filip Jicha, a német sztárcsapat cseh edzője. Ekberg, majd Sogesen góljával zárkóztak a németek, kellett Henigman szemfüles gólja a balszélről, pláne, hogy Domagoj Duvnjak is is betalált.

A Szeged persze ettől még nem ijedt meg, a pihenő Bánhidi helyét elfoglaló Matej Gaber ejtette át gyönyörűen a Kiel kapusát, 9-6-ra alakítva az állást a 16. percben.

Henigman birkózta les Sagosent, amit nehezen viselt a norvég klasszis, kicsit oda is ütött a szegediek szlovén játékosának, majd Ekberg táncoltatta meg Miklert, és lőtt be egy hetest, amire Macovsek válaszolt a második találatával. Sagosen aztán egy bődületes bombával vett elégtételt,

Radivojevics újabb hetesével viszont tarotta a három gólos előnyt a Szeged.

Egy eladott labdából Weinhold csökkentette a Kiel hátrányát, Pastor pedig elkezdte frissíteni a csapatát, átlövőbe érkezett Bodó Richárd, irányítóba pedig a portugál Miguel Martins. Akinek a kapufája után Pekeler csökkentette egyetlen gólra a kieli hátrányt, úgyhogy jobbkor nem is jöhetett volna Bánhidi harmadik gólja.

Gaber kapta le a levegőből Miha Zarabecet, ami után Sagosen érezte úgy, hogy igazságot kell tennie, de a bírók jelezték, hogy kézben tartják a dolgokat, és nem is volt annyira durva a szabálytalanság, hogy ne lehetne egy szimpla kétperces kiállítással megtorolni. A 23. percben szlovén beállós kiült,

Sostaric és Bánhidi emberhátrányban gólt lőtt, amire csak egy válasz érkezett a két perc alatt, a Szeged így győztesen került ki a kritikus időszakból (15-12).

Ekberg gólja után azért Pastor is kikérte az első idejét, ami után Bodó is meglőtte az első gólját, majd egy labdaszerzés után Garciandia vette be a hét a hat ellen üres kapuval támadó németek kapuját, Bombac találata után pedig ötgólos (18-13) szegedi előnnyel fordultak a a csapatok az utolsó percre. Zúgott a lelátókról a "Pick Szeged, Pick Szeged" rigmus, a félidőre pedig Bogdan Radivojevics hetese tette fel a koronát. Egészen elképesztő 30 perc után hat góllal vezetett a Pick Szeged a félelmetes THW Kiel ellen.

Otthon vannak! Fotó: Polyák Attila - Origo

A második félidő első gólját a németek lőtték Harald Reinkind révén, Bánhdi válasza azonban rögtön érkezett. A következő két német gólra Mackovsek válaszolt, Weinhold révén azonban az ötödik perc végén már a negyedik gólját lőtte a Kiel, azaz nem állt most annyira biztos lábakon a szegedi védekezés, mint az első félidő túlnyomó részében. Garciandia duplájával így is tartotta négy-ötgólos előnyét a magyar bajnok. Bánhidi harcolt ki hetest, amit Radivojevics ezúttal is értékesített, így 40 perc után 24-19-re vezettek a Tisza-partiak, Garciandia negyedik gólja pedig visszaállította a félidei hatgólos különbséget.

Nem jött jókor Gaber második kiállítása, amit most gyorsan kihasználtak a németek, egy kellően hosszú támadás végén viszont Mario Sostaric is betalált. Minden német gólra volt magyar válasz, nem csoda, hogy a 45. percben 27-21-es szegedi vezetésnél ismét időt kért Jicha. A cseh mester szavait meghallgatták a játékosai, mert több labdát is szereztek, és lassan faragni kezdték a hátrányukat, igaz, az 51. perc végén, még mindig volt négy gól közte a Pick javára (28-24).

Mario Sostaric óriási gólokat lőtt Fotó: Polyák Attila - Origo

A játékvezetők elnéztek egy teljesen nyilvánvaló szabálytalanságot, amikor az egyik német lábbal kapcsolt le egy szegedi átadást,

a megindulásuk végén mégis a hazai közönség tombolhatott, mert Mikler kirúgta Magnus Landin ziccerét!

Juan Carlos Pastor is kikérte az idejét, az egyperces eligazítás után pedig Mackovsek lőtte meg az ötödik gólját. Mikler sokadik bravúrja után Weinhold rántotta le Bombacot, a szlovén irányító pedig a bokájához kapott a frászt hozva 8300 Pick-szurkolóra az arénában. A német játékos kétpercet kapott, a szegedi helyzet viszont kimaradt, nem úgy a túloldalon Reinkind lövése (29-25).

Az 57. percben Bombac harcolt ki két percet Weinholdnak, a megítélt hetest azonban Radivojevic kihagyta, pontosabban Niklas Landin megfogta a lövést. A következő német támadás során gyönyörűen szerzett labdát a Szeged, Bombac indítását azonban lefülelték a németek. Két perccel a vége előtt 29-25-re vezetett a Pick Szeged, Bánhidi Bence hatodik gólja pedig lezárta a nyitott kérdéseket.

A Pick Szeged legyőzte a THW Kielt a Pick Aréna első hivatalos mérkőzésén, amivel a német sztárcsapatot megelőzve fellépett a Bajnokok Ligája A csoportjának harmadik helyére!

A győzelmet a csapat és a szurkolók a Bella Ciao ritmusaira előadott fergeteges közös tánccal ünnepelték meg.

Eredmény, Bajnokok Ligája-csoportkör, 10. forduló:
Pick Szeged - THW Kiel 30-26 (19-13)
Szeged, Pick Aréna, 8300 néző
a Pick Szeged gólszerzői: Bánhidi 6, Radivojevic 4, Bombac 3, Mackovsek 5, Sostaric 4, Henigman, Gaber, Tönnesen, Bodó, Garciandia 4

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
THW Kiel 10 7 2 1 284-271 13 15
GY
V
D
GY
GY
2.
Vive Kielce 10 5 3 2 285-273 12 12
GY
D
GY
GY
V
3.
Aalborg Handball 10 5 3 2 299-271 28 12
GY
GY
D
GY
V
4.
Paris Handball 10 5 4 1 302-300 2 11
V
V
D
V
GY
5.
MOL Pick Szeged 10 5 4 1 286-291 -5 11
GY
GY
GY
V
GY
6.
RK Zagreb 10 4 4 2 267-257 10 10
V
D
V
GY
GY
7.
Kolstad 10 4 5 1 284-280 4 9
V
GY
D
V
V
8.
HC Eurofarm Pelister 10 0 10 0 230-294 -64 0
V
V
V
V
V