A svédek nyerték a következő férfi kézi-vb két házigazdájának Eb-meccsét

handball Horizontal
Sweden's Albin Lagergren (R) passes the ball during the Men's European Handball Championship match between Poland and Sweden in Bratislava, Slovakia on January 21, 2022. (Photo by VLADIMIR SIMICEK / AFP)
Vágólapra másolva!
A következő világbajnokság két házigazdájának meccsét Svédország nyerte, miután a középdöntő második fordulójában xxx legyőzte Lengyelországot.

A négyszeres Európa-bajnok, az előző világbajnokságon ezüstérmes svédek a csoportkörben ezúttal mondhatni botladoztak, hiszen a spanyoloktól viszonylag simán kikaptak, míg a csehekkel csak döntetlent játszottak, miközben a lengyelek simán verték az osztrákokat és a fehéroroszokat, és ugyanilyen simán kaptak ki a németektől. A középdöntős csoportkör első fordulójában aztán csütörtökön a norvégok nagyon elverték a lengyeleket (31-42), míg a svédek a vártnál talán nagyobb különbséggel győzték le 29-23-ra az oroszokat.

Az első tíz percben fej-fej mellett haladtak a csapatok, 5-4-ig az volt a legnagyobb hír, hogy az előző négy meccs mindegyikén legfeljebb egyszer hibázó svéd szélső, Hampus Wanne már két hibánál járt. 6-5-ös vezetésük után aztán a svédek lőttek zsinórban négy gólt, és elléptek 10-5-re. Wanne ekkor már összekapta magát, három gólnál járt, míg Sandell és Godfridsson kettő-kettőnél. A legnagyobb különbséget az jelentette, hogy a svédek sokkal hatékonyabban védekeztek: a szünetig Thobias Thulinnak mindössze tizenegy lövéssel kellett szembenéznie, amiből ötöt megfogott, miközben Mateusz Korinecki kapujára záporoztak a lövések, és a 19-ből csak hatot hárított.

Nem meglepő, hogy a svédek a félidőre gyakorlatilag eldöntötték a meccset, és 14-6-os előnnyel mehettek szünetre. A lengyelek hat lőtt gólja negatív rekord az Eb-k történetében.

A második félidő elején Thulin négy újabb bravúros védésének köszönhetően Godridsson góljával már a 35. percre meglett a közte tíz, 17-7-et mutatott ekkor az eredményjelző – mindezt úgy, hogy a svédek sem játszottak csúcsformában. Azonban így is képesek voltak minden lengyel gólra kettővel válaszolni.
Az utolsó tíz percnek is tízgólos svéd vezetéssel vágtak neki a csapatok, a skandinávoknál ekkor már csak a cserék, vagy éppen azok cseréi játszottak, és még az is megesett, hogy lengyelek zsinórban négy gólt lőttek, és 12-24 után feljöttek 16-24-re, végül azonban a félgőzzel játszó svédek tíz góllal nyertek.

A lengyelek legalább azt a szégyent elkerülték, hogy megdöntsék a horvátok 15 lőtt gólos negatív rekordját.

Eredmény, középdöntő, II.csoport, 2. forduló:
Svédország - Lengyelország 28-18 (14-6)