Vágólapra másolva!
A világbajnok Dánia 27-25-re legyőzte Horvátországot a férfi kézilabda Európa-bajnokság budapesti középdöntős csoportjának szombat esti mérkőzésén.

Helyszíni tudósítás

Két kézilabdanemzet rangadója mindig minden körülmények között rangadó. Igaz ez akkor is, amikor a horvátok nem képviselnek olyan erőt, mint amilyet akár csak két évvel ezelőtt, amikor az Európa-bajnoki döntőbe is bejutottak.

A horvát válogatott emberfeletti teljesítményt nyújtott védekezésben Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Abból a sikerből a torna legértékesebb játékosának számító Domagoj Duvjnak elévülhetetlen érdemeket szerzett, azonban az irányító komoly tünetekkel elkapta a koronavírust még az Eb előtt, így ezúttal nem lehetett ott a pályán. Csapata védekezése mégis fantasztikusan működött a népligeti MVM DOME-ba óriási hangulatot teremtő többezer horvát szurkoló buzdításának is köszönhetően.

A dánoknál Hans Lindberg és Magnus Landin pozitív tesztek miatt kihagyni kényszerültek a találkozót, de a balszélről Emil Jakobsen egészen varázslatos mozdulatokkal dobott öt gólt az első félidőben. Közben Niklas Landin talán először bizonyította ezen a tornán, hogy miért tartják sokan minden idők legjobb kapusának. A túloldalon menet közben beszálló Mirko Alilovic is óriási bravúrokat mutatott be, elég csak Mikkel Hansen felső sarokbó kitolt bombáját említeni.

Niklas Landin tekintélyt parancsoló védései sem tudták elvenni a horvátok kedvét Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Amikor 10-10-nél az első játékrész hajrája előtt nem sokkal Horvátország utolérte Dániát, a budapesti aréna valósággal felrobbant a horvát szurkolók örömétől. A kb. 13-14 ezer nézőnek kb. a fele kockás mezben szurkolta végig az összecsapást. A szünetre mégis az északiak mehettek 12-11-es előnyben az erőn felül védekező ellenféllel szemben.

A szünet után Nikolaj Jakobsen úgy döntött, hogy átállnak a hét mezőnyjátékossal való támadójátékra. Ez tökéletes volt arra, hogy őrizzék a két-háromgólos előnyüket. Mikkel Hansen két nappal ezelőtt három büntetőt is kihagyott, ezúttal nem hibázott a vonalról, a horvátoknál Tin Lucin és Marino Maric góljai tartották közel együttesüket.

A 23 éves Emil Jakobsen számára nem létezett lehetetlen szög ezen az összecsapáson Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Ha Luka Cindric is beletenné tudása legjavát a meccsbe, akár döntetlen sem lenne elérhetetlen - amikor már ezen kezdtünk volna el gondolkodni, megint jött Emil Jakobsen a szélről, és éles szögből beugorva gyönyörűen tette el Kristian Pilipovic feje felett a labdát a hálóban. (23-20)

A horvátok klasszis jobbszélsője, Ivan Cupic sem tudott sokszor helyzetbe kerülni, az 53. percben mindössze második találatát szerezte. Nikolaj Jakobsen öt és fél perccel a vége előtt időt kért, hogy a világbajnok könnyebben elhúzzon négy góllal. Ez össze is jött, Gidsel kígyózott be sokadszor is a masszív horvát védők között.

Talán Luka Cindric extrája hiányzott a horvát pontszerzéshez Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Alilovic hatalmas védése visszaadott egy cseppnyi reményt a pályára a szívüket-lelküket kitevő déli szomszédunknak. Cupic bedobta a bünetetőjét, de Hansen nem kegyelmezett, váratlanul talpról belőtt góljával eldöntötte a mérkőzést.

Dánia 27-25-re legyőzte Horvátországot, amivel hatalmas lépést tett a legjobb négy közé jutáshoz.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, középdöntő, 2. forduló:
I. csoport (Budapest, MVM Dome):
Dánia-Horvátország 27-25 (12-11)
korábban:
Franciaország-Izland 21-29 (10-17)
Montenegró-Hollandia 30-34 (16-18)