Vágólapra másolva!
A svéd kézilabda-válogatott 24-23-ra legyőzte Norvégiát a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság pozsonyi középdöntős csoportjának utolsó mérkőzésén. A drámai körülmények között megfordított találkozónak köszönhetően Svédország jutott be a legjobb négy közé.

Nem azok a kapusok kezdték a pályán a skandináv rangadót a két oldalon, akikre mindenki számított. Ennek svéd oldalon Andreas Palicka pozitív koronavírustesztje, norvég részről pedig taktikai oka volt. Christian Berge nem Torbjörn Bergeruddal vágott neki a sorsdöntő összecsapásnak, hanem Kristian Saeveraasszal.

Andreas Palicka hiánya nagyon megnehezítette a svéd válogatott dolgát, de azért bizonyították, hogy rajta kívül is remek kapusaik vannak Forrás: AFP/Vladimir Simicek

A norvég szövetségi kapitány valamit nagyon megérzett, ugyanis a 25 éves játékos hatalmas védésekkel kezdte a találkozót. A két csapat egyaránt masszív, fókuszált védekezéssel vetette bele magát a csatába, az első gólra három és fél percet kellett várni.

Jim Gottfridssont nem sokszor hagyták szabadon szervezni a játékot a norvég védők, de amikor az irányítóklasszis kiszabadult, akkor ilyen gólokat dobott:

Sander Sagosen és Harald Rendkind sem tudott hibázni az első félidőben, a 29. percig ketten együtt annyi gólnál jártak, mint a teljes svéd válogatott. Közben a svédek 8-7-es hátrányban igencsak megakadtak támadásban, a hét a hat elleni taktika sem segített rajtuk, sőt még Saeveraas is betalált az üresen álló kapujukba.

Sander Sagosen volt az első félidő hajrájában a norvégok egyik legjobbja Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Norvégia a szünetre kiegyensúlyozottabb játékot nyújtva 14-9-es előnybe került. A második félidő egy olyan eseménnyel vette kezdetét, amire 13 napot kellett várni az Európa-bajnokságon: Hampus Wanne hétméterest hibázott! Pontosabban Bergerud védte ki a szélső 21. büntetőjét a tornán.

A másik balszélső, Sebastian Barthold is a leggyengébb meccsét játszotta eddig a kontinensviadalon, így a szegedi Alexander Blonz is lehetőséget kapott a bizonyításra. Bergerud hiába védett ki még egy Wanne és egy Niclas Ekberg büntetőt, a norvégok támadásban nem tudtak jó döntést hozni, így a svédek a 40. percre feljöttek 15-12-re.

Christian Berge időkérése után Erik Toft sikerrel is járt. A másik oldalon a beálló Oscar Bergendahl pillanatai következtek, majd hosszú idő után Gottfridsson is hozzászólt a meccshez, a svédek pedig feljöttek mínusz egyre.

A svédek nem adták könnyen magukat Sagosenékkel szemben sem Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Azonban az utolsó tíz percre két-háromgólos norvég vezetéssel fordultak a felek, majd a fiatal Valter Chrintz találata után megint Saeveraas újabb védése következett, és Magnus Gullerud is eredményes volt. Az 53. percben Glenn Solberg 21-18-nál időt kért, de Christian O'Sullivan fantasztikus mozdulattal ellpota a labdát és belőtte a ziccert.

23-19 után egészen elképesztő fordulat állt be a meccs dinamikájába: Chrintz, Gottfridsson és Wanne találataival Svédország az 58. perc végén kiegyenlített. Sőt, Sagosen elrontott lövése után az utolsó percre fordulva a vezetésért is támadhattak, 15 másodperccel a vége előtt Chrintz szemtelenül trükkös büntetőjével ez össze is jött.

Ezután még mindig maradt 11 másodperce Norvégiának, hogy gólt szerezzen és ezáltal kiharcolja az elődöntőbe jutást. Természetesen Sagosenre dolgozták ki a mindent eldöntő figurát, de legnagyobb sztárjuk a kapufát találta el.

Svédország 24-23-ra legyőzte Norvégiát, amivel bejutott a legjobb négy közé.

Az alig 21 éves Valter Chrintz óriásit játszott a meccs hajrájában, a továbbjutást jelentő győztes gól is az övé lett Forrás: AFP/Vladimir Simicek

A meccs legeredményesebb játékosa svéd oldalon Chrintz, a norvégok közül Rendkind lett, mindketten hatszor voltak eredményesek. A második félidőre a svéd kapuba beszálló Peter Johannesson 50 %-os védési hatékonysággal segítette bravúrhoz válogatottját.

Az Európa-bajnokság pozsonyi középdöntős csoportját Spanyolország nyerte, Svédország második helyen jutott tovább a pénteken Budapesten megrendezésre kerülő elődöntőbe. Aki a norvégok miatt szeretne majd kilátogatni a népligeti MVM DOME-ba, ők az 5. pozícióért zajló helyosztón láthatják majd Sagosenéket.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, középdöntő, 4. (utolsó) forduló:
II. csoport (Pozsony, Ondrej Nepela Arena):
Svédország-Norvégia 24-23 (9-14)
korábban:
Oroszország-Németország 29-30 (12-16)
Spanyolország-Lengyelország 28-27 (14-13)