Vágólapra másolva!
Az olimpiai bajnok Franciaország nagy meglepetésre 29-21-es vereséget szenvedett Izlandtól a kézilabda Európa-bajnokság budapesti középdöntős csoportjának szombat esti mérkőzésén.

Helyszíni tudósítás

Két igencsak koronavírus-sújtotta együttes csapott össze egymással a népligeti MVM DOME-ban. Az olimpiai bajnok franciák nem számíthattak sem a veszprémi Kentin Mahéra, sem a világklasszis beállójukra, Ludovic Fabregasra, akik a szövetségi kapitány Guillaume Gille-hez hasonlóan pozitív teszt miatt voltak kénytelenek távol maradni a meccstől.

Nikola Karabatic is tehetetlen volt a hihetetlen napot kifogó, a meccskeretbe a maximálisnál kettővel kevesebb, 14 főt nevező Izland ellen az első félidőben Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az izlandiak már korábban elveszítették kulcsembereik közül a magyar válogatott ellen is jó teljesítményt nyújtó Björgvinn Páll Gustavssont, Aron Pálmarssont, Bjarki Mar Elíssont, Gísli Kristjásssont és Olafur Gudmundssont. Az igazán nagy sztárjaik közül csupán a magdeburgi Omar Ingi Magnusson, illetve a kapustehetség Viktor Hallgrímsson álltak Gudmundur Gudmundsson rendelkezésére.

A szinte teljesen megtelő alsó szektorok mellett a nap második meccsére már a felső szektorokban is szép számmal foglaltak helyet szurkolók Európa különböző részeiről a magyar fővárosba érkezve. Ez a kb. 10 ezer néző megdöbbenten figyelhette azt, amit a teljesen indiszponáltan kézilabdázó olimpiai bajnokkal szemben Izland az első félidőben csinált.

Omar Ingi Magnusson fantasztikus teljesítményt nyújtott az olimpiai bajnokkal szemben Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Magnusson nyolc gólt dobott fontosabbnál fontosabb pillanatokban, az alig 21 éves Hallgrímsson pedig hosszú végtagjaival 47 %-os hatékonysággal zárta az első félidőt. Ennek a két játékosnak a magabiztossága átragadt a többiekre is, amivel 17-10-re megnyerték az első 30 percet.

A második játékrészben a franciák megpróbáltak valami teljesen újat mutatni, Vincent Gerard helyét Wesley Pardin vette át a kapujukban, illetve Benoit Kounkoud kiment zavarót védekezni. Sigvaldi Gudjonsson szép cunderrel védette észre magát, a túloldalon Aymeric Minne pedig Hallgrímsson szemei közé bombázott.

Viktor Hallgrímsson emberfeletti teljesítményt nyújtott az izlandi kapuban Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az idő csak telt, de a különbség nem akart csökkenni. A legendás Karabatic hosszú idő után a 45. percben jött vissza a pályára, amikor 24-16-os izlandi vezetést mutatott az eredményjelző. Ha valaki, akkor ő képes lehet az ilyen nehéz feladatokat megoldani - tévedtünk.

Viggo Kristjánsson dobta a következő gólt, amivel Izland már kilencgóos előnybe került. A budapesti közönség egyértelműen Izlandnak szurkolt, a második félidőre már a horvátok is megérkeztek az arénába, akik a 2009-es vb-döntő óta különösen haragudhatnak a franciákra, amikor 15 ezer örjöngő zágrábi néző előtt kaptak ki tőlük.

Az izlandi válogatott hatalmas győzelmet aratott az olimpiai bajnokkal szemben Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A hajrára már minden komoly kérdés eldőlt, Izland 29-21-re legyőzte Franciaországot. Mindkét csapatban sok hiányzó volt pozitív tesztek miatt, de az olimpiai bajnok kerete előzetesen sokkal mélyebbnek tűnt ahhoz, hogy pótolni tudják a kieső játékosaikat.

Magnusson tíz, Kristjánsson kilenc góllal zárta a találkozót, Hallgrímsson pedig 15 alkalommal védett, ami 44 %-os hatékonyságot jelent. A franciáknál Aymeric Minne, Nicolas Tournat és Hugo Descat is ötször talált a kapuba.

- értékelt az Origo Sportnak a francia jobbátlövő, Dika Mem a mérkőzés után.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, középdöntő, 2. forduló:
I. csoport (Budapest, MVM Dome):
Franciaország-Izland 21-29 (10-17)
korábban:
Montenegró-Hollandia 30-34 (16-18)
később:
Dánia-Horvátország 20.30