Őrült meccsen esett ki a címvédő a női kézilabda-világbajnokságon

handball Horizontal
(FromL) Norway's left back Veronica Kristiansen, Norway's centre back Stine Bredal Oftedal, Norway's left wing Camilla Herrem and Norway's right back Nora Moerk celebrate their victory after the women's bronze medal handball match between Norway and Sweden of the Tokyo 2020 Olympic Games at the Yoyogi National Stadium in Tokyo on August 8, 2021. (Photo by Franck FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Norvégia egy elképesztő mérkőzésen 37-34-re legyőzte a címvédő Hollandiát a női kézilabda-világbajnokság középdöntős körének utolsó fordulójában, ami azt jelenti, hogy a skandinávok lesznek ott a legjobb nyolc között, míg a két évvel ezelőtti aranyérmes számára a 9. hellyel ér véget a spanyolországi torna.

A torna eddigi folyását elnézve egyértelműen két esélyes mérkőzött egymással, márcsak azért is, mert a hollandok címvédőként, a norvégok pedig az előző vb bronzérmeseként érkeztek Spanyolországba. Viszont miután a hollandok a csoportban, a norvégok pedig a középdöntőben játszottak döntetlent a svédekkel, akik hétfőn kora este legyőzték a románokat, eldőlt, hogy a rangadó vesztese nem fog bejutni a legjobb nyolc közé. A kevés gólos döntetlen a gyengébb csapatok ellen gólfesztiválokat (az üzbégeknek 58-at, Puerto Ricónak 55-öt, Kazahsztánnak 61-et lőttek) rendező hollandoknak kedvezett, a 32-32, vagy több gólos döntetlen viszont már a svédek búcsúját eredményezhette.

Mindkét csapatban, azaz norvég és holland oldalon is számos ismerős lépett pályára: előbbi csapatban Stine Oftedal, Silje Solberg, Kari Brattsett, Nora Mörk, Katrine Lunde, míg utóbbiban Danick Snelder és Alenga Malestein volt ott a pályán.

Nora Mörk négy gólt lőtt az első félidőben Forrás: NurPhoto via AFP/David Aliaga/NurPhoto/David Aliaga

A meccs két holland góllal, majd válaszul két norvég találattal kezdődött, az ötödik percben azonban már 5-2-re vezettek a hollandok, akik a villámgyors norvégoknál is képesek voltak gyorsabban játszani,

így negyedóra elteltével már hat gól is volt Snelderék előnye (12-6).

A Lundét válrtó Solberg beállásával jött egy-két bravúr a norvég kapuban, de a már ekkor négy gólnál járó Dione Housheer vezérletével, na mag a kapuban parádézó, ziccerek sorát hárító Tess Westerrel a hollandok tartották a négy-ötgólos előnyüket. Húsz perc elteltével előbb Mörk, majd Herrem csökkentette három gólra a norvég hátrányt, sőt a 25. percben Henny Reistad hetesével már csak 16-14 volt az állás a hollandok javára.

Lois Abbingh három gólja is kellett a félidei döntetlenhez Forrás: AFP/Martin Bernetti

A 16 gólon beragadó hollandokat végül Abbingh bombája mozdította ki, azonban ekkor már a norvégok voltak nyeregben, akik Reistad újabb hetesével kiegyenlítettek, és, ha Mörk nem adja el a labdát az utolsó norvég támadásnál, akár előnnyel is mehettek volna a szünetre. Így viszont 17-17 állt a táblán, ami miatt leginkább a svédek aggódhattak.

Wester védésével és Housheer góljával kezdték a hollandok a második félidőt, amire Malik Aune válaszolt.

Egy Solberg-védés után Reistad hatodik góljával pedig a meccsen először vezettek a norvégok,

akik továbbra is rendkívül jól védekeztek. Reistad lőtte a huszadik norvég gólt (20-18), amire emberhátrányban válaszoltak a hollandok. A brutális norvég védekezésnek köszönhetően a 39. percben három góllal vezettek a norvégok (22-19), Inger Smits pedig csupán a harmadik holland gólt lőtte a második félidő 10. percének végére.

Henny Reistad ezúttal is szenzációsan játszott Forrás: AFP/Daniel Leal

Herrem üres kapus góljával pedig már 24-20-ra vezettek a skandinávok, időt is kért Monique Tijsterman, hogy kicsit visszahozza a meccsbe a hollandokat. A 43. percben kapott holland emberelőnyt jól használták ki Abbinghék, és feljöttek 25-23-ra, Snelder lövöldözte ekkoriban a góljaikat, de mindig jött egy norvég válasz. A 47. percben így is egyetlen gólra jöttek fel a hollandok (27-26), amit Reistad kilencedik gólja után is megismételtek, amikor ismét Snelder volt eredményes (28-27).

Az 50. percben Thorir Hergeirsson is kikérte az első idejét - sok kritika érte a norvég edzőt, amiért nem tette ezt meg a svédek ellen -, visszaküldte Stine Oftedalt, Brattset pedig hetest harcolt ki, amit Mörk vágott be.

A hollandok viszont ekkor már tapadtak, Malestein is betalált, de egyenlíteniük nem sikerült.

Mörk nem csak hetesből, hanem befutás után a beállós helyéről is betalált, a hollandokat pedig Housheer tartotta meccsben a 9. góljával. Malestein góljával 34-33-as norvég vezetéssel kezdődött az utolsó öt perc, ami Arntzen átlövése után holland emberelőnnyel és Housheer tizedik góljával folytatódott. Mörk lőtte meg csípő mellől a kilencedik gólját, majd Smits ejtése jött le a felső lécről. Volt dráma bőven! Brattset harcolt ki hetest és két percet Snelderrel szemben, Mörk hetesét azonban védte Tess Wester! Csakhogy a túloldalon is volt egy kapus: Solberg megfogta ugyanis Malestein szélső ziccerét. Hogy aztán Smits vágjon egy ziccert a kapufa tövére, így Wester hiába fogott még egy ziccert, mert elől jött egy újabb hiba, Solberg üres kapus gólja pedig eldöntötte a meccset, és kiejtette a világbajnoki címvédő Hollandiát!

Eredmény, világbajnokság, középdöntő, 3. forduló:
Norvégia - Hollandia 37-34 (17-17)
legjobb gólszerzők: Reistad 10, Mörk 9, Herrem 7, Aune 4, ill. Housheer 10, Snelder 5, Smits 5, Malestein 4, Abbingh 3,

A negyeddöntő párosításai: Dánia-Brazília, Spanyolország-Németország, Franciaország-Svédország, Norvégia-Orosz csapat