Vágólapra másolva!
A világbajnok Dánia 28-24-re legyőzte Izlandot a férfi kézilabda Európa-bajnokság budapesti középdöntős csoportjának csütörtök esti mérkőzésén.

Helyszíni tudósítás

Őrült rohanásra és szoros meccsre számítottunk a skandináv rangadón előzetesen. Ez igencsak veszélybe került, amikor a meccs előtt kiderült, hogy szinte a teljes izlandi kezdőcsapat távol maradni kényszerül az összecsapástól, mert elkapták a koronavírust.

A dán válogatott és Mikkel Hansen játékát mindenképp érdemes a helyszínen megcsodálni legalább egyszer az életben Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A magyar válogatott kiejtésében is tevékeny szerepet vállaló játékosok közül Björgvinn Páll Gustavsson, Aron Pálmarsson, Bjarki Mar Elísson, Gísli Kristjánsson és Olafur Gudmunddson sem állt Gudmundur Gudmundsson rendelkezésére. Pedig mindennél nagyobb szüksége lett volna rájuk a debreceni csoportját 9, 11 és 10 gólos sikerekkel letudó Dánia ellen.

A világbajnoki címvédő támadójátékára ezen a meccsen sem lehetett panasz, Mikkel Hansen lövőtechnikáját minden egyes alkalommal hatalmas élmény a helyszínen megcsodálni. Ebből az áhitatból az első félidőben kihagyott két hétméterese sem von le semmit. Niklas Landin nem sokat találkozott a labdával, így Kevin Möller pályára kerüléséig az izlandi "B sor" remekül tartotta magát.

Mathias Gidsel művészi szinten űzi a kézilabdát az elmúlt bő egy évben Forrás: MTI/Illyés Tibor

Közben a csoportmeccseken mind a 13 lövését gólra váltó Mathias Gidsel is tovább folytatta remeklését, a 2021-es esztendő legnagyobb felfedezettje hét gólt dobott az első 30 percben, így nagyban hozzájárult csapata szünetbeli 17-14-es vezetéséhez.

Nem csak a dán, de az izlandi jobbátlövőnek is remekül ment. Omar Ingi Magnusson ott folytatja ezen az Európa-bajnokságon, ahol az ősszel a Bundesligát vezető Magdeburgban abbahagyta. A 45. percben Mikkel Hansen kihagyta harmadik hétméteresét is a mérkőzésen, ami mindenféle túlzás nélkül sporttörténeti esemény.

A legenda elrontott büntetői dacára a világbajnok végig előnyben kézilabázhatott, köszönhetően a szélről rendkívül magabiztos Lasse Svan góljainak. Az izlandi együttesben Janus Smarason találatai csak az eredmény szorosan tartására voltak jók, az utolsó tíz perc háromgólos dán előnyben vette kezdetét. (25-22)

Az izlandi "B sor" a hajráig jól tartotta magát a világbajnok Dánia ellen Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Azonban a 13 védéssel záró Möller bravúrjai olyan tartást adtak a dánoknak, aminek következtében nem forgott veszélyben a sikerük. Sőt, Emil Jakobsen úgy emelte át az izlandi kapust a szélről beugorva, hogy a labda kis híján megállt a levegőben.

A dánok végül 28-24-es győzelmet arattak északi riválisukkal szemben, így Franciaország mellett megőrizték százszázalékos mérlegüket a budapesti csoportban. Így Hollandia után a magyar válogatott alapcsoportjából továbbjutó másik csapat is vereséggel folytatta a tornát. A mezőny legeredményesebbje Gidsel lett, aki kilenc góllal zárt. A másik oldalun Magnusson nyolc alkalommal talált a kapuba.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, középdöntő:
1. forduló: I. csoport (Budapest, MVM Dome):
Dánia-Izland 28-24 (17-14)
korábban:
Franciaország-Hollandia 34-24 (15-12)
Montenegró-Horvátország 32-26 (17-17)
Az állás: 1. Franciaország 4 pont (61-46), 2. Dánia 4 (58-45), 3. Montenegró és Izland 2 (53-56), 5. Hollandia 0 (52-63), 6. Horvátország 0 (48-59)