A világbajnok után az olimpiai bajnok is kiesett a kézi-Eb elődöntőjében

handball Horizontal Jim Gottfridsson svéd kézilabda-válogatott
Sweden's Jim Gottfridsson (L) celebrates scoring next to France's head coach Guillaume Gille (R) during the Men's European Handball Championship semi-final match between France and Sweden in the MVM Dome arena in Budapest, Hungary, on January 28, 2022. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
A rekordbajnok Svédország 34-33-ra legyőzte az olimpiai bajnok Franciaországot a férfi kézilabda Európa-bajnokság péntek esti budapesti elődöntőjében.

Helyszíni tudósítás

Miután Spanyolország remek taktikai csatában 29-25-re legyőzte Dániát, már csak az volt a kérdés, hogy ki lesz a sorozatban harmadik Eb-címükre törő hispánoknak a torna döntőjében. A franciák valamivel esélyesebbnek számítottak, a legendás Nikola Karabatic csapatai ellen nem érdemes fogadni...

A franciák Ludovic Fabregas góljaival jól kezdték a meccset Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A meccs előtt pozitív koronavírustesztet produkáló Hampus Wanne kidőlése után tovább csökkentek a svéd esélyek. Ugyanakkor Andreas Palicka visszatérése a kapujukba mégis bizakodásra adott okot a korábbi négyszeres Európa-bajnoknak.

A meccset elsöprő lendülettel kezdő olimpiai bajnok az első öt percben egy kicsit ránk ijesztett, hogy túl simán alakul a második elődöntő. Ludovic Fabregast jól találták meg beállóban, és a védekezésük is megálljt parancsolt a svéd támadásoknak, így Glenn Solbergnek 5-1-es francia vezetésnél rögtön időt kellett kérnie.

Andreas Palicka kapusként három gólt dobott az első félidőben Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Jonathan Carlsbogard gyorsan be is talált, de a következő gólt Nikola Karabatic szerezte. Andreas Palicka egyre többször tudott védeni a francia lövéseket követően. Sőt, a svéd kapus három gólt is dobott, amivel nagy szerepet játszott abban, hogy a rekordbajnok 10-10-nél utolérte riválisát.

Hiába a francia kispadra két nagatív tesztjének köszönhetően visszatérő Guillaume Gille időkérése, a 22. percben Carlsbogard góljával már Svédország vezetett. Palicka egyelőre nem érezte Hugo Descat-t a balszélről, aki rendre sikeres lövésekkel örvendeztette meg a péntek estére trombitával is készülő francia szurkolókat.

Jim Gottfridsson ezúttal is kiemelkedőt nyújtott támadásban Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az első félidő hajrájában már az történt a pályán, amit a svédek szerettek volna. Összeállt a védekezésük, elől pedig Jim Gottfridsson varázslatos megoldásokkal jelentkezett, kialakítva a szünetbeli 17-14-es eredményt.

A második játékrész egy Palicka-védéssel vette kezdetét, majd a Wanne helyére beugró Lucas Pellas harmadik büntetőjét is bedobta. A svéd kapus sokadik bravúrja után Pellas már a szélről tekerte el a labdát Wesley Pardin mellett. A skandinávok 19-14-re elhúztak.

Valentin Porte és a francia válogatott hátrányból kellett volna, hogy megfordítsa a meccset a második félidőben Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Fabregas és a fiatal Aymeric Minne jóvoltából az olimpiai bajnok hamar visszajött mínusz kettőre, de Karl Wallinius remek átlövésével tartották magukat a svédek. A 24 éves Minne-nek hatalmas szerepe volt abban, hogy a franciák tartani tudták magukat két-háromgólos hátrányban a hajráig.

Gottfridsson mesteri gólja után egy hétméterest is ki tudott harcolni, Pellas ezúttal sem hibázott. Ketten vitték a vállukon a teljes svéd válogatottat, amely az utolsó tíz percet 29-26-os vezetés birtokában kezdhették meg. Sőt, egy újabb jó védekezést követően Carlsbogard szerezte a következő találatot, ami után Karabatic lőtt az oldalhálóba.

A svéd védekezés nem hagyta levegőhöz jutni a francia játékosokat Forrás: AFP/Ferenc Isza

A svédek nyolc perccel a dudaszó előtt hatalmas lépést tehettek a bravúr felé, de nem jártak sikerrel. Ez egy jó lehetőséget kínált Franciaországnak a visszazárkózásra, és sikerült is közelebb kerülniük. Azonban Gottfridsson zsenialitása elől tartotta a skandinávokat.

Vincent Gerard a végére visszaállt a francia kapuba, és fogott még két lövést, közben Minne is lőtt egy gólt, három perccel a vége előtt az olimpiai bajnok 32-31-re felzárkózott. Porte piros lapot kapott fejre ütésért, Pellas pedig ki is használa az emberelőnyös szituációt.

Albin Lagergrent két perccel a vége előtt kiállították, de Gottfridssont ez sem akadályozta meg abban, hogy megszerezze kilencedik gólját. Palicka még bemutatta a meccs legnagyobb védését, amivel megalapozta a svédek győzelmét, amihez a kapusnak még a dudaszó előtt is be kellett egy emberfeletti bravúrt mutatnia.

Svédország 34-33-ra legyőzte az olimpiai bajnokot, amivel bejutott a vasárnapi döntőbe, ahol Spanyolország lesz az ellenfele.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság (Budapest, MVM Dome):
elődöntők:
Franciaország-Svédország 33-34 (14-17)
korábban:
Spanyolország-Dánia 29-25 (13-14)
az 5. helyért:
Norvégia-Izland 34-33 h.u. (16-12, 27-27, 30-30)