Vágólapra másolva!
A legutóbbi két kézilabda Európa-bajnokság győztesének számító Spanyolország 27-23-ra kikapott a norvég válogatott ellen a részben hazai rendezésű kontinenstorna pozsonyi középdöntős csoportjának vasárnap esti mérkőzésén.

A középdöntő egyik legjobban várt összecsapásán két olyan válogatott léphetett pályára, amelyet arányaiba véve eddig nem talált el olyan szinten a koronavírus-járvány, mint mondjuk a német, a holland vagy a francia együtteseket. Sőt, a spanyolokhoz irányító posztra visszatért Ian Tarrafeta és csatlakozott az együtteshez Dani Sarmiento is.

A Sander Sagosen vezette norvég válogatott 5-2-re elhúzott az elején Forrás: AFP/Vladimir Simicek

A 2-0-val kezdő spanyolok nem sokáig voltak előnyben, az ellenfél Sander Sagosen és Magnus Gullerud ó megoldásainak köszönhetően sorozatban öt gólt dobtak válasz nélkül. A 14. percig a hispánok közül csupán Aleix Gómez tudott a kapua találni, majd jött a veszprémi Jorge Maqueda egy óriási bombagóllal. (5-8)

Norvégia elsöprő lendülettel támadott egészen a játékrész közepéig, amikor a spanyol védekezés elkezdett egyre jobban működni, így 10-8-ra visszajöttek. Sebastian Barthold látványos megoldásokkal segítette csapatát, ahogyan a "veterán" Sarmiento is jól adta fel kínai figurára Ángel Fernándeznek a labdát.

Torbjörn Bergerud és Gonzalo Pérez de Vargas is egyre többször bizonyította bravúros védésekkel, hogy posztjukon a világ legjobbjai közé tartoznak. A 22. és a 28. perc között egyikük sem kapott gólt - ez inkább Norvégiának volt jobb, akik így őrizték pár gólos előnyüket, és 13-10-ről is ők mozdultak el Kristian Björnsen gyönyörű találatával.

A norvégok változatos támadójátékán csak nehezen igazodtak ki a spanyol védők Forrás: AFP/Vladimir Simicek

A 14-11-es norvég előnyben véget érő első félidőt követően a spanyoloknak egy kettős emberhátrány sem hozta meg a várva várt felzárkózást. Sőt, a németek ellen parádézó Erik Toft ismét embertelen nagy átlövésgólokkal vétette észre magát.

Sagosent hosszú ideig a kispadon felejtette Christian Berge, de a norvégok legnagyobb sztárja a 40. perc körül ismét pályára került. Barthold gólerős játéka tovább folytatódott ezen az estén is, a három-négygólos norvég vezetés pedig a hajrára fordulva még mindig jelen volt.

Jorge Maqueda volt a spanyolok legeredményesebb játékosa vasárnap este Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Jordi Ribera megpróbálkozott egy kapuscserével, hátha a veszprémi Rodrigo Corrales még a kilenc védést bemutató Pérez de Vargasnál is extrább teljesítményt tud majd nyújtani a rangadó utolsó szakaszában. Ám nem ő, hanem a túloldalra beszálló Kristian Saeveraas indított több bravúrral, a spanyolok pedig túl sokat hibáztak.

Norvégia 27-23-ra legyőzte Spanyolországot, amivel 1998 óta először sikerült legyőznie riválisát. Ezzel egy másik nagy sorozat is megszakadt, a hispánok a hat évvel ezelőtt Németország ellen elveszített döntőjük óta buktak el ismét mérkőzést az Európa-bajnokságokon. Azóta zsinórban 16 meccsen át legyőzhetetlenek voltak.

A norvégoknál Barthold, a spanyoloknál Maqueda zárta hat találattal a találkozót. Az már biztos, hogy a pozsonyi középdöntős csoport első három helyén e két válogatott mellett Svédország zár, a három nemzeti csapat között már csak a sorrend kérdéses.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság
Középdöntő, 3. forduló, II. csoport (Pozsony):
Spanyolország-Norvégia 23-27 (11-14)
korábban:
Németország-Svédország 21-25 (10-12)
Lengyelország-Orosz csapat 29-29 (13-12)