Hatalmas meglepetéssel kezdődött a kézilabda Európa-bajnokság középdöntője

Milos Vujovic montenegrói kézilabda-válogatott
Budapest, 2022. január 20. A montenegrói Milos Vujovic a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének 1. fordulójában játszott Montenegró - Horvátország mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2022. január 20-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Nem az a csapat nyerte a balkáni rangadót a férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének csütörtöki mérkőzését, akire mindneki számított. A 14 védést bemutató Nebojsa Simic parádés teljesítményével Montenegró 32-26-ra legyőzte Horvátországot.

Helyszíni tudósítás

Amikor a népligeti metrómegállótól feljöttünk a MVM DOME irányába, sajnos magyar szurkolókkal egyáltalán nem találkoztunk. Ez lehet nem véletlen, hiszen mivel a középdöntőben már három meccset rendeznek egy nap, ezért az első még akaratlanul is a munkaidőbe esik így hétköznap.

Nagyon kevés ember volt kíváncsi a népligeti középdöntős csoport balkáni rangadójára Forrás: Szendrei Zoltán

Cserébe egy kisebb horvát csoporttal már az aluljáróban összefutottunk, és amikor beléptünk az arénába, a montenegróiak is hangot adtak jelenlétükről. Körülbelül tíz perc kellett, amíg túltettük magunkat azon a nyomasztó tényen, hogy ezúttal már egy magyar válogatott nélküli napra kellett kijönnünk.

A szervezők a nemzeti csapat buszát már "újra is hasznosították", a média shuttle felirat mellett parkolt békében, senkitől sem zavartatva. Meglepő módon az első meccsen inkább Montenegró volt az a csapat, amelyik a jobb kézilabdát játszotta. Az első félidőben 15-9-es előnyhöz jutottak, ami több mint meglepetésnek hathatott még akkor is, ha a kockás mezeseknél már kilenc koronavírusos játékos van.

A legendás Ivano Balic játékára sajnos nem került sor a horvátok kilenc koronavírusos játékosa ellenére sem... Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A horvátoknál sokáig csak Luka Cindric góljai jelentették a megoldást a keményen és zártan védekező riválissal szemben. Montenegró válogatottjában már a három nappal ezelőtti, Szlovénia ellen nagy bravúrral kiharcolt továbbjutásban is elévülhetetlen érdemei voltak Nebojsa Simicnek, aki ezúttal is fantasztikus védéseket mutatott be.

Milos Vujovic szintén remekelt, ahogyan az első félidőt dupla kínai figurával és üres kapus góllal záró teljes montenegrói együttes. A szünet után a horvát kapuban Mirko Alilovic folytatta, aki rögtön egy nagy bravúrral kezdett. Hrvoje Horvat rögtön hét a hat elleni játékkal lepte meg a montenegróiakat, mire a másik szövetségi kapitány, Zoran Roganovic hasonlóképp döntött.

A horvátok számára továbbra is nagy nehézséget okozott a parádés védésekkel jelentkező Simic eszén túljárni. Ahogyan telt az idő, a négy-ötgólos különbséget Montenegró érett csapat módjára őrizték, Milos mellett már Branko Vujovic is kénye-kedve szerint dobálta a gólokat.

Milos Vujovic gólerős játéka is kellett a montenegrói meglepetéshez Forrás: MTI/Kovács Tamás

A hajrára már bőven eldőlt a győzelem kérdése, Montenegró 32-26-os sikert aratott, a torna eddigi egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatva. Nebojsa Simic 14 védéssel és 41 %-os hatékonysággal zárta a találkozót, a Vujovicok közül Milos és Branko is hét találattal járult hozzá a sikerhez. A horvátoknál Cupic is ennyi gólt dobva lett a legeredményesebb.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, középdöntő:
1. forduló: I. csoport (Budapest, MVM Dome):
Montenegró-Horvátország 32-26 (17-17)
később:
Franciaország-Hollandia 18.00
Dánia-Izland 20.30