Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott a valaha volt legjobb Európa-bajnoki szerepléséért száll harcba története során először hazai földön. Gulyás István és csapata két és fél éve szinte csak erre a három hétre készült, hogy világraszóló sikerekkel örvendeztesse meg a népligeti MVM DOME-ba kétnaponta kilátogató szurkolósereget.

Ne éremben gondolkodjunk!

A magyar válogatott története során mindig is inkább a világbajnokságokon volt sikeresebb. Elég csak arra gondolni, hogy ebben az évezredben, amikor kijutott a vb-re, akkor soha nem zárt a 10. helynél hátrább. Ennek leginkább a könnyebb lebonyolítás és a több laza ellenfél az oka, hogy pont ezeken a tornákon jött ki legjobban a lépés.

Az Európa-bajnokságok a sportág Európa-központúságából is kifolyólag sokkal keményebb erőpróbát jelentenek a kontinenstorna 1994-es életre hívása óta, mint egy-egy vb.

Nem véletlen, hogy a legjobb eredményünk is a 24 évvel ezelőtti Olaszországban megrendezett Eb-hez köthető, ahol a 6. helyen zárt a Vass Sándor vezette együttes.

Akkor még csak 12 válogatott alkotta a mezőnyt, majd előbb 2002-re 16, majd a legutóbbi 2020-as tornára már 24 együttesre bővült a részt vevő csapatok száma. Az előző Eb-n látottak alapján pedig kijelenthető, hogy ez a bővítés sokkal inkább megállta a helyét, mint a világbajnokságok 32 csapatosra való emelése.

A magyar férfi kézilabda-válogatott története első hazai rendezésű világversenyére készül Forrás: MTI/EPA/Pool/Háled El-Fiki

Már csak azért is, mert ez egy olyan új lebonyolítással járt, amiben már a viadal első szakaszából is csak hihetetlen csaták és elképesztő izgalmak árán lehet továbbjutni. Ugyan valóban 24 csapat kezdi meg a tornát, de már a csoportkört követően megfeleződik a mezőny. A 12 középdöntős válogatottból pedig csupán a legjobb két-két együttes juthat be a legjobb négy közé, valamint az utolsó hétvégén az 5-6. helyért vívnak még egy „ajándék" meccset az arra méltó csapatok.

Két évvel ezelőtt a magyar válogatott új szakmai stábbal kezdte meg az Eb-t.

Gulyás István lett a szövetségi kapitány, segítői közül pedig a korábban a Telekom Veszprémből is jól ismert Chema Rodríguez lett a támadásért felelős személy a kispadon, Nagy László pedig inkább a védekezésben látja el jó tanácsokkal a játékosainkat.

A cél már 2019 júliusában összeállva is egyből ki lett mondva: a minél jobb szereplés a 2022-ben Szlovákiával közösen megrendezendő Európa-bajnokságon.

A csapatépítés a 2020-as Eb-n annyira jól sikerült, hogy még Lékai Máté és Bodó Richárd nélkül is sikerült óriási bravúrokkal kezdeni a tornát, és továbbjutni a csoportkörből. Oroszországot - avagy a Szovjetuniót – először sikerült világeseményen legyőznünk, majd jött a Dánia elleni bravúros döntetlen - ami meg is ágyazta az aktuális világbajnok meglepő kiesését –, majd az Izland elleni csoportdöntőn aratott hihetetlenül magabiztos siker.

Ha a magyar válogatott kiteszi a szívét-lelkét a pályára, akkor biztos, hogy valami szép fog kisülni a következő három hétből Forrás: AFP/Andreas Hillergren/Andreas Hillergren

Ahogyan azt az elmúlt időszak egyik felfedezettje, Szita Zoltán az Origo Sportnak elárulta, már a legelején, a dánok elleni 24-24-es iksz során érződött, hogy valami különleges van készülőben és ez egy működőképes projekt lehet. Ez annak ellenére is igaz, hogy az új lebonyolításban már négy meccsből álló középdöntőben egyedül azt a Szlovéniát sikerült legyőzni, amelyik a körbeveréseknek köszönhetően végül mégis bejutott a legjobb négy közé. Norvégiával szemben nem volt esélyünk, Svédország és Portugália pedig jól élt a magyar csapat fáradtságával.

Nem feltétlenül a 9. hely adott okot a bizakodásra, hanem az első öt találkozón mutatott játékunk.

Szinte a semmiből tűntek fel olyan kézilabdázók, mint Nagy Bence, Győri Mátyás és Ligetvári Patrik, akikről kiderült, hogy képesek ezen a szinten is megállni a helyüket.

A 2021-es világbajnokságon Lékai és Bodó is csatlakozott az együtteshez, ami minden idők harmadik legjobb vb-eredményét eredményezte.

Viszont megint csak azt kell mondanunk, hogy a Németország elleni, Lékai által az utolsó pillanatban dobott győztes gól okozta eufória, és a Franciaországgal vívott hosszabbításos negyeddöntős csatában látott hősies helytállás jóval értékesebb a szemünkben, mint az a puszta tény, amit az 5. helyezés jelent.

Máthé Dominik az Európa-bajnokság egyik legnagyobb sztárja lehet Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar válogatott 20 fős Eb-kerete

Kapusok: BORBÉLY Ádám (Fejér-B.Á.L. Veszprém), MIKLER Roland (Pick Szeged), SZÉKELY Márton (Eurofarm Peliszter, északmacedón)
Jobbszélsők: BUJDOSÓ Bendegúz (Ferencváros), RODRÍGUEZ ALVAREZ Pedro (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Grundfos Tatabánya), MÁTHÉ Dominik (Elverum Handball, norvég)
Irányítók: GYŐRI Mátyás (Grundfos Tatabánya), HANUSZ Egon (TVB Stuttgart, német), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: BÁNHIDI Bence (Pick Szeged), ROSTA Miklós (Pick Szeged), SIPOS Adrián (Telekom Veszprém), TOPIC Petar (Balatonfüredi KSE)
Balátlövők: BODÓ Richárd (Pick Szeged), NAGY Bence (Ferencváros), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém), SZITA Zoltán (Wisla Plock, lengyel)
Balszélsők: BÓKA Bendegúz (Balatonfüredi KSE), SUNAJKO Stefan (Grundfos Tatabánya)

Már ugyanezzel a pozícióval is a magyar kézilabda-válogatott történetének legjobb Eb-helyezését érhetnék el a mieink. A játékosok a szövetség által kitűzött nyolcba kerülésnél is merészebbek, akik bíznak benne, hogy egy érem sem lesz elérhetetlen hazai pályán.

– mondta az Eb előtti sajtótájékoztatón Bánhidi Bence, akit két évvel ezelőtt a torna álomcsapatába is beválasztottak.

Esélylatolgatás a koronavírus árnyékában

Ha tényleg szeretne ott lenni a torna utolsó hétvégéjén a magyar válogatott, akkor a csoportkörből hibátlan teljesítménnyel kellene továbbjutnia. Sorrendben Hollandia, Portugália és Izland fokozatosan egyre keményebb feladat elé állíthatja a mieinket, akiknek a középdöntőbe érkező riválisok erőssége miatt jó lenne két pontról kezdeni az Eb második szakaszát.

Mikler Roland bravúrjaira ezúttal is nagy szükség lesz Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A magyar válogatott lehetséges programja

B csoport (Budapest):
2022. január 13. 20:30: Magyarország-Hollandia
2022. január 16. 18:00: Magyarország-Portugália
2022. január 18. 18:00: Magyarország-Izland

A középdöntő mérkőzésnapjai (Budapest): január 20., 22., 24. 26. (15:30, 18:00, 20:30)
Elődöntők, az 5. helyért (Budapest): január 28. (15:30, 18:00, 20:30)
Döntő, bronzmérkőzés (Budapest): január 30. (15:30, 18:00)

A hollandok férfi vonalon is olyan szépen építkeznek, ahogyan a 2019-ben világbajnoki címet ünneplő női válogatottjuk, Luc Steins személyében pedig irányítójuk a PSG-ben pattogtatja a labdát. A portugálok a leginkább covid sújtotta együttes volt a négyesünkből a felkészülés során, de mindannyian felépültek.

Azonban kulcsembereik sérülése miatt lehet, hogy egyetlen meccset sem nyernek majd a varázslatos népligeti MVM DOME-ban. Kapusposzton Alfredo Quintana szűk egy évvel ezelőtt bekövetkezett tragikus halála miatt egyetlen klasszisuk sem maradt, márpedig klasszis kapus nélkül ezen a szinten nagyon nehéz „labdába dobni". Csoportunkban ezen a poszton mi állunk a legjobban, Mikler Roland mellett Székely Márton is szeretné bebizonyítani, hogy az elmúlt fél évben mennyit fejlődött Észak-Macedóniában védve.

Aron Pálmarsson és az izlandi válogatott nagy dobásra készül az Európa-bajnokságon Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A mezőny egyik legőrültebb kapusa, Björgvin Pálll Gustavsson, illetve a még mindig csak 21 éves Viktor Hallgrímsson révén Izland szintén remek kapusokkal bír, amely a torna egyik legnagyobb meglepetését okozhatja.

Aron Pálmarsson, a világ egyik legjobb képességű kézilabdázója végre egészséges, a gólerős szélsőik pedig még Gudjon Valur Sigurdsson visszavonulása dacára is képesek kétszámjegyű gólmennyiséget termelni.

Bjarki Mar Elisson akár a gólkirályi címre is esélyes lehet, ha legalább hét meccset játszanak.

A nagy 2008-as, olimpiai ezüstérmes generáció után most ismét egy olyan komplettnek tűnő csapat jött össze, amelyikben a rutinosabb játékosok mellett az olyan Bundesligában edződő fiatalok is berúghatják az ajtót, mint amilyen Gísli Kristjánsson vagy Ómar Ingi Magnússon. A január 18-i, magyar-izlandi összecsapás lehet a csoportdöntő a mi négyesünkben, ami izgalmak szempontjából felidézheti bennünk a 2012. augusztus 8-án történteket.

A 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportbeosztása

A-csoport (Helyszín: Főnix Aréna, Debrecen): Szlovénia, Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró
B-csoport (Helyszín: MVM Dome, Budapest): Portugália, Magyarország, Izland, Hollandia
C-csoport (Helyszín: PICK Aréna, Szeged): Horvátország, Szerbia, Franciaország, Ukrajna
D-csoport (Helyszín: Ondrej Nepela Aréna, Pozsony): Németország, Ausztria, Fehéroroszország, Lengyelország
E-csoport (Helyszín: Ondrej Nepela Aréna, Pozsony): Spanyolország, Svédország, Csehország, Bosznia-Hercegovina
F-csoport (Helyszín: Steel Aréna, Kassa): Norvégia, Oroszország, Szlovákia, Litvánia


A csoportok első két-két helyezettje jut a középdöntőbe.

Nikola Karabatic a tokiói olimpián bebizonyította, hogy valóban ő a valaha volt egyik legnagyobb kézilabdázó Forrás: AFP/Franck Fife

Aztán a már emlegetett középdöntő tényleg elképesztő erősségű ellenfeleket hordozhat magában. Ez annak ellenére is igaz, hogy az olimpiai bajnok Franciaország pont a leginkább covid sújtotta csapat.

Szintén Szegedről érkezhet a horvát válogatott, ahol az elmúlt hónapban nem volt olyan mennyiségű pozitív teszt, mint a franciáknál, cserébe pont a két legnagyobb sztárjukat, Domagoj Duvjnakot és Luka Cindricet „találta meg" a fertőzés. Közülük Duvjnak a torna előtt két nappal már negatív tesztet produkált, de az előző Eb MVP-jének a háta még fáj a vírus szövődménye képpen. Márpedig ha egyikük sem lehet ott Szegeden, akkor a szerbek elleni balkáni rangadó mellett a sötét ló szerepében tetszelgő Ukrajna is komoly gondot okozhat délnyugati szomszédunknak.

Debrecenből érkezhet a középdöntőbe Dánia, amely a vb megnyerése után fél évvel nyáron a Nikola Karabatic vezérletével atomvédekezést bemutató franciák ellen elbukta az olimpiai döntőt. Mégis, Nikolaj Jakobsen minden kulcsemberére számíthat majd a torna rajtjánál, így Mikkel Hansen, Niklas Landin, Magnus Saugstrup és Mathias Gidsel is ott lesz majd a cívisvárosban. Sőt, hosszú sérülése után a veszprémi Rasmus Lauge is bevetésre kész, így az Origo Sportnál a torna első számú esélyeséről beszélünk az aktuális világbajnokkal kapcsolatban.

A dánok a 2019-es és a 2021-es világbajnoki címük között a legutóbbi Eb-n meglepetésre kiestek a csoportkörben Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Ljubomir Vranjes a szlovén válogatottal bebizonyította, hogy attól még, mert a Veszprémmel 2017-18 körül nem jöttek össze a számításai, még nem lehet rossz szakembernek nevezni. A korábbi legendás irányító a 2020-as Eb előtt vette át Szlovénia irányítását és rögtön az elődöntőbe is vezette őket. Ennek a megismétlése még úgy sem lenne ördögtől való dolog, hogy a szegediek közül Dean Bombacnak és Mario Sostaricnak sem adta meg a lehetőséget.

Nem csak a dánok és a szlovénok miatt lesz érdemes kimenni a debreceni Főnix Csarnokba.

Az északmacedón-válogatottban a 41 éves legenda, Kiril Lazarov utoljára lép pályára nagy világeseményen

– teszi ezt úgy, hogy már ő a csapatuk szövetségi kapitánya is egyben. A negyedik válogatott, Montenegró talán a leggyengébb a tornát Magyarországon kezdő 12-ből.

Miközben a magyar válogatottért izgulunk, szintén nagyon fontos lesz, hogy a fokozott koronavírus-helyzet ellenére is relatív biztonságban legyenek mind a játékosok, mind a szurkolók. Ezt csak és kizárólag az olyan egyszerű szabályok betartása jelenti, mint amilyen a maszkviselés az arénán belül.

A népligeti arénában több mint 20 ezer néző szurkolhat majd a magyar válogatottnak Fotó: Koncz Márton - Origo

Míg a Népligetben akár 20 022 néző is összejöhet, hogy együtt buzdítsa a magyar válogatottat, addig Szlovákiában a kassai és pozsonyi helyszíneken csupán a székek 25%-án csodálhatják majd közvetlen közelről a világ legjobb kézilabdázóit. A kétszeres címvédő Spanyolország, a Sander Sagosen vezérletével első nagy trófeájára hajtó Norvégia, a továbbra is rendkívül összeszedett csapat benyomását keltő Svédország, és a 2016-os meglepetésgyőzelmük óta egyetlen tornán sem leírható Németország is a másik ágon szerepel.

Arra, hogy milyen lehet hazai pályán egy ekkora létesítményben pályára lépni, a magyar labdarúgó-válogatottat leszámítva egyetlen másik csapatunknak, így a kéziválogatottnak sincs tapasztalata. Ha sikerül felhasználniuk a rajongók által adott energiákat, akkor egy mindenki számára rendkívül emlékezetes Európa-bajnokság várhat ránk.

A következő oldalon bemutatunk tíz játékost, akik az Európa-bajnokság legnagyobb sztárjai lehetnek!