Vágólapra másolva!
A címvédő Spanyolország 28-27-re legyőzték Lengyelországot a férfi kézilabda Európa-bajnokság pozsonyi középdöntős csoportjának kedd délutáni mérkőzésén. Jordi Ribera csapata ezzel sorozatban hatodik alkalommal is bejutott a legjobb négy közé.

Spanyolországnak a biztos négy közé jutásért győznie kellett volna az egy év múlva megrendezésre kerülő világbajnokság társházigazdájával szemben. Ennek megfelelően a veszprémi Rodrigo Corrales nagy védésekkel kezdett, Ferran Solé pedig a rá jellemző látványos gólokkal hívta fel magára a figyelmet.

Joan Canellas (jobbra) a meccs előtt negatív koronavírustesztet produkált, így ő is ott lehetett a pályán Lengyelországgal szemben Forrás: AFP/Vladimir Simicek

A hispánok 7-3-as vezetésük birtokában egy kicsit elkényelmesedtek a koronavírust elkapó legjobbjuk, Szymon Sicko nélkül játszó riválisukkal szemben. Mateusz Zembrzycki bravúrjaival és eredményesen befejezett támadásaikkal visszajöttek a meccsbe.

8-8 után a két válogatott fej fej mellett haladt a szünetig, Ángel Fernández találatával mégis a spanyolok kerültek 14-13-as előnybe. A második játékrész eleje a Solé helyére pályára küldött másik jobbszélsőről, Aleix Gómezről szólt.

Aleix Gómez góljaival őrizte előnyét a második félidőben a spanyol válogatott Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Hiába játszott a címvédő továbbra is eléggé indiszponáltan, a náluk gyengébb képességű játékosokból álló ellenféllel szemben sikerült két-háromgólos előnybe kerülni. A túloldalon Michal Daszek ismét bizonyította, hogy jobbátlövőként is képes helyt állni, a spanyolok újabb technikai hibáinak köszönhetően szoros végjátékra számíthattunk. (24-23)

Az utolsó bő tíz perc Joan Canellas bombagóljával indult, majd a spanyolok másik veteránja, Dani Sarmiento is jól cselezte be magát ziccerbe és lőtt a kapuba. Azonban a végén Corrales két emberfeletti védése kellett ahhoz, hogy a spanyolok ne bukják el a győzelmet.

Nagyon megszenvedtek a spanyolok az elődöntőbe jutásért Forrás: AFP/Vladimir Simicek

Spanyolország 28-27-re legyőzte Lengyelországot, amivel bejutott az elődöntőbe. A lengyeleknél Arkadiusz Moryto hat, további három játékos pedig öt góllal zárt, Zembrzycki pedig 11 védést mutatott be. Ezek biztató dolgok lehetnek számukra a 2023-as számukra hazai vb előtt.

Jordi Ribera együttesének továbbra is megvan az esélye, hogy Svédország után (1998, 2000, 2002) második csapatként sorozatban három Eb-t nyerjenek. Azonban a tornát kihagyó Alex Dujshebaev nélkül nem ők lesznek a torna végjátékának legnagyobb esélyesei.

Férfi Európa-bajnokság, középdöntő, 4. (utolsó) forduló:
II. csoport (Pozsony, Ondrej Nepela Arena):
Spanyolország-Lengyelország 28-27 (14-13)
később:
Oroszország-Németország 18.00
Svédország-Norvégia 20.30