Szenzáció a kézi Eb-n: kiesett a világbajnok

Gonzalo Pérez de Vargas Mikkel Hansen
Budapest, 2022. január 28. A dán Mikkel Hansen (j) és a spanyol Gonzalo Pérez de Vargas Moreno kapus a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság elődöntőjében játszott Spanyolország - Dánia mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2022. január 28-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A címvédő Spanyolország 29-25-re legyőzte a világbajnok Dániát a férfi kézilabda Európa-bajnokság péntek esti budapesti elődöntőjében, amivel bejutott a fináléba.

Helyszíni tudósítás

Eljött az igazság napja a részben hazai rendezésű kontinenstornán! Általában az elődöntők hozzák a legjobb meccseket egy nagy világesemény egyenes kieséses szakaszában, így már nagyon vártuk ezt a pénteki játéknapot. A legjobb négy közé egyértelműen a négy uralkodó kézilabdanemzet, Dánia, Franciaország, Spanyolország és Svédország jutott be.

Niklas Landin parádésan kezdett a dán kapuban Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Közülük a korábbi elődöntőben a világbajnok dánok a címvédő spanyolokkal csaptak össze. A két válogatott közel a legerősebb összeállításában állhatott ki a népligeti MVM DOME kb. 5-6 ezer fős közönsége elé. Ennyi szurkoló szeme láttára kezdődött hatalmas kapusparádéval a rangadó.

Niklas Landin és Gonzalo Pérez de Vargas is emberfeletti teljesítményt nyújtott, a dánok klasszisa 12 perc után 72 %-os védési hatéknysággal állt, de a másik kapuban védő barcelonai sztárnak sem volt szégyenkeznivalója az 50 %-os produkciójával. Nikolaj Jakobsen mégis elégedetlen volt csapata támadójátékával, így 3-2-es vezetésnél kikérte első idejét.

Mathias Gidselt a rá jellemző szupergyors indulócsele után már csak szabálytalanul lehetett megállítani Forrás: AFP/Ferenc Isza

A spanyolok Jorge Maqueda és Agustin Casado találataival úgy, ahogy tartották a lépést az akcióikat változatosabban befejező riválisukkal. Majd jött Mikkel Hansen, aki magabiztosan belőtt hétméteresével és a Magnus Saugstrupnak kiosztott asszisztjaival emelt a szinten. (9-5)

A dánok három-négygólos előnybe kerültek, és a kapu előterén kívül lábbal, azaz szabálytalanul a labdába beleérő Landin kiállítása kellett ahhoz, hogy Joan Canellas vezérletével Spanyolország közelebb lopózzon. (13-11)

Joan Canellas fontos gólokat dobott az első félidő hajrájában Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az első félidő utolsó másfél perce a jobbszélsőkről szólt, Lasse Svan és Aleix Gómez is jól tette el a labdát a vele szemben álló sztárkapussal szemben. Sőt, Gómez a végén még az üres kapuba is betalált, így csupán 14-13 volt a dán előny a szünetben.

A második félidő elején a világbajnok eléggé lefagyott, ami az ismét számos alkalommal közbeavatkozó Pérez de Vargas bravúrjaival kombinálva igencsak bajba sodorta az északiakat. A spanyolok Gómez tanári szélsőgóljaival és Canellas váratlan talpról eleresztett lövéseivel 18-16-ra átvették a vezetést.

Aleix Gómez góljaival fordított Spanyolország a második félidő elején Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A 47. percben 21-19 után a hispánoknak lehetőségük volt tovább növelni az előnyüket. Ezt Adrian Figueras góljával sikerült is véghez vinni - a beálló zseniális hát mögötti passzt kapott Casadótól. Nikolaj Jakobsen megint időkéréshez folyamodott. A dánok ezután megpróbálkoztak a Horvátország ellen sikeresnek bizonyuló hét mezőnyjátékossal való támadótaktikával.

Mikkel Hansen góljaival Dánia tartotta a lépést, de az utolsó tíz perc mégis 23-21-es spanyol vezetéssel vette kezdetét. A legendás balátlövő kulcspillanatban adta el a labdát, amit Gómez kegyetlenül kihasznált. Tanítani kellene, ahogyan Canellas átemelte a védőjét és belőtte a labdát a kapuba.

Gonzalo Pérez de Vargas emberfeletti teljesítményt nyújtott Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A dánok egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a 14 védéssel záró Pérez de Vargasszal és a spanyolok védekezésével, így négy perccel a vége előtt 27-23-as hátrányba kerültek. Az északiaknak innen már nem volt visszaút, bár két góllal közelebb lopóztak az utolsó bő egy percre.

Spanyolország 29-25-re legyőzte Dániát, amivel bejutott a döntőbe.

Gómez 11, Canellas hét alkalommal vette be a dánok kapuját. A másik oldalon Hansen nyolcszor volt eredményes. Jordi Ribera együttesének ezzel még megmaradt az esélye, hogy Svédország után (1998, 2000, 2002) a második nemzet legyen, amelyik sorozatban három Európa-bajnokságot nyer.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság (Budapest, MVM Dome):
elődöntők:
Spanyolország-Dánia 29-25
később:
Franciaország-Svédország 20.30
az 5. helyért:
Norvégia-Izland 34-33 h.u. (16-12, 27-27, 30-30)