Vágólapra másolva!
Már hazai pályán sem veretlen a Sopron Basket a női kosárlabda Euroligában, mert a spanyol Spar Girona 15 ponttal legyőzte a magyar együttest az európai elitsorozat 8. fordulójában rendezett mérkőzésen.

A csütörtökön a nyugati országrészre lezúduló havazás kissé megrostálta a nézőszámot Sopronban - mással nemigen lehetett magyarázni a szokottnál némileg szerényebb érdeklődést, amely a Sopron Basket-Girona női kosárlabda Euroliga-mérkőzést övezte. Pedig a magyar csapat tényleg megérdemelte volna a nagyobb figyelmet, már csak azért is, mert a meccs előtt listavezető volt a B-csoportban.

A Sopron 5 győzelemmel és 2 vereséggel vezette ezt a nyolcast.

Bár ez az állapot a szerdán lejátszott meccsek után annyiban módosult, hogy a soproni meccs előtt a Fenerbahce és a Galatasaray is a Sopron elé került, de egy magyar győzelemmel újra a zöld-sárgák ugrottak volna a tabella élére. A helyzet ebből a szempontból pontosan ugyanaz volt, mint egy hete, amikor a Landes Basket játszott és kapott ki Sopronban.

Lehettek volna többen is ezen a nagyon fontos Euroliga-meccsen Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar csapat ezt megelőző, diósgyőri mérkőzése nem sikerült látványosra, sőt, az idénybeli talán leggyengébb játékát vezette elő a Sopron Miskolcon. Ennek ellenére azt a mérkőzést is sikerült megnyerniük, de azt mindenki tudta, hogy a Girona ellen az a teljesítmény egészen biztosan nem lesz elég. Ugyanakkor szinte mindenki biztos volt abban, hogy még egyszer ilyen rosszul nem dobhatnak azok a játékosok, akik amúgy a WNBA-ben is meghatározó teljesítményre képesek.

Később kiderült, hogy tévedtünk, de ezt ekkor még nem tudhattuk.

Gabby Williams célozza meg a spanyolok gyűrűjét Fotó: Csudai Sándor - Origo

A két csapat első összecsapásán, október elején a Sopron elképesztő bravúrral és tartalékosan tudott 5 ponttal nyerni Spanyolországban.

Ugyanakkor semmilyen szinten nem érdemes összevetni az akkori helyzetet a mostanival, mert a két együttes kerete azóta nagyban megváltozott.

A spanyolokhoz hat napja érkezett meg Michaela Onyenwere, akit a WNBA mögöttünk lévő szezonjában az Év újoncának választottak meg. Nagy kérdés volt tehát, hogy az ellenfél edzője pályára küldi-e a tehetséges fiatal kosarast. Erre hamar megkaptuk a választ, amely röviden: nem.

Határ Bernadett a palánk alatt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szokatlan módon a feldobás után a Girona szerezte meg a labdát, majd 0-4 után Nevana Jovanovics triplája volt az első soproni kosár. Kissé tompán kezdett a magyar csapat, a piros mezes spanyolok élesebbnek tűntek. Három perc elteltével 8-3-as vezetésüknél Gáspár Dávidnak időt kellett kérnie. Ez nem hatott, mert a hazaiak továbbra is gyengéndobtak, így 5 perc elteltével 12-3-ra vezetett a Girona.

Most kellett volna nagyon a közönség támogatása, de ez nem jött a lelátóról.

A hosszas pontszünetet January kettese törte meg, miközben a Girona továbbra is könnyedén szerezte a pontokat. Pedig a spanyolok összesen 9 játékossal érkeztek meg a soproni meccsre. Aztán az első negyed végére - ha nehezen is - de a helyükre kerültek a dolgok. Előbb Varga Alíz tempója, majd Gabby Williams triplája hozta meg a Sopron egyenlítését (14-14.)

Nevena Jovanovics (sárga mezben) szerezte a meccs első soproni kosarát Fotó: Csudai Sándor - Origo

A második negyed elején Nevena Jovanovics két jó és egy rossz büntetőjével először vezetett a Sopron. A spanyolok teljesen lefagytak, mert 5-14-ről lett 16-14 az állás. Majd 18-14, mert Varga Alíz a sarokból volt eredményes. Szinte hihetetlen, de közel 10 perce nem dobott egyetlen árva pontot sem a Girona. Aztán Drammeh 11 perc pontképtelenség után szerzett a spanyoloknak egy kosarat.

A szoros meccsen nagyon kellett minden soproni pont, ezért is örülhettünk Williams triplájának, majd annak, hogy Határ Bernadett megszerezte első két kosarát.

Ezzel 29-20-ra ismét ellépett a Sopron az ellenfelétől. 9 másodperccel a nagyszünet kezdete előtt Kennedy hármasa akadt be, de az utolsó támadás a soproni csapaté volt. Ezt nem sikerült ponttal befejezni, így a nagyszünetben 30-23-ra vezetett a magyar csapat.

Határ Bernadett fontos pontokat dobott a második negyedben Fotó: Csudai Sándor - Origo

A harmadik negyedet viharosan, 5-0-val kezdte meg a Sopron. Ezzel 35-23 lett az állás. Gabby Williams labdalopása tényleg élményszámba ment. Igaz, ami utána jött már nem annyira. Egészen meghökkentő hibák sorjáztak a támadások során mindkét oldalon.

Az, hogy a spanyolok hibáztak, még csak hagyján, de a magyar együttes is olykor elképesztő dolgokat produkált.

Nagyon kellett volna valaki, aki ezekben a pillanatokban összerántja a csapatot, már csak azért is, mert a Girona csendesen elkezdte megközelíteni a Sopront egy 9-0-s rohammal. 35-23-ról 35-32 lett az állás, mert az eladott labdák és a kihagyott helyzetek sorban bosszulták meg magukat. Nem csoda, hogy Gáspár Dávid megunta ezt és időt kért.

Ekkor már egy-egy szórványos füttyszó is felhangzott a nézőtérről. Varga Alíz egy "majdnem hármassal" szerzett 2 pontot, majd ugyanő újra kettőt. Ezzel a meccs második legeredményesebb magyar pontszerzője volt. A Girona pedig belelendült, s 39-39-nél érte utol az ellenfelét. Szerencsére a vezetést nem tudta átvenni, mert January is dobott egy kosarat.

Ez azonban csak idő kérdése volt, mert a 28. percben már megint a Girona vezetett 43-41-re.

Most kellett nagyon odafigyelni, mert a spanyol csapat hatalmas lendületbe jött. De a Sopronnak továbbra sem ment a támadójáték. A Girona egyre jobban elhúzott, már 47-41-re vezetett. Az utolsó szünetben 49-43-ra vezettek a spanyolok

Briann January dob kosárra Fotó: Csudai Sándor - Origo

Gyökeres fordulat kellett a negyedik negyedben, mert a harmadikat 26-13-ra vesztette el a Sopron. De amíg a palánk alatt Határ kezéből kiesett a labda egy átadás után, addig semmi jóra nem számíthattunk.

Aztán nem esett ki, de képtelen volt kosárba találni, miközben a Girona már 53-42-re vezetett.

Egészen érthetetlen, mi történt a Sopronnal, de ez a kérdés már a múlt héten is megfogalmazódhatott sokakban. Határ aztán tempódobással szűkített a hátrányon, amely még így is tetemesnek volt mondható. Majd ugyanő egy betöréssel 7 pontra hozta vissza csapatát. S ekkor hangzott egy talán először igazi szurkolás a nézőtéren. A Girona időt kért, próbálta rendezni a sorait. A Sopron minden támadással Határt akarta helyzetbe hozni, ami nagy terhet rakott a centerre, aki öt perccel a vége előtt megkapta a negyedik személyi hibáját.

Varga Alíz pontjai nagyon kellettek a Sopronnak Fotó: Csudai Sándor - Origo

Gabby Williams 4 és fél perccel a vége előtt lopott egy labdát és már csak 6 pont volt a Girona előnye. De hiába minden, mert az eladott labdák számát továbbra sem sikerült csökkenteni. Ezt a meccset tehát nem tudta megnyerni a Sopron, amely az idei Euroliga-szezon legfájóbb vereségét szenvedte el. Egy olyan mérkőzésen, amelyen nem tudtuk kihasználni az ellenfél majdnem 11 perces pontcsendjét, s egy olyan meccsen, ahol a Sopron eddig látott játéka darabjaira esett.

A vége 15 pontos vereség lett - erre aztán tényleg senki sem számított.

A sebek nyalogatására nincs idő, mert vasárnap a magyar bajnokságban jön a veretlenek meccse, a Szekszárd elleni idegenbeli csata, majd egy hét múlva a lenfyek Gdynia látogat Sopronba az Euroliga 9. fordulójában.

Női kosárlabda Euroliga, B-csoport, 9. forduló: Sopron Basket - Spar Girona 53-68 (14-14, 16-9, 13-26, 10-19).
A Sopron legjobb dobói: Williams 15, January 11.
A Girona legjobb dobói: Reisingerova 17.