Vágólapra másolva!
A magyar kézilabda-válogatott 31-30-ra kikapott Izlandtól a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság kedd esti csoportmérkőzésén. Gulyás István csapata ezzel idő előtt búcsúzott a kontinenstornától.

Helyszíni tudósítás

A Hollandia elleni meglepő módon vereségel záruló nyitány után már a csoportkörben eljött a hősök ideje a magyar válogatott számára. Szerencsére a Portugália ellen hihetetlen izgalmak közepette jó néhányan felnőttek a feladathoz, elég csak az utolsó támadásra gondolni. Lékai Máté elmagyarázta az időkérésnél a figurát, amivel meg lehet nyerni a meccset, és Máthé Dominik kegyetlenül be is dobta a 31-30-as sikert eredményező gólt.

A képlet ezután egyszerűvé vált, a mieink sorsa továbbra is a saját kezükben volt, hiszen az utolsó játéknapon Izland ellen a kétgólos győzelem is biztos továbbjutást jelentett volna. A Gulyás István vezette szakmai stáb ugyanazt a négy játékost hagyta ki a 16 fős meccskeretből, mint az eddigi két összecsapásunkon: Borbély Ádám, Győri Mátyás, Sunajko Stefan és Nagy Bence voltak, akik nem léphettek pályára.

Sálerdő a magyar himnusz alatt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ott volt ismét a keretben az a Bánhidi Bence, aki még a hollandok elleni találkozó második félidejében szenvedett bokasérülést. A világklasszis beállónk ezúttal valamennyivel aktívabban mozgott a bemelegítés során, mint két nappal ezelőtt. A túloldalon is fantasztikus képességű játékosok sora állt Gudmundur Gudmundsson rendelkezésére, elég csak Aron Pálmarssonra, Bjarki Mar Elíssonra, Omar Ingi Magnussonra vagy éppen a két kapusra, Björgvinn Páll Gustavssonra és Viktor Hallgrímssonra gondolni.

A népligeti MVM DOME közönsége hatalmas tapsviharral fogadta a nemzeti csapatot a bemutatásnál, és már az első támadásunknál óriási decibellel zúgott a "Magyarok! Magyarok!" rigmus. Egy eladott labdából Elíssoné volt a meccs első gólja, amire Szita Zoltán hamar válaszolt. A kapuban harmadszor is Mikler Roland kezdett, méghozzá egy remek védéssel.

Sigvaldi Gudjonsson volt az izlandiak első két meccsén a legjobb játékos, amit rögtön egy szép találattal bizonyított is, hogy miért. Lékai Máté már emberelőnyben dobott gólt, miután Ymir Örn Gíslasont kiküldték két percre. Magnusson első találata hétméteresből született, nem úgy Máthé Dominiké, aki rögtön első góljával talpra ugrasztotta a közönséget. (3-3)

Bánhidi Bence bokasérülését követően ismét ott volt a pályán, és fontos gólokkal segítette csapatát Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egy gyors indítás végén Bóka Bendegúz révén először volt nálunk az előny, de Gudjonsson nagyon hamar egyenlített. Bánhidi Bence kihagyta első ziccerét, de ami fontosabb, hogy beállónk már a kezdetektől ott lehetett a pályán, és másodikra már sikerült túljárnia Gustavsson eszén. Mindkét csapat eredményesen fejezte be támadásait, Magnusson után megint Bánhidié volt a terep. (6-5)

A 9. perc végén Szitát szórták ki két percre, a fiatal Gisli Kristjánsson ki is használa a létszámfölényt két egymásutánban dobott góllal. Máthé előbb a kapufát forgácsolta szét, majd a hálót rezgette meg. A hatalmas iramban csak úgy kapkodtuk a fejünket a szebbnél szebb megoldások láttán, tanítani kéne, ahogyan Gislason összeszedte Pálmarsson bejátszását és bedobta a labdát a kapunkba.

Lékai kipattanóból volt eredményes, majd Jonsson büntette meg Máthé hibáját. A Bánhidi helyére beszálló Topic Petar is góllal mutatkozott be, így az első 15 perc 9-9-es iksszel "zárult". Kristjánsson és Elisson találataival Izland kettővel meglépett, de a visszatérő Bánhidi már harmadszor dobta el jól Gustavsson mellett a labdát a kapuba.

Máthé Dominik a portugálok ellen győztes gólt szerzett, ezúttal is igencsak vállalkozó szellemmel lépett pályára Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mikler egyelőre Magnussont sem érezte, ugyanakkor Bánhidi ismét jól mozgott üresbe, ahonnan negyedik gólját dobta. (11-13) Szélső befutásból Pedro Rodríguez cincálta tovább az izlandi falat, majd Ligetvári Patrik csúnya szabálytalansága miatt emberhátrányba kerültünk. A 21. percben már Székely Márton volt a magyar kapuban, aki rögtön egy emberfeletti védéssel kezdett: Magnusson húzott büntetőjét ütötte ki.

Bodó Richárd bombagólja menetrendszerűen jött, ahogyan Székely újabb bravúrja után már a vezetésért támadtunk. Bóka rálépett a vonalra, Gudjonsson nem, így Izland elől maradt. Hanusz Egon remek bejátszása után Bóka már nem hibázott, majd megint az izlandi jobbszélső lőtte ki a hosszú felső sarkot. (14-15)

Az első félidő utolsó öt percét Topic gólja nyitotta, majd Kristjánsson dobott - látszólag - négy lépésből gólt. Ancsin Gábor nehéz helyzetből oldotta meg, majd Bodó távoli rakétáját Gustavsson sajnos két alkalommal is nagyon könnyen leolvasta. Pálmarsson első góljára 29 percet és 49 másodpercet kellett várni, majd a dudaszó előtt Bodó is sikerrel járt, így 17-17-es döntetlennel mehettek a csapatok szünetre.

Itt a labda, hol a labda? Fotó: Csudai Sándor - Origo

A második játékrész egy kicsit tovább tartott, mint negyed óra, ugyanis a mieink minden pillanatát kihasználva a szünetnek egy kicsit később értek ki a pályára. Elísson értékesített büntetője után Gustavsson védett egyet, de a kipattanó Lékaié lett, aki jól osztotta le Bánhidinek a labdát. A beálló ezúttal sem hibázott.

Gíslason rögtön a második félidő elején megkapta második kiállítását, ami után Szita egalizált. Székely védései után a vezetésért támadhattunk, Lékai, a szünet utáni percek legmegbízhatóbb embere révén sikerült is előnybe kerülnünk. (20-19) Sipos Adrián vitatható kiállítása után Elísson maradt üresen a szélre, akivel szemben ezúttal nem volt esélye Székelynek.

Gudmundur Gudmunddson, az izlandiak szövetségi kapitánya fején kis híján elpattant egy ér, amikor Magnussont is kiküldték két percre. Máthé bedobta a hetest, de a középkezdésnél nem figyeltünk, Elísson kegyetlenül végig robogott és bevágta. Egy üres kapus góllal Izland visszavette a vezetést, majd újabb támadásunk lett sikertelen.

Az izlandiak támadójátékát nagyon nehéz volt kiismerni Fotó: Csudai Sándor - Origo

Pálmarsson és Lékai, két régi veszprémi csapattárs kis híján összeverekedett a 39. percben - csak ennyi kellett a közönségnek, és még nagyobb fokozatra kapcsolt a szurkolást illetően. Szita után Magnusson is utat talált a kapuba, majd Jonsson kapott két percet. (22-24) Pedro labdaszerzése után begyalogolt a játékszerrel az üres kapuba.

Sipos nem sokkal első kiállítása után a másodikat is megkapta, az izlandi büntetőt Elísson tette el Székely lába alatt. Máthé gólja valóságos életmentő volt, de még mindig nekünk kellett hátrányban kézilabdáznunk. Székely védése után Szita egyenlített, de a balátlövő sajnos szabálytalankodott az üres kapura törő ellenféllel szemben, amiért őt is kiállították.

Az izlandiak eladták a labdát, majd egy másfél perces magyar támadás következett, aminek a végén Gustavsson ismét védte Bodó távoli lövését. Gudmundur Gudmundssonnak meggyűlt a baja az időkérést jelző gombbal, de 25-25-nél csak sikerült néhány szót szólnia játékosaihoz. "Aki ugrál, büszke magyar" - az MVM DOME 18-19 ezer nézője ismét jelezte, melyik együttes mellett áll.

Az izgalmak és az érzelmek a tetőfokra hágtak a második félidő közepére Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kristjánsson kapufára dobta a labdát, ismét ott volt előttünk a lehetőség. Szita bejátszását Bánhidi nagy nehezen összeszedte, és a kapuba varázsolta. A 48. percben ismét átvettük a vezetést! Pálmarson egy valóságos rakétával intette rövid időre csendre a szurkolókat. Gustavsson megint védett, akinek az indítását Székely halászta le 18 méterre a kapujából kijőve.

Szitát a játékvezető megint szabálytalannak látta, belül védekezésért. Elísson büntetőjét Mikler hatalmas bravúrral kivédte. Azonban Lékai belement, így megint nem sikerült megszerezni a vezetést. Nem úgy egy támadással később, Pedro Rodríguez ziccerével 27-26-ra végre nálunk volt az előny. Nyolc perc volt hátra, amikor Elísson nagyon hamar kiegyenlített, sőt a vezetést is az ő - kilencedik - góljával vették vissza.

A visszatérő Szita talpról bombázott a kapuba, majd a következő védekezésből Sipos harmadik két percét is megkapta, így piros lappal elhagyni kényszerült a pályát. Magnusson két értékesített hetese között Bodó lőtt gólt. (29-30) Az izlandiak kaptak egy kiállítást, de a labda az övék lett, így négy perccel a vége előtt a kétgólos vezetésért támadhattak.

Egy álommal szegényebbek lettünk kedd este: kiesett a magyar válogatott Fotó: Csudai Sándor - Origo

Gudjonsson a szélről magabiztosan be is dobta a labdát, így pár másodpercig nagyon messzire került a középdöntőbe jutás. Ekkor jött Pedro a szélről, majd Topic kiharcolt belemenése, majd Bánhidi egy mozdulattal kiharcolt hetese és kettő perce. Utóbbival Gíslason számára is véget ért a mérkőzés.

Ami nagyobb baj volt, hogy Máthé büntetőjét Gustavsson kivédte és már kevesebb mint két perc volt hátra. (30-31) Mikler két kézzel kivédte az izlandi lövést, de nem dobta rá az üres kapura, Bóka így is ziccert lőhetett, de elvették tőle a labdát, mert vonalra lépett. Gustavsson még egyet védett, így Izland 31-30-ra megnyerte a mérkőzést.

A magyar válogatott számára a csoportkörben ért véget a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, B csoport, 3. (utolsó) forduló
MAGYARORSZÁG - Izland 30-31 (17-17)
gólszerzők: Bánhidi 6 gól, Szita 5, Máthé, Pedro Rodríguez 4-4, Bodó, Lékai 3-3, Topic, Bóka 2-2, Ancsin 1, illetve Elísson 9, Magnusson 8, Gudjonsson 5, Kristjánsson 4, Pálmarsson 2, Jónsson, Gíslason, Vidarsson 1-1
később:
Hollandia - Portugália 20:30