A magyar női kézilabda-válogatott könnyed győzelemmel javított a világbajnokságon

Kácsor Gréta magyar női kézilabda-válogatott
Granollers, 2021. december 10. Kácsor Gréta (k) a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének második fordulójában játszott Magyarország - Kongó mérkőzésen 2021. december 10-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott 30-22-re legyőzte Kongót a spanyolországi világbajnokság középdöntőjének péntek esti mérkőzésén.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Granollersből.

Miután péntek délután Németország 37-28-ra legyőzte Dél-Koreát, ezért eldőlt, hogy a mieink Kongó, illetve Dél-Korea ellen hátralévő két találkozójának már nem lesz igazi tétje a számunkra. Golovin Vlagyimir csapata előbb a németektől, majd a dánoktól is vereséget szenvedett.

A szövetségi kapitány elmondása szerint a lányokat eléggé megtörték ezek az eredmények, akiknek bűntudatuk is lett a teljesítményük miatt. A szakember szerint a csapat igazi arca az, amit az első három találkozóján mutatott ezen a tornán. Arra, hogy ezt megmutassák, Kongó ellen nyílt lehetősége együttesünknek.

A magyar válogatott Kongó ellen lépett pályára péntek este a világbajnokságon Forrás: MTI/Illyés Tibor

A meccskeretbe ezúttal Szabó Laura és a sérüléssel bajlódó Klujber Katrin nem került be, így Szeremey Zsófi és Tóvizi Petra is lehetőséget kapott a bizonyításra.

Szikora - Márton, Szöllősi-Zácsik, Vámos, Bordás, Háfra/Planéta, Lukács

- ebben az összetételben kezdett a magyar válogatott. Bazekene védésével és egy kongói góllal indult a találkozó.

A mieink első két gólját Vámos Petra dobta, ami után Betchaidelle Ngombele egyenlített. Planéta Szimonetta bedobta első hétméteresét, majd Vámos cselezte ki ismét az afrikaiak védelmét és lőtte ki a felső sarkot. (4-2) Richca Miche Obangue góljára Lukács Viktória válaszolt, aki kontrából is eredményes volt.

A két csapat nem volt azonos súlycsoportban, ezt jó védekezésekkel és gyors gólokkal sikerült is megmutatni, így hamar 9-4-es előnybe kerültünk. Lukács bedobta a hatodik gólját, amikor Younes Tatby, a kongóiak szövetségi kapitánya időt kért. A hétgólos előny birtokában Golovin Vlagyimir sort cserélt, a 18. percben Tóth Eszter, Fodor Csenge, Tóvizi Petra, Kácsor Gréta és Kovács Anett is pályára került.

Vámos Petra góljaival kezdődött a mérkőzés Forrás: MTI/Illyés Tibor

Szikora Melinda is egyre többször találkozott a labdával a gólvonal előtt, de Patience Okabande helyzeténél ő is tehetetlen volt. A magyar válogatott tíz percen keresztül nem kapott gólt, mielőtt a kongói játékos betalált volna. Kácsor remekül szállt be a mérkőzésbe, két szép gólt is dobott rövid időn belül. (13-6)

Okabande találata után Fodor kiállítása miatt visszakerült a balszélre Márton Gréta, aki gólt is lőtt a helyzetéből. Kácsor és Márton szép összjátéka után a maroknyi magyar szurkolótábor először kezdett buzdításba. Planéta a szünet előtt először támadhatott a meccsen, amit egy nagy átlövésgóllal hálált meg. Szikora védése után 16-8-as előnnyel mehettünk az öltözőbe.

A második játékrészben Lukács lőtte az első gólunkat, majd Diane Gaelle Yigma ünnepelte meg kapufáról bepattanó lövését. Háfra remekül kígyózott be a védők között, majd Bordás Réka ütközött keményen Yigmával, amiért két percre kiállították. A belelendülő kongói játékos bedobta csapata tizedik gólját is.

Kácsor Gréta rendkívül aktívan kézilabdázott Kongó ellen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Sőt, Rita Luana Saraiva az üres kapuba is betalált. (18-11) Előbb Planéta fejezett be jól egy ziccert, majd Magalie Bazekene gondolta úgy, hogy kijön a kapujából és a ziccerben lévő Mártont feltartja. Ez kettő percet ért számára. Háfra kiharcolt hétméteresét Planéta ismét gólra váltotta. Yigma nagyon belelendült, Golovin Vlagyimir pedig időt kért. (21-14)

Kácsor, Planéta és Vámos is gólra törően játszott, így az afrikaiak nem tudtak közelebb kerülni a mieinkhez. A kapuba Szemerey, jobbátlövőbe a fiatal Albek Anna érkezett, Tóvizi pedig megszerezte első gólját a világbajnokságon. (25-17)

Planéta magabiztosan dobálta a heteseket, a tízgólos különbséget pedig Tóth Eszter alakította ki 27-17-nél. Az utolsó tíz percben a kongóiak megpróálkoztak a hét a hat elleni támadójátékkal is, de ezzel sem tudtak maradandót alkotni. Fodor a szélről volt eredményes.

Planéta Szimonetta magabiztosan értékesítette a hétmétereseket Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az afrikaiak lelkesedéséből pár gólra még futotta, Ngombele hatodik és hetedik alkalommal is betalált. A meccset is az ő gólja zárta.

A magyar válogatott 30-22-re legyőzte Kongót.

Golovin Vlagyimir együttese ezzel négy pontos a középdöntőben.

A magyar csapat utolsó mérkőzését Dél-Korea ellen játssza majd a világbajnokságon. A vasárnap este 18:00-kor kezdődő találkozón a tét a középdöntős csoport harmadik helye lesz, ami a legjobb a nem továbbjutó pozíciók közül.

Női kézilabda-világbajnokság, Középdöntő, 2. forduló:
III. csoport (Granollers):
MAGYARORSZÁG-Kongó 30-22 (16-8)
gólszerzők: Planéta 8 gól, Lukács 7, Vámos, Kácsor 4-4, Márton 3, Tóth E., Tóvizi, Fodor, Háfra 1-1, illetve Ngombele 7, Yigma 6, Saraiva 3, Okabande 2, Rutil, Divoko Kangou, Ntondele, Obangue 1-1
korábban:
Németország-Koreai Köztársaság 37-28 (19-16)
később:
Dánia-Csehország 20.30