Hihetetlen fordítás az utolsó percben a horvát-izlandi kézi-Eb-meccsen

2022.01.24. 17:07

A horvát kézilabda-válogatott 23-22-re legyőzte Izlandot a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság budapesti középdöntős csoportjának hétfő délutáni mérkőzésén.

Helyszíni tudósítás

A szombaton Budapesten jelen lévő kb. 7-8 ezres horvát szurkolóseregnek ezúttal sajnos nyoma sem volt a népligeti MVM DOME-ban. Ennek csapatuk Dánia elleni veresége mellett a hétköznap délutáni időpont is az okai között volt. Velük szemben az izlandiaknak még az elődöntőbe jutás sem elérhetetlen, ehhez elég hátralévő két meccsüket megnyerni, köszönhetően a szombaton Franciaországgal szemben bemutatott bravúrgyőzelmüknek.

Omar Ingi Magnussonra ezúttal is kulcsszerep hárult az izlandi válogatottbanForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az olimpiai bajnokot úgy verték meg 29-21-re, hogy kellő számú jobbkezes játékos hiányában irányítóban a jobbátlövő Viggo Kristjánsson volt kénytelen végigjátszani azt a találkozót. A koronavírus pont a kezdősorukat találta el Izlandnak, és csupán Björgvinn Páll Gustavsson, a magyar válogatott elleni hajrában kulcsszerepet játszó kapus térhetett vissza.

Ez volt az a poszt, ahol alapvetően "megvoltak" a meccs előtt, hiszen a franciák ellen 21 évesen is emberfeletti teljesítményt bemutató Viktor Hallgrímsson továbbra is Gudmundur Gudmundsson rendelkezésére állt.

A horvát válogatott annak ellenére is jól küzdött, hogy már nem volt esélye a négy közé jutásraForrás: AFP/Attila Kisbenedek

A horvátok ellen az ő és a túloldalon - a megsérülő Mirko Alilovic helyére visszacserélt - Ivan Pesic védéseinek köszönhető, hogy nem fulladt unalomba a meccs első szakasza. Aztán beindult a meccs, Omar Ingi Magnusson góljaira Ivan Cupic és Ivan Martinovic válaszoltak, a szünetben Izland volt 12-10-es előnyben.

Nem kis meglepetésre a szünet után Marino Maric és Martinovic találataival Horvátország átvette a vezetést. Pesic óriási bravúrokat mutatott be a kockás mezesek kapujában, a támadók pedig szintén hatékonyan használták ki a lehetőségeiket, így a 44. percben 18-14-re megléptek.

Sigvaldi Gudjosson szép gólokat lőtt a szélrőlForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Izland szemmel láthatóan nagyon lefagyott, Gudmundur Gudmundsson négy percen belül kétszer is időt kért. A rendkívül mozgékonnyá és - jó értelembe véve - agresszívvá váló horvát védekezés következtében a következő gól is déli szomszédunkké lett, méghozzá a hét mezőnyjátékossal való izlandi támadótaktika miatt üres kapura.

A magukra találó északiak 20-15-ös hátrányból is simán kiegyenlítettek, a hét a hat elleni játék hamar meghozta eredményét. (21-21) Sőt, a fontos gólokat szerző Orri Freyr Thorkellson újabb trükkös lövésével a vezetést is átvették.

Tin Lucin hat góllal hívta fel magára a figyelmet hétfő délutánForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Azonban a horvátoknak innen még volt visszaút, Veran Nacinovic és Ante Gadza góljaival az utolsó percben megfordították a meccset és 23-22-es győzelmet arattak. Izland óriási lehetőséget szalasztott el a négy közé jutást illetően az első középdöntős sikerüket arató riválisukkal szemben.

A találkozó legeredményesebb játékosai Lucin és Thorkelsson lettek, akik hat-hat alkalommal találtak a kapuba. A kapusok közül Pesic 13, Hallgrímsson 11 védést mutatott be.

Férfi Európa-bajnokság, középdöntő, 3. forduló:
I. csoport (Budapest, MVM Dome):
Izland-Horvátország 22-23 (12-10)
később:
Dánia-Hollandia 18.00
Franciaország-Montenegró 20.30