Társoldalunk:

Sterbik Árpád is inspirálta a kézi-Eb-n látványos stílusával kitűnő kapust

2022.01.22. 09:53

Nebojsa Simic, a montenegrói kézilabda-válogatott kapusa óriási szerepet játszott abban, hogy csapata eddigi négy meccséből hármat is megnyert a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon. A Szlovénia elleni meccs hajrájában ziccereket és két büntetőt is megfogva harcolta ki a továbbjutást, majd a középdöntő első fordulójában Horvátország ellen 40 %-os hatékonysággal védett. A német Melsungen együttesének 29 éves játékosával a péntek délutáni sajtóeseményen beszélgettünk.

Mekkora presztízzsel bírnak azok a győzelmek, amiket másik balkáni csapatok ellen aratnak?
Nagyon nagy győzelmek voltak, amiket úgy értünk el, hogy mi voltunk az esélytelenebbek. Először járunk ilyen magasságokban, de bízom benne, hogy ez még csak a kezdet. Nagy kihívások állnak még előttünk.

Nagyon sok látványos, fonos pillanatban bemutatott védése volt mind Szlovénia, mind Horvátoszág ellen. Ezek ösztönös bravúrok voltak, vagy inkább a tudatos felkészülés eredményei?
Mindkettő. Sok olyan játékos van a horvát válogatottból, aki ellen korábban már játszottam akár válogatott szinten, akár a német Bundesligában. Minden kapus sokat videózik, de a végén mégis egy belső gondolat dönti el, hogy sikerül-e kiválasztanunk a megfelelő védési technikát az adott szituációhoz.

Mit jelent az Eb-n aratott három siker a montenegrói kézilabda számára?
Nagyon sokat jelent, szeretnénk, ha szereplésünk által megindulna a sportág fejlődése, és népszerűbbé válna. Nem vagyunk jó pozícióban, sajnos jelenleg nincs egyetlen montenegrói klubcsapat sem a nemzetközi kupákban.

Jelentett-e inspirációt az önök számára a korábban rendkívül sikeres, Európa-bajnoki címet és olimpiai ezüstérmet nyerő montenegrói női válogatott?
Nagy inspirációt jelentett nem csak a számunkra, de mindenki számára Montenegróban. Egy kis nemzet vagyunk, mindig nagy szó, amikor egy hozzánk hasonló méretű országból valaki felér a csúcsra.

Különleges, labdába beleugrálós védési stílusával tűnik ki ezen a tornán. Van példaképe?
Kimondott példaképem nincs, de Sterbik Árpádot és Thierry Omeyert is nagyon tisztelem azért, amit elértek.

Nebojsa Simic parádés teljesítményt nyújtott a montenegrói válogatott legutóbbi két mérkőzésénForrás: MTI/Kovács Tamás

Járt már korábban Magyarországon?
Igen, pár alkalommal már jártam. Fiatalként játszottam utánpótlástornán Veszprémben, majd a Kristianstad csapatával pályára léptem Szegeden a Bajnokok Ligájában.

Mennyire elégedett a szervezéssel?
Az, hogy Balmazújvárosban laktunk a debreceni csoportmeccsek ideje alatt, másfél órányi extra utazással járt minden alkalommal. Ez az idő nagyon tud hiányozni, amikor valaki olyan kemény meccsekre készül, mint a csoportkörben. Ugyanakkor a szállásunk nagyon jó volt, kedves volt a személyzet, akik mindent megtettek a nyugalmunkért.

Védett már korábban akkora arénában, mint amekkora a budapesti MVM DOME?
Hamburgban játszottam már 15 ezer néző előtt Német Kupában, de méreteit tekintve még nem játszottam ekkora csarnokban.

Messze erőn felül teljesít a montenegrói kézilabda-válogatott az Európa-bajnokságonForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Nem tudom, hogy belül, vagy kívül néz ki szebben ez a budapesti aréna, elképesztően gyönyörű. Sajnálom, hogy nem jutott tovább a magyar válogatott, jó lett volna 20 ezer ember előtt pályára lépni az önök csapata ellen.

Mennyire látja elérhetőnek, hogy a dán-horvát kettős mögött elérjék a harmadik helyet a középdöntős csoportjukban?
A szombati Hollandia elleni meccsen nagyon sok múlik, ha azt megnyerjük, akkor simán összejöhet. A torna előtt arról beszéltünk, hogy szeretnénk bejutni a középdöntőbe. Ez sikerült, úgyhogy innentől nyomás nélkül tudunk kézilabdázni. Nagyon motiváltak vagyunk, a végsőkig fogunk harcolni, ha pedig valaki jobb nálunk, akkor sem akarjuk könnyen adni a győzelmet.