Vágólapra másolva!
Heroikus küzdelemben született meg minden idők egyik legnagyobb soproni győzelme a női kosárlabda Euroligában. A hullafáradt és edzetlen magyar csapat a félidőben 15 pontos hátrányban volt, de a második félidőben minden megváltozott. A Sopron olyan mentális erőtartalékokat mozgósított, amelyre csak ez az együttes képes. A 77-73-as magyar győzelem tényleg a csoda kategóriája.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Kurszkból, Oroszországból.

Bár a Dinamo Kurszk-Sopron Basket női kosárlabda Euroliga-mérkőzés előzményei között ott szerepelt annak a lehetősége, hogy az oroszok kulcsemberei különféle okok miatt nem lépnek majd pályára, a kezdésre azért kiderült, hogy mindez csak a mese szintjén létezett.

Ugyanis a Kurszk összes játékosa melegített, s készen állt a Sopron Basket elleni csatára.

A magyar bajnokcsapat játékosai közül is mindenki elvégezte a melegítést, de a mi helyzetünk nem volt ennyire üdvös. Határ Bernadettnek rövid játékperceket szánt Gáspár Dávid edző és közben azt is kellett figyelni, hogyan reagál a magasember szervezete a terhelésre. Határ néhány nappal ezelőtt még koronavírusos volt, csakúgy, mint a másik center, Aby Gaye, aki szintén melegített. Itt volt a csapattal Czukor Dalma is, aki nagyon hosszú kihagyás után állt újra a magyar együttes rendelkezésére.

A magyarok kezdőjében ott volt Határ Bernadett, Gabby Williams, Briann January, Fegyverneky Zsófia és Jelena Brooks is. Határ két szenzációs blokkal kezdett védekezésben, de az első két soproni támadás során nem sikerült kosarat dobni.

Fegyverneky Zsófia, a Sopron csapatkapitánya a labdával Forrás: Fiba

A harmadiknál igen: akkor Fegyverneky talált be, majd egy lerohanó támadás végén Williams is. 4-0 volt ezzel a Sopron javára. Majd nem sokkal később már 8-2-re vezetett a Sopron, elsősorban azért, mert Határ szenzációsan értékesítette a helyzeteit.

Az oroszoknak azonnal időt kellett kérniük. Nekünk pedig a legszebb álmaink között szerepelt az, hogy ilyen viharos kezdést produkálunk Kurszkban.

Ahogy az várható volt, Határ az időkérés után nem jött vissza, de Gaye sem, így klasszikus center nélkül játszott a Sopron. Baric triplájával pillanatok alatt szoros lett a meccs (7-8), majd a teljesen magára találó Kurszk csapata néhány villámgyors támadás után 14-11-re átvette a vezetést. 2-8 után 14-11, az azt jelentette, hogy a Kurszk 12-3-as sorozatot produkált. Gáspár Dávidnak időt kellett kérnie, hogy megfékezzük az oroszok rohamát.

Határ Bernadett elképesztően jól indította a meccset Forrás: Fiba

Határ továbbra sem tudott visszajönni, Gaye viszont pályára került. 16-11 után Williams törte meg a soproniak kosárcsendjét. Majd nagy küzdelemben sikerült újra 1 pontra feljönni, a 9. percben 16-15 volt az állás. Az utolsó perc nem sikerült jól, mert támadásban eladtuk a labdát, az első negyed után 19-15-re vezetett a Kurszk.

Varga Alíz szép tempója két pontot ért, ezzel indult el a második negyed. Sajnos, támadásban nagyon sokat hibázott a Sopron, miközben az oroszok sokkal pontosabban dobtak, a 14. percben már 7 ponttal vezettek. Howardot és Prince-t nem lehetett tartani, a Kurszk pillanatok alatt húzott el és már több mint 10 ponttal vezetett. Sajnos a távolról pontosan dobó Frolkina ellen nem tudtunk semmit kitalálni, az ő triplái pontosak voltak, s a 15. percben már 31-19 volt az állás.

A Sopronon jól látszott, hogy az elmúlt időszakban nem tudott normális edzésmunkát végezni, s ennek nem is lehetett más a vége, mint az egyre több hiba.

Nem volt könnyű tartani a Kurszk legjobbjait Forrás: Fiba

De ezt előre lehetett tudni, csodák pedig ebben a sportban sincsenek.

Ekkor legalábis ezt hittük, majd egy óra múlva már egészen mást, de ne rohanjunk ennyire előre.

A következő két soproni támadás kosárral zárult, így legalább csökkenteni tudtuk a hátrányt. Nem sokáig, mert a Kurszk sokkal pontosabban és erőteljesebben támadott, így 37-23-nál már megint elment a csatahajó. Az oroszok folyamatosan dobálták a hármasokat, ezek be is mentek, a 18. percben 40-23 volt az állás. Williams ekkor dobott egy triplát, ő már 11 pontos volt, s ezzel az egész mezőny legeredményesebbje volt ekkor.

A félidőben a Kurszk 44-29-re, azaz 15 ponttal, magabiztosan vezetett.

A Sopronnak a második félidőben különösen a védekezésben kellett volna nagyot javulnia. Sokkal jobban kezdett a magyar csapat, mert úgy dobott nyolc pontot, hogy egyet sem kapott és ezzel megint látótávolságon belül volt a Kurszk, hiszen a 23. percben 44-37 volt az állás. Az oroszok megint időt kértek. Williams dobott egy triplát, ezzel 44-40 volt az állás.

Gabby Williams az magyar csapat legponterősebb játékosa volt Forrás: Fiba

Szinte hihetetlen, amit láttunk. A Kurszk azt sem tudta, hogy hol van. Gabby Williams volt ekkor a vezéregyéniség, ő már 14 pontnál járt. A következő kurszki támadást úgy védekeztük ki, hogy lejárt az ellenfél támadóideje. Majd Williams és Brooks is bevágott egy triplát és 44-47 lett az állás.

Egészen hihetetlen, ami itt lejátszódott, a Kurszk 0-18 után szerzett először pontot.

Az első félidőben a kispadon ülő Gáspár Dávid ismét felállt és az oldalvonal mellett dolgozott. Talán ő sem hitte el, amit lát. Howard hármasával 49-49 lett az állás a 27. percben. Őt kellett volna valahogy megfogni, mert ha belelendült, nem lehetett megállítani. 56-56-os állásnál az oroszok megint időt kértek. A harmadik negyed végén felváltva estek a kosarak és ezt a negyedet a Sopron - leírni is elképesztő - 27-12-re nyerte meg.

Egy hullafáradt, edzetlen csapat harcolt óriási szívvel a negyedik negyedben, ez volt a Sopron. A 34. percben 62-62 volt az állás, semmi sem dőlt el. Hogy a magyarok honnan szedték elő ezeket a tartalékokat, senki sem tudja. Czukor Dalma is a pályán volt, egy triplakisérlete után Gaye dobta be a lepattantót, ismét vezetett a Sopron, 64-62 volt az állás.

Majd January tempójával tovább nőtt az előny.

Az ember pörgette volna az órát, hajtotta volna az időt, de még mindig nagyon sok volt hátra.

Varga Alíz is fontos pontokat dobott Forrás: Fiba

A kérdés innentől kezdve annyi volt, hogy ki lehet-e bírni az utolsó perceket. Williams triplája közben odavertek az oroszok, ez három dobást jelentett. Bement a háromból kettő és az előny 4 pontos volt. De még mindig 3.45 volt hátra.

Frolkina triplájánál most mi ütöttünk oda, ez nekik jelentett három dobást. Ebből kettő ment be, újra egyenlő volt, 68-68. Határ dobott egy szép tempót, ekkor már belül voltunk az utolsó 2 percen. Ekkor hosszas videózás következett, mert nem lehetett eldönteni, hogy ki hozza játékba a labdát. Elvileg a magyarok jöhettek volna támadással, s a videó is ezt mutatta. 1.57 volt hátra, két ponttal vezetett a Sopron. Fegyverneky a tőle megszokott higgadt tempójával növelte kettőre az előnyt, 100 másodperccel a vége előtt.

És ekkor jött Jelena Brooks, beleállt a hármasba és bedobta! 70 másodperccel a vége előtt 75-68-ra vezetett a Sopron, ezt innen nem lehetett már elveszteni.

Egészen döbbenetes, ami történt ezen a meccsen. És még mindig nem volt vége az izgalmaknak. A Kurszk nem adta fel, 9 másodperccel a vége előtt 75-73-ra jöttek fel az oroszok. Ezt a 9 másodpercet kellett túlélni úgy, hogy nálunk volt labda. Két orosz szabálytalanság után Brooks végre büntetőt dobhatott, mind a kettőt bedobta, 6 másodperc volt hátra és 4 ponttal vezetett a Sopron, 77-73-ra. Ezt az előnyt pedig sikerült megtartani, így a Sopron Basket csodát tett és győzöt az orosz csapat otthonában.

Női kosárlabda Euroliga B-csoport, 12. forduló: Dinamo Kurszk (orosz) - Sopron Basket 73-77 (19-15, 25-14, 12-27, 17-21).
pontszerzők:
Howard 26, Lisec 13, O. Frolkina 10, J. Frolkina 9, Ogunbowale 5, Prince 4, Kozik 3, Baric 3, ill. Williams 20, Brooks 17, Határ 14, January 11, Varga A. 5, Fegyverneky 4, Gaye 4

Gáspár Dávid, a Sopron edzője: Nagyon boldog vagyok! A mérkőzés két ellentétes félidőt hozott. Az elsőben nem követtük a megbeszélteket, és sok olyan dologgal foglalkoztunk, ami elvitte a fókuszunkat.

Jelena Brooks: Elképesztő győzelmet arattunk! Gyengén kezdtünk, sok hibával kosárlabdázva az első félidőben. A szünet után nagy energiákat mozgósítottunk, és ez eredményezte a győzelmet.