Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott vasárnap este Dél-Korea ellen játssza utolsó mérkőzését a spanyolországi világbajnokságon. Golovin Vlagyimir csapata még a 10. helytől a 16. pozícióig bárhol végezhet, így a szövetségi kapitány szerint ebből a szempontból sem mindegy, hogyan zárul az ázsiaiakkal szembeni találkozó. A szakember mellett Szikora Melindával és Fodor Csengével beszélgettünk a szombat délutáni sajtóeseményen.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Barcelonából.

„Tudjuk, hogy a célkitűzés nem sikerült, de higgyék el, hogy a csapat tagjai az utolsó hajszálba is próbáltak belekapaszkodni.

– mondta Golovin Vlagyimir, aki a Kongó ellen 30-22-re megnyert meccsről elárulta, hogy az első 20 percben látott játékkal elégedett volt. Majd rátért következő ellenfelünkre, Dél-Koreára.

Golovin Vlagyimir szerint a mieink úgy készülnek a Dél-Korea elleni meccsre, mint ha világbajnoki döntő előtt állnának Forrás: MTI/Illyés Tibor

„A dél-koreaiak játéka egyik európai válogatotthoz sem hasonlítható. Talán mégis kicsit Dániára emlékeztetnek abban, hogy az elvesztett labdával nagyon gyorsan indulnak és fejezik be helyzettel azt.

– elemezte az ázsiaiak játékát a szövetségi kapitány a szombat délutáni sajtóeseményen.

A szakember szerint jó védekezéssel és eredményes lerohanással lehet őket majd megtörni. A németeknek is ezzel sikerült a szorosabb első félidő után egy jó másodikkal legyőzni vasárnapi riválisunkat. Kettőt cserélnek a koreaiak támadás és védekezés között, amire szintén „rá kell játszanunk" majd.

„Van olyan hogy vereséget szenvedsz, minden meccset nem lehet megnyerni. Meg kell tanulni egy-egy vereségen túllépni, ebben még sokat kell fejlődnünk. A fiataloknak minél hamarabb fel kell zárkózniuk a rutinosakhoz, de ez nem lesz egyszerű" – beszélt a jövőbeli fejlődés és sikerek kulcsáról a kapitány.

A magyar válogatott szeretne egy szép eredménnyel búcsúzni a világbajnokságtól Forrás: MTI/Illyés Tibor

A rutinos játékosok közé tartozik Szikora Melinda, aki 32 éves korában döntött úgy, hogy kipróbálja, milyen külföldön kézilabdázni. A korábbi ferencvárosi és siófoki kapusnak a német Bietigheimre esett a választása.

„Lehet, hogy még hamarabb kellett volna kipróbálnom magam külföldön, de még időben váltottam.

Minden magyar játékosnak ki kellene lépni a komfortzónájából és megnézni, hogy más országban milyen körülmények vannak, és hogyan dolgoznak"

– mondta Szikora, aki a 2024-es párizsi olimpiáig mindenképp szeretne ezen a szinten védeni. Elmondása szerint a fizikai állapota erre alkalmassá is teszi.

„Nagyon sokat tanultam kint Németországban a kézilabdázásról. Kapusedzőm spanyol, szóval tőle is teljesen más, harmadik kultúra mentalitását tudtam ellesni. Van egy német mag, a keret másik fele légiósokból áll. Mindenki nagyon sokat tesz azért, hogy eljusson arra a szintre, ahol van" – beszélt a kint uralkodó körülményekről a kapus.

Szikora Melinda szerint minden magyar játékosnak érdemes lenne kipróbálnia magát külföldön Forrás: MTI/Illyés Tibor

„A német bajnokságban nagyobbak a csapatok közötti távolságok, így az utazások sokkal megterhelőbbek. Sőt, általában csak meccsnapon kelünk útra, így helyenként hat óra utazás után esünk be a csarnokba, míg itthon volt olyan, hogy ha Kisvárdára mentünk játszani, akkor már egy nappal korábban lementünk és ott aludtunk. Továbbá meglepően sok a tehetséges fiatal és jó külföldi játékos is."

Szikora a magyar válogatott keretével kapcsolatban kiemelte, hogy óriási potenciált lát a fiatalokban:

Fodor Csenge egyike a fiatal tehetségeknek, aki tagja volt a 2018-ban junior-világbajnokságot nyert korosztályos válogatottnak. A balszélső a torna előtt a koronavírus-fertőzést elkapó Schatzl Nadine helyére kapott meghívást, de ez a meghívás fejlődése alapján nem volt érdemtelen.

Fodor Csenge pénteken megszerezte pályafutása első gólját felnőtt világeseményen Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Hosszú utat jártam be a juniorvébé óta, valósággal belecsöppentem a felnőtt kézilabdázásba. A NEKA-ból kerültem a Győrbe, ami egy nagyon nagy váltás volt számomra. Úgy gondolom, hogy fel tudtam venni a ritmust. Fiatal játékos voltam, először kevesebb szerepet kaptam.

Még mindig van mit tanulnom, örülök, hogy ilyen segítőkész játékosok vesznek körbe a klubomban. Jobb helyen nem is lehetnék."

A 22 éves balszélső úgy gondolja, hogy a korosztályos világeseményekhez képest teljesen más szint, amit élete első felnőtt világeseményén tapasztal. Sokkal komolyabb a ritmus, és az ellenfelek itt a Bajnokok Ligájából, Európa-ligából érkeznek.

Fodornak a nyár óta a Győri Audi ETO-ban van egy dél-koreai csapattársa, Ryu Eun-hee is.

A győri jobbátlövő, Ryu Eun-hee az egyik legfontosabb játékosa Dél-Koreának Forrás: Jozo Cabraja / IHF

A dél-koreai jobbátlövő úgy jár 27 gólnál a vébén, hogy mindegyik akciógól volt, benne 15 találattal a távoli zónából. A hétmétereseket általában a szintén kiváló képességekkel megáldott irányító, Lee Mi-Gyeong végzi el, aki 26 góljából tízet is a büntetővonalról dobott be, és büntetői közül eddig egyet sem hibázott el.

Ryu és Lee ketten együtt a koreai gólok egyharmadát szerezték, de gólpasszokban is remekül állnak.

A győri játékos 25, a kiváló irányító pedig 36 alkalommal készített elő góllal véget érő helyzetet – utóbbi ezzel harmadik a vonatkozó ranglistán, ahogyan a kanadai táblázaton is csupán Kovács Patrícia és Nathalie Hagman előzte őt meg a torna eddigi szakaszában.

Továbbá érdemes lesz figyelni a vasárnap 18:00-kor kezdődő összecsapáson, hogy mennyi lehetőséget kap majd a legendás Kang Jae-won helyére kinevezett Jang In-iktől az a Song Hye-soo, aki annak az U20-as világbajnokságnak lett három évvel ezelőtt a legértékesebb játékosa, amelyiket Debrecenben a magyar válogatott megnyert.