Jön a hazai rendezésű kézilabda Európa-bajnokság egyik legjobban várt meccse

handball Horizontal Mathias Gidsel Mikkel Hansen dán kézilabda-válogatott
Denmark's Mikkel Hansen (L) and Denmark's Mathias Gidsel (R) celebrate after winning the Men's European Handball Championship match between Denmark and Croatia in the MVM Dome arena in Budapest, Hungary, on January 22, 2022. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Ha az Európa-bajnokságon eddig százszázalékos dán kézilabda-válogatott komolyan veszi az olimpiai bajnok Franciaország elleni szerdai meccsét, akkor azzal akár ki is ejtheti az őt a tokiói fináléban legyőző riválisát.

Amennyiben Izland a 15:30-kor kezdődő Montenegró elleni találkozóját győzelemmel zárja, akkor az északiak ráteszik a nyomást Franciaországra, amelynek ez esetben mindenképp pontot kellene szereznie Dánia ellen, hogy bejusson a legjobb négy közé.

Az olimpiai bajnoknak valamelyest segítheti a dolgát, ha Nikolaj Jakobsen a dánok biztos továbbjutásának tudatában valamennyire pihentetni fogja remek formában lévő világsztárjait. Reménykedjünk, hogy a világbajnok szövetségi kapitánya nem így dönt, és azért láthatjuk Mikkel Hansent és Mathias Gidselt is a pályán a 20:30-as meccsen, ami a teljes középdöntős szakasz utolsó összecsapása lesz.

Mikkel Hansen és Mathias Gidsel eddig óriásit játszanak az Európa-bajnokságon Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Már csak azért is, mert nekik is az az érdekük, hogy az őket a tokiói olimpia döntőjében fél évvel ezelőtt 25-23-ra legyőző rivális ne jusson tovább, és csak az 5. helyért küzdjön majd pénteken Norvégiával. Egy franciák nélküli végjátékból nagyobb eséllyel lehet sikerrel kijönni - itt pont az ötkarikás játékok fináléjára lehet visszautalni, ahol a Nikola Karabatic vezette védekezés volt a kriptonitjuk.

A legenda még így 37 esztendősen is az olimpiai bajnok egyik legfontosabb játékosa, de azért a fiatal Aymeric Minne már igencsak bontogatja szárnyait. Az előző, Montenegró elleni meccsre pedig a Szegeden a karantént elhagyó védőspecialista, Karl Konan, és a világ egyik legjobb beállója, Ludovic Fabregas is visszatérhetett negatív covid-tesztjeiknek köszönhetően.

A franciák keretének mélységéről mindent elmond, hogy Kentin Mahé pozitív tesztje és az Eb-t sérülés miatt kihagyni kényszerülő Nedim Remili pótlása sem feltétlenül ütközik komoly problémákba. A párizsi jobbátlövő posztján két barcelonai klasszis, Dika Mem és Melvyn Richardson dobálja a gólokat, a veszprémi irányítót pedig Karabatic és Minne mellett Romain Lagarde is helyettesíteni tudja.

A kapusok közül Vincent Gerard az előző meccsen piros lapot kapott, majd jött Wesley Pardin, aki 32 éves korára került élete formájába. Azonban az Eb-n a dán kapusoktól több védés jött eddig, Niklas Landin és Kevin Möller is emberfeletti bravúrokat mutatott be akár csak a hollandok elleni legutóbbi meccsükön is.

Nikola Karabatic rutinjára hatalmas szüksége lesz a franciáknak az elődöntőbe jutáshoz Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Hiába nyerte Franciaország az olimpiát, számunkra inkább Dánia tűnik korszakos csapatnak, amiben az olyan rutinos sztárok mellett, mint amilyen Landin, Hansen vagy Rasmus Lauge, megtalálhatóak olyan fiatalok is, akik már a 2021-es világbajnok együttesnek is alapemberei votlak. Sőt, Gidsel, Emil Jakobsen és Magnus Saugstrup csak még tovább fejlődött azóta.

Ha Nikolaj Jakobsen úgy dönt, hogy mondjuk a Hansen, Lauge, Gidsel hátsó trióját pihenteti a biztos továbbjutás birtokában, akkor a Jacob Holm, Mads Mensah, Niclas Kirkelökke hármas is képes lehet felvenni a versenyt a franciákkal.

Ez esetben a hét mezőnyjátékossal való támadójátékot elemi szinten gyakorló Dánia szélsőire várhat nagyobb feladat. A balszélen Magnus Landin magabiztossága és Emil Jakobsen varázslatos trükkös lövései, a jobbszélen Lasse Svan rutinja és Johan Hansen váratlan megoldásai egyaránt megnehezíthetik Gerard dolgát a francia kapuban.

Vajon ezúttal ki nyújtja a jobb teljesítményt: Vincent Gerard vagy Niklas Landin? Forrás: AFP

A legendás Thierry Omeyertől sokat tanuló 35 éves kapus képes egymaga meccset nyerni, ezt a tokiói olimpia végjátékában is megtapasztalhattuk, ahol az elődöntőben szinte egymaga intézte el Egyiptomot, majd a dánok ellen is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott.

Minden jel a dánok győzelmére utal, de ennek ellenére is hiba lenne leírni egy olyan csapatot, amelynek soraiban Gerardhoz, Fabregashoz, Memhez és Karabatichoz hasonló szintű klasszisok pattogtatják a labdát. Már csak ezért is lesz érdemes kilátogatni szerda este is a népligeti MVM DOME-ba, ahová még bőven kaphatóak jegyek.

Férfi Európa-bajnokság, középdöntő, 4. (utolsó) forduló:
I. csoport (Budapest, MVM Dome):
Izland-Montenegró 15.30
Horvátország-Hollandia 18.00
Dánia-Franciaország 20.30