Társoldalunk:

Újabb óriási erőpróba előtt áll a Sopron Basket az Euroligában

2022.01.26. 10:28

A Sopron Basket női kosárlabdacsapata szerdán 21 órától a Galatasaray gárdáját fogadja az Euroliga 13. fordulójában, a soproni Novomatic Arénában. A magyar csapatra komoly erőpróba hárul, hiszen a soproni kosaras lányok három Euroliga meccset játszanak egy héten belül. A Galatasaray csapata után szombaton pedig újabb török ellenfél, a Fenerbache vár a soproni kosaras lányokra az Euroligában.

A magyar bajnokcsapat a női kosárlabda Euroliga előző fordulójában óriási győzelmet aratott a Dinamo Kurszk otthonában. A Határ Bernadett-Gabby Williams-Briann January-Fegyverneky Zsófia-Jelena Brooks kezdőötössel felálló soproniak félidőben tizenöt pontos hátrányban voltak, de a második félidőben megfordították az állást, és megnyerték a mérkőzést az orosz ellenfelükkel szemben. 

A magyar bajnokság hétvégi fordulójában a Sopron Basket könnyed sikert aratott a VBW CEKK Cegléd otthonában, ahol a sérüléséből felépülő Czukor Dalma remek teljesítményt nyújtott: a válogatott bedobó 18 perc játékidő alatt 14 ponttal, közte 4/4 triplával segítette csapatát. Dalma jó játékára a török Galatasaray ellen is szükség lesz.

Az Euroliga csoportban és a török bajnokságban is a hatodik Galatasaray komoly játékerőt képvisel. A két csapat őszi meccsén a hazai pályán játszó Galatasaray végig vezetve 67-61-re nyert a magyar csapat ellen. A török gárda azóta erősődött is, mivel leigazolták az amerikai hátvédet, Kelsey Plumot, akinek kiváló egy az egy elleni játéka még inkább fejtörést okozhat a soproni játékosoknak védekezésben. Plum az előző fordulóban a Girona elleni győzelem alkalmával is bizonyította, hogy nagy erősítés a török csapatnak.

Kelsey Plum remekül játszott a Girona ellenForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Mehmet Murat Onel

A frissen igazolt Kaela Davis is egyre inkább megtalálja a helyét a csapatban. Az irányító Bilgic szintén remekül teljesít idén, ráadásul a kiélezett pillanatokban nagy dobásokra is képes. A Sopronnak kulcsfontosságú lesz, hogy csapatszinten, egymást kisegítve mennyire tudnak majd a védekezésből támadásba átmenni, és hazai pályán több, könnyű kosarat szerezni.

A Kurszk elleni kimerítő csata után újabb kemény próba előtt a soproni kosarasokFotó: Csudai Sándor - Origo

A Sopron Basket másodedzője, Laczka Miklós szerint a sokoldalú center Anete Steinberga sérülése után az őt helyettesítő Gulcan egyre inkább megtalálja a saját játékát a centerpozícióban. Steinberga kiválása a kellemetlenségüket segíti elő. Így egy alacsonyabb szerkezetben játszanak, amiben sok variáció rejlik és több olyan dolgot csinálnak, amivel nem találkozunk minden héten. Nem mintha ne láttunk volna ilyet, de azért mégis ez egy kellemetlen stílus, ami megkövetel a részünkről egy plusz felkészülést - árulta el Laczka Miklós a wbasket.hu-nak. A Sopron Basket legjobb teljesítményét nyújtó játékosának, Határ Bernadettnek is kemény feladata lesz, mivel Tina Krajisnikkal kell küzdeni a palánkok alatt. A szerb klasszis 30.5 perc alatt 17.6 pontot, 9 lepattanót és 2.5 gólpasszt átlagolt eddig. A hazai pálya a Sopron mellett szól és még mindig reális az esély az első négybe kerülni kedvező pozícióból, de a Galatasaray és a Fenerbache elleni meccsek nagyon megterhelő feladatok lesznek a soproni játékosok számára.

A magyar bajnok tájékoztatása szerint az isztambuli hóhelyzet miatt a Galatasaray nem tudta kedden elhagyni Törökországot, miután minden repülőjáratot töröltek. A találkozóra eredetileg 18 órakor került volna sor, de így a mérkőzés szerdán 21 órakor kezdődik a Novomatic Arénában.