Társoldalunk:

Csodacsarnok Budapesten, óriási ünnep lesz a férfi kézilabda Európa-bajnokság

2021.12.17. 06:03

Csütörtök délután egy kis ízelítőt kaphattunk abból, hogy mi vár a magyar férfi kézilabda-válogatottra és a nekik szurkoló nézőkre a 2022. január 13. és 30. között megrendezésre kerülő Európa-bajnokságon. Nagyszabású megnyitóünnepség keretében átadták a népligeti Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnokot, ami a kontinenstorna fő helyszíne lesz. Fantasztikus legendák, látványos showműsor és jó hangulatú gálamérkőzés - minden korosztály megtalálhatta a saját magának legmegfelelőbb programot a népligeti arénában.

"Egy nagyon szép beszéddel készültem mára, amit többször is elpróbáltam otthon a tükör előtt. De amikor megláttam ezt a csarnokot kívülről, minden erre vonatkozó tervem szertefoszlott. Ilyen csodát még nem láttam" - ezt nem akárki, hanem Éles József, a magyar kézilabda egyik legnagyobb ikonja mondta Európa hetedik legnagyobb sportlétesítményéről.

Nem csak mi magunk, de a veszprémi legenda is teljesen elképedt a csarnok méreteit látva:Svédországban egyszer 9000 ember előtt játszottam, ami annak ellenére is nagy élmény volt, hogy ott sajnos a svédek kb. három másodperccel a vége előtt dobták be a győztes gólt ellenünk. Egyiptomban az egyik világválogatott meccsemen nagyjából tízezren voltak a lelátón. Ez a népligeti aréna egy kisebb Bernabéu-stadionhoz hasonlít.

Éles József nem találta a szavakat, annyira lenyűgözte őt a Budapesti Multifunkcionális SportcsarnokFotó: Koncz Márton - Origo

Az aréna magassága 40,5 méter, a tetőszerkezete pedig a római Colosseuméval megegyező. A modern kori gladiátorok létesítménye a világ egyik, ha nem a legkorszerűbb csarnokaként várja, hogy 2022. január 13. és 30. között mire mennek egymással a kézilabdázók az Európa-bajnokságon.

A maximálisan akadálymentesített csarnokban 8 mozgólépcső, 14 lift, illetve a már-már a Harry Potter varázslóiskolájának, a Roxfortéhoz hasonlító lépcsőrendszer által nem kell tartaniuk a szurkolóknak attól, hogy nem jutnak el időben a helyükre. 

"Csak a felső karéjon több szék van, mint amennyi a Papp László Sportarénában" - ezt már Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke mondta, ami igencsak jól reprezentálja a népligeti aréna méreteit. A sportvezető elárulta, hogy 2018-ban Glasgowban nyertük el Szlovákiával közösen a rendezés jogát. Erre az eseményre Szeged is új csarnokot kapott, valamint a debreceni Főnix Arénát is felújították. Északi szomszédunk Pozsonnyal és Kassával "szállt be" a sportág legnagyobb ünnepének megrendezésébe.

Varázslatos képet fest kívülről is a népligeti arénaFotó: Koncz Márton - Origo

"2018-ban még bele sem mertem gondolni, hogy mit jelent majd egy ekkora eseményt megrendezni. Ez Európa legmodernebb arénája, ami nem csak Magyarországot, de az európai sportközösséget is többé teszi" - mondta Kocsis Máté.

Kökény Beatrix az 1995-ös világbajnokságon maga is pályára léphetett hazai pályán. Napra pontosan 26 évvel ezelőtt éppen Bécsújhelyre utaztunk a vb-döntőre. Ezt a napot megelőzte egy elődöntő a Körcsarnokban, ami fantasztikus élmény volt - emlékezett vissza a korábbi világklasszis játékos arra a Norvégia ellen 22-21-re megnyert mérkőzésre, amelyen a tudósítások szerint 1200-an voltak, de elmondása szerint még a csilláron is lógtak a szurkolók.

"Gyönyörű élmény volt, az a világverseny életem legfontosabbja volt. Az ezüstéremnek köszönhetően visszakerültünk a térképre, kijutottunk az 1996-os olimpiára, ami egy pluszt is adott, a családomat" - utalt elérzékenyülve a Fradi legendája a férjével, Imre Gézával való megismerkedésére.

Kökény Beatrix és Kovács Péter csak kettő azon legendák közül, akik ott voltak csütörtökön a FőpróbánFotó: Koncz Márton - Origo

"A magyar női kézilabdázás nevében köszönetet mondok mindazoknak, akik segítettek, dolgoztak ezen a csodálatos arénán. Az egyik szemem sír, mert soha nem játszottam hazai közönség előtt ilyen csarnokban, a másik viszont nevet, mert bízom benne, hogy az álmok valóra válnak, és egy érem formájában képet is öltenek" - bizakodott Kökény.

Az érem valóban egy álom valóra válása lenne a magyar válogatott számára, hiszen Európa-bajnokságokon eddig az 1998-ban elért 6. helyezés a legjobb eredményünk. Ugyanakkor a nemzeti csapatnál bő két évvel ezelőtt elkezdődött szisztematikus munka kiteljesedésével, a hazai pálya minden előnyével a 2020-as Eb-9. pozíció és a 2021-es vb-5. hely után sikerülhet a csoda.

Tényleg csoda lenne, mert a két évvel ezelőtt átalakított lebonyolítási rend minden egyes rossz meccset kegyetlenül megbüntet.A 24 csapatból a csoportkörben kapásból kiesik 12 csapat, majd a középdöntőből már csak 2-2 válogatott jut be a legjobb négy közé. Mindenekelőtt Hollandia, Portugália és Izland közül kellene kettőt megelőzni - lehetőleg maximális pontszámmal, ugyanis a torna középső szakaszában olyan ellenfelek jöhetnek majd, mint Dánia, Szlovénia, Horvátország és Franciaország. És akkor ezután még egy meccset kellene nyerni az utolsó kettőből az éremhez...

Ez a trófea lesz a tét a 2022-es, részben hazai rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságonFotó: Koncz Márton - Origo

Pontosan ilyen lehetetlen feladatokat oldott meg pályafutása során Faragó Tamás, a Nemzet Sportolója, aki gyermekként maga is kézilabdázott. "Faludi Mihály testnevelő tanárom lehívott, de végül az uszoda és a magyar vízilabdasport eredményessége megragadott. Hármas ikreim kézilabdáztak, a koordináció fejlődése miatt is hihetetlen előnyökkel szolgál, ami később bármilyen sportágban képes kamatozni."

Mi vízilabdázók, mindig irigyeltük a kézilabdázókat. Egy olyan fantasztikus labdajáték, ami a futball után az egyik legnépszerűbb a világon. Minden ki van találva, a pálya, a színek, a fények, a látvány ez a szurkolók, a sportszeretők és a média figyelmét is felkeltette. Élvezzük, ha egy kézimeccset láthatunk. Remélem, hogy ezeket az ötleteket, amiket a kézilabda megvalósított, azt a vízilabdában is meg tudjuk majd valósítani" - méltatta a hazánkban a labdarúgás mögött az elmúlt időszakban egyértelműen második legnépszerűbb sportággá feljövő labdajátékot a Pólósok pólósa.

"Ez a csarnok önmagáért beszél. Stílus, mérték, tartalom. A Duna Arénában úgy érezték magukat a sportolók, mint ha olimpián lennének. Ez is egy olyan csarnok, ami olimpiai helyszín lehet. Merjünk álmodni, nagyok lenni, mert van mire büszkének lenni" - hasonlította össze  Faragó Tamás a 2017-es budapesti vizes világbajnokság helyszínével a Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnokot.

Csütörtökön felavatták a Budapesti Multifunkcionális SportcsarnokotFotó: Koncz Márton - Origo

A multifunkcionális jelző nem túlzás, hiszen amellett, hogy 26 különböző sportág lesz majd űzhető benne, a teljesen behúzható alsó lelátórész miatt nagyméretű koncertek, kiállítások, konferenciák részére is hasznos tud lenni.

"Mindig nagy élmény Magyarországra jönni, de a mai nap az egy nagyon különleges alkalom" - mondta Michael Wiederer, az Európai Kézilabda-szövetség elnöke. "Egy nagy és vonzó létesítmény átadását ünnepeljük. Az élmények, az érzelmek, a lelkesedés különleges jelentőséggel bír. Az MKSZ már sok éve dolgozik azon, hogy építse a sportágat és új embereket hozzon be. Mi európai szinten is igyekszünk, hogy minél több embert bevonjunk."

Kocsis Máté MKSZ-elnök kiemelte, hogy az elmúlt hét évben 450 létesítmény újult meg itthon - már nincs olyan 30 kilométeres kör Magyarország területén, ahol ne történt volna beruházás a sportcsarnokok terén, de a határon túli akadémiák is elkezdtek kiépülni.

A kézilabdás élményparkot minden korosztály nagyon élvezteFotó: Koncz Márton - Origo

Korábban strandkézi-világbajnokságot, női junior Eb-t és vb-t is rendeztünk, illetve a női Bajnokok Ligája négyes döntőjének is a 2014-es kezdetektől Budapest ad otthont. A 2020-as években pedig három felnőtt világeseményt is hazánk szervez majd meg. A jövő évi férfi Eb mellett a 2024-es Eb és a 2027-es vb kapcsán is lehet majd a Népligetbe jönni szurkolni.

Miután Mikler Roland, a magyar válogatott csapatkapitánya szimbolikusan átvette az Európa-bajnokság hivatalos labdáját az EHF elnökétől, megkezdődött a "bulis" része a programnak. Minden korosztály számára jó szórakozási lehetőségek voltak. A legkisebbek számára öt népszerű magyar kabala, Tricky, Csúszka, a Pick Szeged bikája, a Fradi Sas és az MTK libája, Gedon feltűnése okozott nagy örömöt egy-egy közös fotóra.

Az élményparkban mindenki lemérhette, hogy milyen erőset tud dobni, milyen gyorsan tud futni, milyenek a reflexei, vagy éppen hogyan tudja a gép által kapura irányított lövéseket védeni. A Punnany Massif-koncert időtartamában és látványában már-már a tengerentúlon a Super Bowl félidejében látható Halftime Showra emlékeztetett bennünket. Ez már a gálameccsekre volt hivatott hangolni azt a körülbelül 4-5 ezer embert, aki kilátogatott az arénába.

A Punnany Massif koncertje színesítette a kézilabdás programokatFotó: Koncz Márton - Origo

Azonban előtte még egy nagyon fontos eseményre került sor. A Kézilabdás Hírességek Csarnokába beavatták az első legendákat. Ez a kezdeményezés tavaly a Kézisek kézise néven itt az Origo Sporton is futott (meg a Nemzeti Sportban és a Magyar Nemzetben is), amelynek részeként egy nívós szakembergárda által kiválasztott tíz-tíz, illetve egy-egy közönség által kiválasztott női és férfi ikon került be a "hall of fame"-be. 

A magyar Kézilabdázás Hírességek Csarnokának tagjai
Nők: Gódorné Nagy Marianna, Görbicz Anita, Sterbinszky Amália, Kökény Beatrix, Radulovics Bojana, Pálinger Katalin, Farkas Ágnes, Elekné Rothermel Anna, Csíkné Horváth Klára, Siti Beáta, Kulcsár Anita

Férfiak: Kovács Péter, Nagy László, Varga István, Pérez Carlos, Bartalos Béla, Éles József, Marosi István, Marosi László, Kovács László, Fenyő András, Iváncsik Mihály

Ezeknek a legendáknak a nagy része nem csak hogy közöttünk volt csütörtök este (sajnos néhányan már az égi kézilabdapályákon dobálják a gólokat), de pályára is léptek. A legendás női játékosok egy rendhagyó büntetőpárbajban vettek részt. A kapusok az Eb kabalafigurája, Tricky, illetve a Fradi Sas voltak. Nehezítésként a rosszabbik kezükkel kellett dobnia Görbicz Anitáéknak.

Legendás játékosokat avattak be a Kézilabdás Hírességek CsarnokábaFotó: Koncz Márton - Origo

Meglepő módon az ezredforduló sirecsapatának kapusa, Farkas Andrea lőtte az első gólt Tricky-nek. A szarvast Siti Beáta a lehető legkellemetlenebb helyen találta el. A döntő játékot végül Simics Judit nyerte Farkas Ágnessel szemben.

A férfi all star-mérkőzésen nem tudtuk eldönteni, hogy kinek szurkoljunk. Magyarország ellenfele ugyanis Hungary volt. Megannyi emlékezetes pillanat jutott az eszünkbe minden egyes játékosról, aki vagy a piros, vagy a zöld mezeseknél pályára lépett. A jó hangulatú bemelegítés után Nagy László dobta az első gólt, de a pirosak hamar egyenlítettek.

Carlos Pérez még mindig emberfeletti magasságokba képes felugraniFotó: Koncz Márton - Origo

Carlos Pérez bemutatta a rá jellemző, páros lábról való felugrásos lövését, Iváncsik Gergő és Pásztor István a szélről lőtt trükkös gólokat, Pásztor egy szép kínai figurát hozott össze a MOB sportolói bizottságában a sportágat képviselő Harsányi Gergellyel, Ilyés Ferenc remek átlövéssel bombázta ki a felső sarkot, Schuch Timuzsin pedig a rá jellemző keménységgel vetette bele magát a csatába.

Összesen 2816 válogatott fellépéssel büszkélkedhettek a zöld és a piros csapat pályára lépő klasszisai. Fazekas Nándor egy-egy bravúrja után a "Nándi Nándi" - rigmus is felhangzott a leáltóról, amit a kapuslegenda meg is köszönt a legnagyobb rajongójának. Iváncsik Tamás a dudaszó pillanatában egyenlített, kialakítva a 18-18-as végeredményt.

Fazekas Nándort minden magyar sportrajongó kedveliFotó: Koncz Márton - Origo

Fele királyságunkat is odaadnánk, ha a 2000-es években a karácsonyi ünnepek környékén megrendezett kézilabdagálákat is feltámasztanák a népligeti aréna segítségével. Minden esetre a mostani gálamérkőzés szünetében azokat a jelenlegi magyar válogatott kézilabdázókat is köszöntötték, akik az Európa-bajnokságon nagy örömet okozhatnak majd nekünk.

"Szenzációsan vagyok, de azért januárban ennél több embert várok. Ami biztos, hogy nagyszerű élmény vár ránk" - mondta Bánhidi Bence, aki az előző Eb-n a torna álomcsapatában is helyet kapott.

Jó hangulatban zajlott a legendák gálamérkőzéseFotó: Koncz Márton - Origo

"Edzeni, aludni, pihenni, ökörködni, vagyis amit amúgy is szoktunk csinálni" - ezt már Lékai Máté, a nemzeti csapat irányítója mondta. "Várjuk, hogy kezdődjön a torna, ez a legrosszabb, amikor közel vagy hozzá, de még nem kezdődött el. Aki az Eb-n játszik, az a BL-ben és az EL-ben lép pályára hétről hétre. Mindenki ugyanannyira lesz fáradt, mint mi, ennek se előnye, se hátránya nem lesz."

Fiatalok vagyunk, lendületesek vagyunk, céljaink vannak. Valahogy ha velük vagyok, akkor úgy érzem, hogy én is fiatalabb vagyok és visz a lendület. Nekem nagyon jó érzés a csapat tagjának lenni. Minden csak rajtunk múlik- bizakodott Mikler Roland, a válogatott csapatkapitánya.

A magyar férfi kézliabda-válogatott nagyon sok örömet szerezhet nekünk januárbanFotó: Koncz Márton - Origo

Ligetvári Patrik egy kicsit lazábbra vette az interjút: "Előbb a diós, aztán a mákos bejlit nyomom le, majd a meccseket, reméljük minél több sikerrel."

Az este díjátadóval zárult, reméljük, hogy 2022. január 30-án a magyar férfi kézilabda-válogatott is egy hasonló ceremóniára lesz hivatalos.