Vágólapra másolva!
Az olimpiai bajnok Franciaország 36-27-re legyőzte Montenegrót a férfi kézilabda Európa-bajnokság budapesti középdöntős csoportjának hétfő esti mérkőzésén.

Helyszíni tudósítás

Miután a hétfői nap első két meccse kicsit álmoskásra sikerült a népligeti MVM DOME-ban, jöttek a montenegrói szurkolók, akik hihetetlen szenvedélyükkel és buzdításukkal teljesen felfűtötték a budapesti aréna légterét. Mivel Izland nem tudta legyőzni Horvátországot, ezért a balkániaknak még mindig volt esélyük a legjobb négy közé jutásra.

Nebojsa Simic szokásához híven óriási védésekkel sokkolta ellenfeleit Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Igaz, ehhez az izlandiak elleni szerdai meccse előtt a hét első napján az olimpiai bajnok Franciaországot is le kellett volna győznie a torna egyik meglepetéscsapatának. Ez már csak azért sem ígérkezett könnyű feladatnak, mert a rivális soraiba visszatért a Szegeden a karanténból megszökő védőjük, Karl Konan, valamint a meglepő Izland elleni vereség során szintén hiányzó Ludovic Fabregas is.

Yannis Lenne és Dika Mem góljaival a franciák kezdték jobban az összecsapást, majd a montenegróiak a parádésan védő Nebojsa Simic és a fontos gólokat szerző Milos Vujovic vezérletével szorosan tartották az eredményt.

Milos Vujovic az egész Eb-n igencsak gólerősen játszik a montenegrói válogatottban Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nikola Karabaticcsal szemben Vasko Sevaljevic piros lapot érően szabálytalankodott a 13. percben. A legenda ezután több olyan hibát is elkövetett támadásban, ami rá nem jellemző, valószínűleg ez a vele szemben elkövetett megfélemlítésnek is köszönhető volt.

A játékrész közepén az olimpiai bajnok hat percen át képtelen volt a Simic bravúrjaitól fűtött montenegrói védekezésnek megtalálni az ellenszerét. Közben elveszítették világsztár kapusukat, Vincent Gerard-t, aki egy indításra rossz ütemben mozdult ki és így a labda helyett Milos Vujovicot találta el, amiért ő is piros lapot kapott.

Kétszer is előkerült a piros lap a francia-montenegrói meccs első félidejében Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Sőt, Montenegró 11-11 után többször is a vezetésért támadhatott, de vagy a Gerard helyére beszálló Wesley Pardin védett, vagy kapufát lőttek. A koronavírusos szövetségi kapitányukat, Guilleume Gille-t ezúttal is nélkülözni kényszerülő sztárcsapat kegyetlenül ki is használta ellenfele könnyelműségeit.

Melvyn Richardson találataival ugyanis elől tudtak maradni, és a legendás Karabatic a dudaszó előtt nem sokkal bevitt még egy döfést a riválisnak, kialakítva a szünetbeli 16-12-es állást. A második félidő első pár percében a franciák hatalmas fölénybe kerültek, Beonit Kounkoud akrobatikus góljának is köszönhetően alig nyolc perc alatt 24-17-re megléptek.

A 41. percre már 11 védést bemutató Simic mögött nem akart lemaradni Pardin sem, aki Milos Vujovic ziccerét védte játszi könnyedséggel. A tízgólos különbség először 29-19-nél alakult ki a két csapat között, Théo Monar lőtt beálló pozícióból a kapuba.

Dika Mem súlypontemelkedését mindig hatalmas élmény élőben látni Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A hajrára Mem és Kounkoud teljesen szétcincálták a montenegróiak védekezését, így a vége nagyon csúnya lett. Franciaország 36-27-es sikert aratott, amivel továbbra is versenyben van az elődöntőbe jutásért, Montenegró pedig már "csak" az 5. pozícióért zaljó helyosztóra érhet oda. Igaz, ez is óriási siker lenne a számukra, mert ehhez Izlandot le kéne győzniük szerdán.

A montenegrói-francia meccsen az egyik oldalon Mem, a másikon Milos Vujovic dobott hét gólt. Az utolsó körben az olimpiai bajnok franciák az Eb-n eddig mind a hat meccsüket megnyerő világbajnok Dánia ellen lépnek pályára.

Férfi Európa-bajnokság, középdöntő, 3. forduló:
I. csoport (Budapest, MVM Dome):
Franciaország-Montenegró 36-27 (16-12)
korábban:
Dánia-Hollandia 35-23 (21-12)
Izland-Horvátország 22-23 (12-10)