Társoldalunk:

A csoda kapujában áll a Sopron Basket

2022.01.27. 19:04

Sorsdöntő mérkőzések elé néz a Sopron Basket női kosárlabdacsapata az Euroligában. A magyar bajnok szombaton a török Fenerbache csapatát fogadja a Novomatic Arénában, majd a francia Basket Landes ellen idegenben zárja az Euroliga csoportküzdelmeit február 2-án, szerdán. A magyar csapat a második legkevesebb pontot kapta az Euroliga mezőnyében, és a jó védekezés mellett szükség lesz a hatékony támadójátékra is a soproniak részéről, ha csoportgyőztesként akarnak a rájátszásba jutni. A csoportelsőség azonban már nemcsak rajtuk múlik.

A Sopron Basket a legutóbbi, szerdai meccsén hazai pályán közel harmincpontos győzelmet (73-44) aratott a török Galatasaray ellen a női kosárlabda Euroligában. A mérkőzés nagy részében keményen védekezett a magyar bajnokcsapat, a játékosok egymást segítve szerezték meg a lepattanókat és a labdákat az ellenfél elől. Emellett kreatívan és eredményesen támadott a Sopron, aminek köszönhetően az Euroliga-csoportkör hajrájában megtette az első lépést a csoportelsőség megszerzése felé. A Sopron Basket csapata nagy hangsúlyt fektet az egész sorozat alatt a védekezésére, mivel a Fenerbache mellett a magyar bajnokcsapat a legkevesebb pontot kapta az Euroliga csoportküzdelmei alatt.

Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy a csoportelsőség megszerzéséhez az sem lenne elég, ha a magyar bajnokcsapat a hátralévő meccseit mind megnyerné. Amennyiben ugyanis a Sopron és a Fener a 14 meccses alapszakasz végén egyaránt 10-4-es mutatóval végez, akkor az egymás elleni összevetés fog dönteni. Márpedig - sajnos - a szezon legnagyobb vereségét éppen a Fenerbahce otthonában szenvedte el a Sopron: a 73-47-es török diadal azt jelenti, hogy idehaza 27 ponttal kellene felülmúlni a csoport sztárcsapatát. Ez pedig kevéssé valószínű.

A magyar csapat hátralévő két meccse közül a szombat, a Fenerbache elleni összecsapás lesz a nehezebb. Nem indult jól az év a török csapatnak, de nehézkes évkezdet után rendezték a soraikat, és a november 2-án Schióban elszenvedett vereségük óta az elmúlt 16 tétmeccsükből csupán egyet veszítettek.

Határ Bernadett a csapat egyik vezéreFotó: Polyák Attila - Origo

A törökök rosszul rajtoltak, mivel két vereséggel (Girona ellen is kikaptak) kezdték a sorozatot, és ebből a francia Landes elleni kudarc fájhat igazán nekik. A szombati meccsen főleg Mcbridera és Jagupovára kell majd figyelniük a magyar klub játékosainak. A Fenerbache a Sopron ellen meccs után február 2-án azzal a Dinamo Kurszkkal fog játszani, amelyet hazai pályán huszontöt ponttal vert meg.

A Fenerbache nehéz ellenfél a csoportbanFotó: Mudra László - Origo

Az Euroliga utolsó fordulójában a török csapat hazai pályán fogadja a Schio csapatát, akik négy ponttal gyűrték le őket Olaszországban egy kevés kosarat hozó meccsen. A két találkozó közül a hazai összecsapás ígérkezik nehezebbnek a törököknek. A Sopron Basket utolsó ellenfele február 2-án a francia Landes lesz. A franciák az utolsó öt meccsükből négyet elbuktak. A magyar bajnokcsapat hazai pályán 22 ponttal nyert ellenük, így a február eleji mérkőzésen is higgadt és célratörő játékra lesz szükség a magyar csapat játékosaitól, és akkor nem fog veszélyben forogni a győzelem. A Landes a soproniak elleni meccs előtt fogadja a Galatasarayt és február második felében a Gironához látogat. A két mérkőzés közül a törökök elleni hazai pályás találkozó tűnik hozhatónak a franciák számára.

Az Euroliga rájátszásába a selejtezőcsoportok első négy helyezettje jut. A Sopron Basket csak akkor maradna le a playoffról, ha a magyar bajnok kikap a Fenerbache és a Landes csapatától és a Kurszk és a Schio megnyeri a hátralévő találkozóit. Az oroszok először a Gironához látogatnak, majd a korábban említett bombaerős Fenerbache látogat el a Kurszk csapatához. Az olasz Schio a két török óriás, a Galatasaray és Fenerbache elleni meccsel zárja a csoportküzdelmeket. Intő jel lehet a törököknek, hogy bár minimális különbséggel, de mindkét csapatot legyőzték az olaszok hazai pályán. 

Gabby Williams a csapat egyik erősségeFotó: Csudai Sándor - Origo

A Sopron Basket rutinos csapatnak számít a női kosárlabda Euroligában, és az idei sorozatterhelése megmutatta, hogy az olykor döcögő játék ellenére a magyar csapat tartása még mindig stabil tud maradni egy-egy nehezebb időszak után is. Az Euroliga elitcsapatai elleni küzdelmek során a legfájóbb emlékek a spanyol Girona elleni hazai vereség és az olasz Schio elleni, hosszabítással végződő, egypontos vereséget hozó meccs lehetett a magyar csapat számára. Szerencsére a magyar bajnokcsapat játékosaiban volt erő és hit, hogy felálljanak a padlóról, és két meccsel a csoportküzdelmek vége előtt akár első helyen is továbbjuthatnak az Euroliga rájátszásába.

Gáspár Dávid csapatára még nehéz percek várnakFotó: Csudai Sándor - Origo

A korábbi válogatott játékos, jelenleg a a 3x3-as női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, Károlyi Andrea szerint a hazai pályán játszó Sopron a hazai pályán kellő magabiztosággal játszhat majd a Fenerbache csapata ellen. A Sopron, ha megfelelő ritmusban tud játszani, a támadójátékával meglepheti a török csapatot. Határ Bernadett és Gaby Williams játéka biztonságot adhat a csapatnak mindkét palánk alatt. Azt gondolom, hogy Fegyverneky Zsófia jó játéka és rutinja elengedhetetlen lesz a győzelemhez. Mellette Gaby Williams is extrákat hozott az Euroligában. Minden játékosnak nagyon fontos szerepe a támadójátékot tekintve - mondta el Károlyi Andrea az Origónak. A 3x3-as válogatott edzője kitért a fiatalabb játékosokra is. A sérülésből felépülő Czukor Dalma ígéretes tehetség. Ez igaz Varga Alízra is. Mindkét játékos valódi tehetsége és súlya egy meccsen akkor tűnhet ki, ha a kiegészítő szerepből elő tudnak lépni - árulta el Károlyi Andrea.

A Sopronnak a saját játékát kell játszaniaFotó: Csudai Sándor - Origo

Az egykori magyar válogatott kosaras bizakodó a szombati mérkőzés előtt. Szerintem mindkét meccs hozható lehet. A Basket Landesnél a Fenerbache természetesen nehezebb ellenfélnek ígérkezik. Azt gondolom, hogy nem kell a Galatasaray elleni könnyednek tűnő, közel harmincpontos különbségű győzelemből kiindulni, mivel a körülmények sem voltak ideálisak, és ebből a Sopron tudott jobban profitálni a találkozón - mondta el Károlyi Andrea. A magyar bajnokcsapat hét tétmérkőzést játszott az utóbbi időszakban, de Károlyi Andrea szerint ennek nem kell meglepetés erejével hatnia a Sopron számára. A Sopron régóta szerda-szombat ritmusban játszik, de azt hiszem, hogy a hétvégén egy erős magyar bajnoki találkozó is hasonló ritmusú kihívás lenne számukra. Ez szerintem nem újdonság. Azt gondolom, hogy csak saját magukra kell figyelniük, a mostani játékukat kell játszaniuk. Csak arra kell figyelniük, hogy a győzelemhez vezető utat megtalálják, és ne térjenek le róla - zárta mondandóját Károlyi Andrea.

Kaotikus helyzet a koronavírus miatt

A koronavírus-járvány miatt a B-csoport küzdelmei nem érnek véget feburár 2-án, hiszen az elmaradt találkozókat pótolni kell. A Fenerbahce-Schio összecsapásra február 19-én, míg a Girona-Landes mérkőzésre február 23-án kerül sor. Ez utóbbi azért érdekes, mert ezen a napon kellene kezdődnie a negyeddöntőknek az elitsorozatban. Mivel február 23-án a Girona és a Landes még csoportmeccset játszik, aligha indul el a rájátszás ezen a napon. Ez annyiban jó hír a soproni csapatnak, hogy a Magyar Kupa három napos küzdelemsorozata után nem kell azonnal az Euroliga-negyeddöntőre készülniük, hanem időt nyerhetnek.

Roberto Iniguez, a Salamanca edzője két idényen át Sopronban dolgozottForrás: FIBA

Érdemes egy pillantást vetni az A-csoportra is, ahol sokkal kevesebb a nyitott kérdés. A sorozat címvédője, az orosz Jekatyerinburg eddig minden meccsét megnyerte, azaz az ő csoportelsőségük már biztosra vehető. A második helyen a Sopron volt edzőjének, Roberto Inigueznek a csapata, a spanyol Salamanca áll, amely két győzelemmel jegyez többet, mint a harmadik USK Praha. A csehek kispadján is egy olyan szakember ül (Natalija Hejkova), aki volt már a Sopron edzője. A negyedik helyen pediga francia BLMA csapata áll. Mondanunk sem kell, a Sopron akkor kerülne a legkedvezőbb helyzetbe, ha megnyerné a csoportját, mert ebben az esetben nemcsak a pályaelőnnyel számolhatna, hanem egy verhető ellenféllel is. A csoport második helyezése még mindig pályaelőnyt ér, de már egy jóval erősebb ellenfelet is, a prágaiakat. A harmadik és negyedik helyezésnél a hazai pálya előnye elveszne, s két olyan együttes ellen kellene játszani, amely most még erősebb a Sopronnál.