Elképesztő fordulatot hozott az olimpiai bajnok és a világbajnok meccse a kézi-Eb-n

Dika Mem francia válogatott kézilabda
Budapest, 2022. január 26. A dán Simon Jensen Hald (b) és Henrik Mollgaard Jensen (j), valamint a francia Dika Mem (k) a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének 4. fordulójában játszott Dánia - Franciaország mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2022. január 26-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Az olimpiai bajnok Franciaország elképesztő fordítást bemutatva 30-29-re legyőzte a világbajnok Dániát a kézilabda Európa-bajnokság budapesti középdöntőjének szerda esti mérkőzésén. A gallok ezzel megnyerték a csoportjukat és a dánokkal együtt bejutottak a legjobb négy közé.

Helyszíni tudósítás

Miután Izland az utolsó játéknap első mérkőzésén 34-24-re legyőzte Montenegrót, az olimpiai bajnok franciáknak mindenképpen pontot kellett szereznie a Dánia elleni csoportrangadón ahhoz, hogy bejussanak a legjobb négy közé. A világbajnok pedig már biztos továbbjutóként várhatta a tokiói finálé visszavágóját.

A Nikola Karabatic vezette franciáknak pontot kellett volna szereznie a legjobb négy közé jutáshoz Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Nikolaj Jakobsen már biztos elődöntősként nem nevezte a meccskeretbe két legnagyobb sztárját, Mikkel Hansent és Mathias Gidselt sem, illetve a világ legjobb kapusa, Niklas Landin is csak a kispadon kezdte a találkozót. Távollétükben is csupa sztárt tudott a kezdőjében a dán válogatott, amely rögtön egy 5-1-es rohammal indított.

Gidsel "helyettese", Niclas Kirkelökke óriási gólokkal hívta fel magára a figyelmet, ahogyan a kapuban kezdő Kevin Möller is nagy bravúrokkal jelentkezett. Franciaország a fiatal Aymeric Minne és Ludovic Fabregas vezérletével feljött 10-9-re, de kapusaik csupán egyetlen alkalommal tudtak a teljes első félidő során védeni.

Jacob Holmnak minden összejött az első félidő hajrájában Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A veszprémi Rasmus Lauge jól irányította a dánok támadásait, a Hansen helyén balátlövőben parádésan játszó Jacob Holmnak pedig minden összejött: ő és Kirkelökke is hat találattal zárta az első 30 percet, elévülhetetlen érdemeket szerezve csapatuk félidei 17-12-es vezetésében.

Minden idők egyik legjobbját, Nikola Karabaticot még az első játékrészben bemutatott haloványabb teljesítménye ellenére sem lehetett leírni. A nagyobb gond a gallok számára az volt, hogy a dánok könnyedén kerültek helyzetbe, ezzel kiszolgáltatva Vincent Gerard és Wesley Pardin közül az éppen a kapuban állót.

Kevin Möller nyolc védéssel és 40 %-os hatékonysággal zárta az első félidőt, mégis Niklas Landin kezdett a szünet után Forrás: MTI/Illyés Tibor

Melvyn Richardson gólja nyitotta a második játékrészt, majd a franciák legnagyobb bánatára Holm és Kirkelökke tovább folytatták gólpárbajukat. A 40. percre egy négy-ötgólos dán vezetés kezdett állandósulni.

Amikor feljöhettek volna mínusz háromra, akkor jött Niklas Landin, aki két emberfeletti védést is bemutatott, a népligeti MVM DOME kb. 5 ezer fős közönsége pedig elkezdte skandálni a nevét. 24-19 után Dika Mem és Karabatic révén a franciák sorozatban két gólt dobtak. Ez annyira nem tetszett Nikolaj Jakobsennek, hogy egyből időt kért.

Niclas Kirkelökke megállíthatatlan volt az olimpiai bajnok elleni rangadón Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A franciák a 47. percben elveszítették egyik legnagyobb sztárjukat Fabregast, aki megkapta a harmadik kétperces kiállításáért járó piros lapot is. Lauge lövése bepattant Gerard kezéről, visszaállítva az ötgólos különbséget. (27-22)

Gerard egyre többször kezdett el találkozni a labdával, aminek köszönhetően az utolsó tíz perc csupán háromgólos francia hátrányban vette kezdetét. Kirkelökke lövést hibázott, az olimpiai bajnok pedig egy időkérés után eladta a labdát. Viszont egy támadással később Hugo Descat sokadik hétméteresét is értékesítette.

Dika Mem fantasztikus góljaival Franciaország a hajrában megfordította a meccset Forrás: MTI/Illyés Tibor

Sőt, a csapatát a hátára vevő Mem egy újabb dán hiba után felhozta mínusz egyre csapatát. A világbajnok rossz sorozatát Kirkelökke törte meg, akinek tizedik gólja egy nyolcperces dán gól nélküli időszaknak vetett véget. A magára találó Gerard emberfeletti védése után az 57. percben Franciaország az egyenlítésért támadhatott.

Descat büntetőjével 28-28-nál a franciák kiegyenlítettek, majd Lauge góljával elől maradtak a dánok. De nem sokáig, Mem ismét egalizált. Sőt, egy dán eladott labda után az olimpiai bajnoknak már a vezetésért volt labdája. Megint Mem lőtte át parádésan a dán védőfalat, a franciák pedig 58:35-nél átvették a vezetést.

Vincent Gerard csak négyszer védett, de ezeket rendkívül kritikus pillnatokban mutatta be Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Nikolaj Jakobsen időkérése után egy borzalmas, szél felé irányított passzt a dánok a lelátóra dobtak, amivel biztossá vált a franciák továbbjutása.

Sőt, 30-29-es győzelmükkel csoportelsőként jutottak be az elődöntőbe, Dánia pedig visszacsúszott a második helyre.

Hiába Kirkelökke tíz, Holm kilenc gólja, valamint a dán kapusok 14 védése a franciák öt hárításával szemben, nem tudták megőrizni százszázalékos mérlegüket a torna végjátéka előtt. Ebben a nyolc góllal záró Memnek hatalmas szerepe volt.

- értékelte a látottakat Dika Mem.

- ezt már Jacob Holm mondta, akit a találkozó után a meccs legjobbjának is megválasztottak.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, középdöntő, 4. (utolsó) forduló:
I. csoport (Budapest, MVM Dome):
Dánia-Franciaország 29-30 (17-12)
korábban:
Horvátország-Hollandia 28-28 (13-15)
Izland-Montenegró 34-24 (17-8)

Az elődöntők párosítása IDE KATTINTVA érhető el!