Társoldalunk:

Olyan történt a kézi-Eb-n minden idők egyik legjobb játékosával, ami azelőtt még soha

2022.01.31. 08:09

Nikola Karabatic elképesztő mennyiségű, 17 mérkőzést játszhatott már a francia kézilabda-válogatott csapatával éremért, és az ezekről döntő mérkőzéseken eddig mindig képes volt góllal segíteni csapatát - egészen a vasárnapi Dánia elleni Eb-bronzmeccsig.

Semmi sem tart örökké. Ez a valaha volt egyik legnagyobb kézilabdázó, Nikola Karabatic pályafutására is igaz. A 37 éves legenda összesen 24 alkalommal léphetett pályára nagy világeseményen a galloknál, ebből 18-szor eljuttatta csapatát a torna végjátékába.

Nikola Karabatic egy gólt sem tudott dobni a dánok elleni Eb-bronzmeccsenForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Azonban olyan még soha nem fordult elő vele, hogy a legfontosabb, éremről döntő mérkőzésen ne találjon a kapuba. Erre a vasárnapi budapesti Európa-bajnokság Dánia elleni bronzmeccséig kellett várni, ahol egyetlen gólt sem dobott, csapata pedig hosszabbítás után kikapott.

Karabatic tavaly ilyenkor először hagyott ki válogatott tornát pályafutása során, amikor a 2021-es világbajnokság alatt súlyos térdsérüléssel bajlódott éppen. Visszatérése után inkább védekezésben nyújtott kiemelkedőt a tokiói olimpián, ahol 2008 és 2012 után ismét aranyéremre vezette a franciákat.

A PSG legendája ezen az Eb-n aránylag sok időt töltött a pályán, de támadásban már nem volt az igazi. Valószínűleg a 2024-es párizsi olimpiáig még szeretne a francia válogatott tagja lenni, hogy majd 40 esztendősen a számára hazai ötkarikás játékokon búcsúzzon az aktív játéktól.