Vágólapra másolva!
A harmadik negyedben mutatott elsöpró soproni játék és a 10 perc alatt dobott 26 pont döntötte el a Sopron Basket-Gdynia női kosárlabda Euroliga-mérkőzés sorsát. A magyar csapat nehezen lendült játékba, de aztán átszakadtak a lelki gátak, s végül megszületett a hatodik soproni győzelem ebben a sorozatban.

Nagyon csalóka volt a meccs előtt a női kosárlabda Euroliga B-csoportjának tabellája. A Sopron csak a hatodik helyen állt.

De annyira komoly körbeverések voltak már ebben a nyolcasban, hogy a Gdynia elleni meccs győelmével rögtön ugyanannyi pontja lett volna a Sopronnak, mint az első helyen álló Gironának és a második helyezett Fenerbahcénak.

A helyzet tehát egyszerűen hangzott: mindenképpen győzni kellett a csoport utolsó helyén álló lengyel csapat ellen.

Fegyverneky Zsófia csúcstartó lett, a 413. meccsén lépett pályára a Sopron színeiben Forrás: FIBA

Megható ünnepség előzte meg a meccset,

mert a Sopron ikonja, Fegyverneky Zsófia 413. meccsét játszotta ennek a klubnak a színeiben és ez rekord.

Az eddigi csúcstartó Honti Kata volt 412 mérkőzéssel. A játékostársak és az edzők sorfalat álltak, s Fegyverneky így érkezett be a pályára.

Nehezen, majdnem 3 perc elteltével született meg a Sopron első kosara, amelyet Jelena Brooks szerzett. A lengyelek szívósan játszottak, nagyon nehéz volt feltörni a védekezésüket. 13-10-re a Sopron vezetett, ez nem is volt jelentős előny, pláne úgy nem, hogy az első negyed utolsó perceiben hihetetlen kapkodás folyt a pályán.

Mindkét csapat hibázott, de a Sopron hibái voltak számunkra a fájdalmasabbak.

Az első negyed utolsó perce pedig nagyon rosszul sikerült, mert a szünetben 17-13-ra a lengyelek vezettek.

Kosárkavalkád a Gdynia palánkja alatt Forrás: Tóth Zsombor

Sem a közelebbi, sem a távolabbi dobások nem mentek a hazaiaknak, akiken Határ Bernadett segített a második negyed elején egy ziccer értékesítésével. Nagyon pontszegény volt a meccs, de a lengyelek nem ismertek kegyelmet és fokozatosan húztak el. A 16. percben már 6 ponttal, 23-16-ra vezettek. Gáspár Dávid újra időt kért, de hiába. 17-25-nél egy labdaszerzés utáni gyors támadást követően Jelena Brooks dobott két pontot.

Majd jött a második negyed utolsó perce, amikor az addig rosszul dobo Briann January végre dobott egy hármast.

Ezzel zárkózott fel a Sopron 24-26-ra, azaz a nagyszünetben csak két ponttal vezettek a lengyelek. Ugyanakkor a statisztika nem hazudott: a hazai csapat 35 dobáskisérletből mindössze 9 talált a kosárba, ez 25,7%-os mutató volt. A triplamutató sem volt jobb: 2/17, ez 11,8%-os teljesítmény.

A harmadik negyedben Briann January remekül dobta a triplákat Forrás: Tóth Zsombor

Határ Bernadett két kosarával indult el a második félidő és ezzel 28-28-nál a Sopron utolérte a Gdyniát. Ez hatalmas lendületet adott, mert January triplájával már 31-28 volt ide. A Sopron keményen védekezett és ez nem ízlett a lengyeleknek. Gabby Williams is csatlakozott a sikeres tripladobók közé, de a Gdynia nem adta fel. A Sopron távolról szétdobta a lengyeleket és a 24. percben már 39-32-re vezetett. Ez az eddig látottakhoz képest hatalmas fordulatot jelentett. A harmadik negyed első 4 percét 15-6-ra nyerte meg a hazai csapat. A lengyel csapat időkéréssel akarta megtörni a magyarok lendületét - hiába.

Ekkorra már átszakadt az a gát, amely az első félidőben bénítólag hatott és a közönség hangja is megérkezett.

A tripladobó parádé pedig nem ért véget: Gabby Williams hármasával már 44-32 volt az állás. Innentől kezdve tényleg minden bejött a sárga mezes csapatnak. 8 perc alatt 22 pontot dobott Gáspár Dávid csapata, miközben csak 9-et kapott. Az utolsó szünet 50-37-es magyar vezetéssel indult.

Határ Bernadett korlátlan úr volt a palánk alatt Forrás: Tóth Zsombor

Ezt az előnyt pedig már nem volt szabad kiengedni. A harmadik negyedben látott gyors és lendületes támadásvezetésre és agresszív védekezésre volt szükség. A harmadik negyed pontzuhataga után a negyedikben megint visszafogottabban dobott a magyar bajnok, de ami a legfontosabb volt, hogy őrizte az előnyét.

Határ nem ismert elveszett labdát, jól szedte a lepattanókat és eredményes is volt a támadásokban. Az ő egyéni teljesítménye tényleg szenzációs volt a negyedik negyedben. 60-40-es állásnál előzte meg az addig 16 pontot dobó Gabby Williamset.

A vége magyar kosárgála és magabiztos Sopron-győzelem, pedig ez a meccs nagyon nem így indult el. Az pedig tényleg elképesztő, hogy a lengyelek az utolsó negyedben mindössze 3 pontot dobtak. A lényeg, hogy megvan a hatodik magyar diadal a B-csoportban és az, hogy a Sopron továbbra versenyben van a negyeddöntőbe jutásért. Az erőltetett menetnek azonban itt még nincs vége, mert december 21-én, kedden este az olaszországi Schióban újabb meccs következik a sorozatban.

Női kosárlabda Euroliga, B-csoport, 9. forduló: Sopron Basket-VBW Gdnyia (lengyel) 67-40 (13-17, 11-9, 26-11, 17-3).
A Sopron legjobb dobói: Határ 20, Williams 16.
A Gdynia legjobb dobója: Gustafson 16.