Hihetetlen fordítás az utolsó percben a horvát-izlandi kézi-Eb-meccsen

handball TOPSHOTS Horizontal Omar Ingi Magnusson
Iceland's Omar Ingi Magnusson (C) tries to score as Croatia's Zvonimir Srna (L) and Croatia's Jakov Gojun defend during the Men's European Handball Championship match group I between Iceland and Croatia in the MVM Dome arena in Budapest, Hungary, on January 24, 2022. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
A horvát kézilabda-válogatott 23-22-re legyőzte Izlandot a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság budapesti középdöntős csoportjának hétfő délutáni mérkőzésén.

Helyszíni tudósítás

A szombaton Budapesten jelen lévő kb. 7-8 ezres horvát szurkolóseregnek ezúttal sajnos nyoma sem volt a népligeti MVM DOME-ban. Ennek csapatuk Dánia elleni veresége mellett a hétköznap délutáni időpont is az okai között volt. Velük szemben az izlandiaknak még az elődöntőbe jutás sem elérhetetlen, ehhez elég hátralévő két meccsüket megnyerni, köszönhetően a szombaton Franciaországgal szemben bemutatott bravúrgyőzelmüknek.

Omar Ingi Magnussonra ezúttal is kulcsszerep hárult az izlandi válogatottban Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az olimpiai bajnokot úgy verték meg 29-21-re, hogy kellő számú jobbkezes játékos hiányában irányítóban a jobbátlövő Viggo Kristjánsson volt kénytelen végigjátszani azt a találkozót. A koronavírus pont a kezdősorukat találta el Izlandnak, és csupán Björgvinn Páll Gustavsson, a magyar válogatott elleni hajrában kulcsszerepet játszó kapus térhetett vissza.

Ez volt az a poszt, ahol alapvetően "megvoltak" a meccs előtt, hiszen a franciák ellen 21 évesen is emberfeletti teljesítményt bemutató Viktor Hallgrímsson továbbra is Gudmundur Gudmundsson rendelkezésére állt.

A horvát válogatott annak ellenére is jól küzdött, hogy már nem volt esélye a négy közé jutásra Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A horvátok ellen az ő és a túloldalon - a megsérülő Mirko Alilovic helyére visszacserélt - Ivan Pesic védéseinek köszönhető, hogy nem fulladt unalomba a meccs első szakasza. Aztán beindult a meccs, Omar Ingi Magnusson góljaira Ivan Cupic és Ivan Martinovic válaszoltak, a szünetben Izland volt 12-10-es előnyben.

Nem kis meglepetésre a szünet után Marino Maric és Martinovic találataival Horvátország átvette a vezetést. Pesic óriási bravúrokat mutatott be a kockás mezesek kapujában, a támadók pedig szintén hatékonyan használták ki a lehetőségeiket, így a 44. percben 18-14-re megléptek.

Sigvaldi Gudjosson szép gólokat lőtt a szélről Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Izland szemmel láthatóan nagyon lefagyott, Gudmundur Gudmundsson négy percen belül kétszer is időt kért. A rendkívül mozgékonnyá és - jó értelembe véve - agresszívvá váló horvát védekezés következtében a következő gól is déli szomszédunkké lett, méghozzá a hét mezőnyjátékossal való izlandi támadótaktika miatt üres kapura.

A magukra találó északiak 20-15-ös hátrányból is simán kiegyenlítettek, a hét a hat elleni játék hamar meghozta eredményét. (21-21) Sőt, a fontos gólokat szerző Orri Freyr Thorkellson újabb trükkös lövésével a vezetést is átvették.

Tin Lucin hat góllal hívta fel magára a figyelmet hétfő délután Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Azonban a horvátoknak innen még volt visszaút, Veran Nacinovic és Ante Gadza góljaival az utolsó percben megfordították a meccset és 23-22-es győzelmet arattak. Izland óriási lehetőséget szalasztott el a négy közé jutást illetően az első középdöntős sikerüket arató riválisukkal szemben.

A találkozó legeredményesebb játékosai Lucin és Thorkelsson lettek, akik hat-hat alkalommal találtak a kapuba. A kapusok közül Pesic 13, Hallgrímsson 11 védést mutatott be.

Férfi Európa-bajnokság, középdöntő, 3. forduló:
I. csoport (Budapest, MVM Dome):
Izland-Horvátország 22-23 (12-10)
később:
Dánia-Hollandia 18.00
Franciaország-Montenegró 20.30