Súlyos vereséget szenvedett az olimpiai bajnoktól a kézi-Eb meglepetéscsapata

Kay Smits holland kézilabda-válogatott
Budapest, 2022. január 20. A holland Kay Smits (b) és a francia Hugo Descat a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének 1. fordulójában játszott Franciaország - Hollandia mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2022. január 20-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Az olimpiai bajnok Franciaország 34-24-re legyőzte Hollandiát a férfi kézilabda Európa-bajnokság budapesti középdöntős csoportjának csütörtök esti mérkőzésén.

Helyszíni tudósítás

Azt a torna előtt is tudtuk, hogy az izlandi, portugál, magyar, holland lehet a torna egyik legkiegyenlítettebb csoportja. Azt is gondoltuk, hogy a két évvel ezelőtt története első Eb-jén részt vevő Hollandia nagyon kellemetlen ellenfél lehet mindenkinek. Sajnos ezt az elvárást a mieink és Portugália legyőzésével alaposan felül is múlta, amivel egyben mindkét riválist ki is ejtette.

Vincent Gerard elképesztő védésekkel kezdte a hollandok elleni meccset Forrás: MTI/Illyés Tibor

Számukra egy jutalomjátéknak tűnt az egész középdöntő, és az olimpiai bajnok Franciaország ellen bemutatott kezdésük során először tűntek megilletődöttnek a teljes torna folyamán. Vincent Gerard emberfeletti védéseivel az ellenfél 5-0-s előnybe került. Nagyon sok csapat már itt kétségbe esett volna, de a hollandok szépen fokozatosan megkezdték hátrányuk ledolgozását.

Ebben természetesen a Luc Steins, Dani Baijens, Kay Smits triónak elévülhetetlen érdemei voltak, ahogyan kapusuk, Bart Ravensbergen is egyre többször találkozott a labdával a gólvonal előtt. Utolérni 12-12-nél tudták náluk jóval nagyobb erőt képviselő riválisukat, majd ezután egy kicsit be is fagyott az eredmény, a hosszú gólcsendet Aymeric Minne törte meg.

A góllövőlistát a csoportkör után 32 góllal vezető Kay Smitsnek az olimpiai bajnok ellen már nevezett dolga volt Forrás: MTI/Illyés Tibor

Valamivel többen voltak a népligeti MVM DOME-ban, mint a montenegrói válogatott 32-26-os, horvátok elleni bravúrja alkalmával. Sajnos a - magyar pénztárcához mérten - drága jegyárak és a magyar szurkolók csalódottsága továbbra is meglátszott a nézőszámon, ami kb. 5000 fő volt a keddi nap "középső" meccsén.

Nicolas Tournat-t a teljes első játékrészben számos alkalommal jól találták meg a falban, így végül a franciák kezdhették 15-12-es előnyből a második félidőt. A hollandok 11 percen át nem tudtak gólt dobni, közben kaptak hetet, így nagyon nehéz helyzetbe kerültek.

A 24 éves Aymeric Minne szép gólokkal hálálta meg a bizalmat Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Nikola Karabatic és Melvyn Richardson is varázslatos mozdulattal lőtték ki a kapu felső sarkát, amivel sikerült megtörniük az ellenfél felzárkózási kísérletét. Ráadásul a hét a hat elleni támadójátékot elővevő hollandok gépezetébe rendre hiba csúszott, vagy éppen Gerard védett - a franciák pedig rendre üres kapus gólokkal vették el a hollandok kedvét.

Az 52. percben már a tízgólos különség is kialakult a két együttes között, a végeredmény 34-24 lett az olimpiai bajnok javára. A találkozó legeredményesebb játékosa Minne lett, aki nyolc alkalommal dobta a labdát a kapuba. Gerard 13, Ravensbergen 10 védéssel zárta az összecsapást.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, középdöntő:
1. forduló: I. csoport (Budapest, MVM Dome):
Franciaország-Hollandia 34-24 (15-12)
korábban:
Montenegró-Horvátország 32-26 (17-17)
később:
Dánia-Izland 20.30