Egy nap alatt minden megváltozott a magyar női kézilabda-válogatottnál

VLAGYIMIR, Golovin
Granollers, 2021. december 8. Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének első fordulójában Dánia ellen játszott mérkőzésen a granollersi sportcsarnokban 2021. december 8-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott péntek este Kongó ellen lép pályára a spanyolországi világbajnokságon. Golovin Vlagyimir csapatának sorsa a legjobb nyolc közé jutás szempontjából már a délutáni, Dél-Korea-Németország meccsen eldőlhet. A szövetségi kapitány szerint a csapat igazi arca az, amit az első három találkozóján mutatott ezen a tornán.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Barcelonából.

"A különbség a nagycsapatok és a kiscsapatok között, hogy ők nincsenek zavarban akkor, ha az ellenfél négy góllal vezet a tizedik percben. Van egy saját játékuk, amiben hisznek, és amiben jók is, nem tartanak attól, hogy hátrányba kerülnek. Ha nem működik az elején, akkor is tudják, hogy lehet, hogy lesz olyan öt percük, amikor majd eldöntik a mérkőzést" - mondta Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a kedd délutáni sajtóeseményen.

A szakember szerint a mieink a Dánia ellen 30-19-re elveszített mérkőzésen nem tudtak felszabadultan játszani. Túlzottan is az lebegett a szemük előtt, hogy sikerülni fog-e, vagy sem elérni az adott célt. A céltól, ami a legjobb nyolc közé jutás sajnos messzire kerültünk ezzel, amihez már a Dél-Korea-Németország találkozón is kedvező eredmény kell, hogy szülessen.

Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint a felszabadultság hiánya okozta a legnagyobb problémákat Dánia ellen Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Illyés Tibor

"Bűntudatuk van a lányoknak, tudják, hogy hibáztak.

Olyankor zárkózott az ember, gondolkozik, hogy mit rontott el. Tegnap mindenre fel voltam készülve, de erre nem. Meg kell találnunk a módját annak, hogy amikor senkinek sem megy, akkor hogyan tudjuk őket kivenni abból a lelkiállapotból" - beszélt a kapitány a kézilabdázóink jelenlegi lelkiállapotáról.

"Igazából ugyanúgy nekimentünk a dánoknak is, valamennyire a német meccs is bennünk volt, hogy ha már ott nem sikerült, akkor most meg akarjuk mutatni. Biztos vagyok benne, hogy a dánok is nagyon készültek ránk, hiszen nekik könnyebb meccseik voltak, ez volt az első igazi erőpróbájuk" - ezt már Planéta Szimonetta, a magyar csapat jobbátlövője mondta, aki ezen a világbajnokságon a védekezés alapembere.

A kézilabdázó elárulta, hogyan zajlik a felkészülés az ellenfél beállóira: "Minden meccsre külön taktikánk van az ellenfél beállóira, de ezek a játékosok nemzetközi szintűek. A bírók valamikor a védőt nézi jobban, valamikor a beállót. Olyan nem lesz, hogy nulla hibával le lehet hozni egy mérkőzést, de erre törekszünk."

"Bűntudatuk van a lányoknak, tudják, hogy hibáztak" - mondta Golovin Vlagyimir Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nem mertünk kockáztatni, mert nem lenne jó, ha súlyosbodna a jelenlegi sérülése" - mondta Planéta csapattársáról a németek ellen megsérülő, ennek ellenére Dánia ellen az első hét percben pályán lévő Klujber Katrinról, akinek az elvesztése egyelőre sorsdöntőnek bizonyul a támadójátékunk eredményességét illetően.

"Egy 11 gólos vereség után az ember nem lehet elégedett, Vova minden szava igaz volt a csapatra nézve. Nehéz ez a szituáció, nehéz ebből talpra állni, de minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ez sikerüljön" - mondta Vámos Petra, a nemzeti csapat irányítója. Szerinte egy jó megoldás van, ha a játékosok ilyenkor összeülnek és megbeszélik a dolgokat, mert ilyen helyzetben csak egymásra számíthatnak.

A debreceni játékos már a pénteki Kongó és vasárnapi Dél-Korea elleni meccsekre is előre tekintett: "A következő két mérkőzésen egy nagyon felszabadult és magabiztos csapatra lesz szükség. Csak magunkra kell koncentrálni, mert ha az a kettő nem lesz meg, akkor minden esély elúszik."

Vámos Petra szerint egy felszabadult, magabiztos magyar csapatra lesz szükség Kongó és Dél-Korea ellen Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Illyés Tibor

21 éves kora ellenére a tokiói olimpia óta kezdő irányítóként tagja a válogatottnak, ami ennyire fiatalon hatalmas felelősséggel jár:

A rutin még hiányzik a csapatból, nagyon sok fiatal játékossal rendelkezünk. Ha az elkövetkezendő időszakban így mindig itt tudunk lenni és játszani, akkor pár éven belül ez a válogatott össze fog érni és egy nagyon jó gárda lesz."

Ahogyan a világbajnokság eddigi négy összecsapása, úgy a következő, péntek este 18:00-kor kezdődő Kongó elleni mérkőzés is már ezt a célt szolgálhatja. Az afrikaiak Németország ellen nagyon hamar hét-nyolcgólos hátrányba kerültek, amiből már nem tudtak visszakapaszkodni.

Megpróbálták a hét a hat elleni támadójátékot is, de az ellenfél nem hagyta, hogy célra vezető legyen: kemény védekezéssel rendre hibára késztették őket, és végül 29-18-es vereséget szenvedtek. Így mindkét csapat 11 gólos kudarc után várja az egymás elleni összecsapását.