Vágólapra másolva!
Horvátország és Hollandia 28-28-as döntetlent játszott egymással a férfi kézilabda Európa-bajnokság budapesti középdöntőjének szerda esti mérkőzésén.

Helyszíni tudósítás

A szerdai "középső" meccsnek a két résztvevője már a biztos kiesés tudatában azért harcolhatott, hogy minél előkelőbb pozícióban végezzenek a kontinenstornán. A horvát és a holland szurkolókat ez már nem hatotta meg annyira, akik már csak pár fővel képviseltették magukat a népligeti MVM DOME lelátóján.

Tom Janssen gólerős játékkal pótolta Kay Smitset Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A torna egyik meglepetéscsapatának számító Hollandia számára jó hír lehetett, hogy beállójuk, Samir Benghanem csapata utolsó meccsére negatív tesztjének köszönhetően "kiszabadult" a karanténból és ott lehetett a pályán. Ugyanez nem mondható el jobbátlövőjükről, Kay Smitsszel, aki így 45 góllal zárta az Eb-t.

Szinte a teljes első félidőben fej-fej mellett haladtak az együttesek, a hórihorgas Tom Janssen és a csapatkapitány Bobby Schagen vezérletével 6-7 után már csak náluk volt az előny. A túloldalon a horvátok világsztárja, Luka Cindric szokásához híven varázslatos gólpasszokkal szolgálta ki beállóját, Marin Sipicet, aki csapata első hat találatából hatot is magára vállalt.

A két Ivan, Cupic és Martinovic jó játékkal tartották meccsben a horvátokat Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A Barcelona irányítóján kívül a két Ivan, Cupic és Martinovic voltak déli szomszédunk húzóemberei, akik az ő jó játékuk ellenére is 15-13-as hátrányban mehettek szünetre. A második félidő is Martinovic-gólokkal vette kezdetét, és csak a holland kapuban álló Thijs Van Leeuwen bravúrjain múlt, hogy nem sikerült átvenniük a vezetést.

Azonban a támadásban nagyon visszaeső Hollandia a 46. percben már nem kerülhette el, hogy hátrányba kerüljön, Martinovic szép betörésével 20-19-nél már a rivális állt jobban.

A holland válogatott a második félidőben sok hibával játszott, amit Horvátország ki is tudott használni Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Hvroje Horvat együttese jól használta ki a narancs mezesek nyolcperces gólnélküli időszakát, és 22-19-re elhúzott. Zvonimir Srna harmadik kiállításért megkapta a "jól megérdemelt" piros lapot, majd egy hétméteressel Hollandia zárkózott.

Az utolsó tíz perc kétgólos horvát előnyről kezdődött, és Martinovic parádés játékának köszönhetően sikerült is majdnem a végéig elől maradniuk. Azonban a rivális Luc Steins szép góljaival előbb közelebb jött, majd az utolsó perc elején Ivar Stavast révén kiegyenlített.

16 másodperccel a vége előtt Tin Lucin góljával a horvátok előnybe kerültek, majd jött Steins, aki 28-28-ra mentette a meccset.

Martinovic 12 góljával a mezőny legeredmnéyesebbje lett, Steins hatszor talált a kapuba. Mivel Horvátországnak jobb volt a gólaránya, így ők zárták a negyedik pozícióban a budapesti középdöntős hatost, Hollandia pedig ötödikként végzett.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, középdöntő, 4. (utolsó) forduló:
I. csoport (Budapest, MVM Dome):
Horvátország-Hollandia 28-28 (13-15)
korábban:
Izland-Montenegró 34-24 (17-8)
később:
Dánia-Franciaország 20.30