Vágólapra másolva!
Magyarországon a kosárlabdázás egyik utánpótlás fellegvárának számít a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia. Naponta több száz gyereket tanítanak meg az akadémián a sportág alapjaira. A játékosok és az edzők közötti bizalomra épülő, családias környezetben fejlesztik a fiatal játékosok képességeit. Az akadémiai munka stabil alapjait és a gyerekek sportolási lehetőségeit már második éve támogatja az MVM Energetika Zrt. Az Origo a tehetségek megtalálásáról és a fejlődéshez szükséges lépésekről faggatta a női-illetve a férfi szakág edzőit. Emellett néhány ifjú reménységgel beszélgetett arról, hogy miért jó Kecskeméten kosárlabdázni.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége nemrégiben a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét vezetőedzőjét, Váradi Kornélt kérte fel a 2023-ban Magyarországon rendezendő U19-es világbajnokságra készülő válogatott szövetségi edzőjének.

A magyar szakember korábban az U18-as korosztálytól kezdve a Kecskemét NBI/B csoportos gárdáján át a felnőtt csapat másodedzőjeként dolgozott, majd később a felnőtt csapat vezetőedzőjeként is tevékenykedett. Kecskeméti látogatásunk során elsőként Váradi Kornéllal beszélgettünk a kinevezéséről, a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémián folyó szakmai munkáról, illetve a hazai tehetséggondozásról.

- mondta el Váradi az Origónak. A szakember szerint az MKOSZ is nagyszerű munkát végzett, hogy sikerült Magyarországra hoznia a világbajnokságot.

- árulta el az U19-es férfi kosárlabdaválogatott szövetségi kapitánya.

Váradi Kornél a játékosok egyéni fejlesztéért is felel az akadémián Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az akadémiával kapcsolatban elmondta, hogy körülbelül 600 gyerek jár oda.

A Kecskemét felnőttcsapatánál hat felnőttkorú játékos van, és a többi kerettag az MKOSZ által előírt U23-as szabálynak megfelel.

Az NBI/B csoportos csapatban is többen az akadémiáról jöttek.

A nívós szakmai munkához elengedhetetlen a stabil háttér megteremtése. Ehhez hozzájárul az MVM Energetika Zrt.-vel idén meghosszabbított szponzori együttműködés, amely egyben elismerése a kecskeméti akadémián folyó munkának.

Az utánpótláskorú játékosok jó kedvvel egy-egyeztek az edzésen Fotó: Csudai Sándor - Origo

Váradi Kornél szerint a tehetséges gyerekekre nem csupán a kosárlabdaedzők akarnak lecsapni, hanem más sportágak szakedzői is magukhoz akarják csábítani őket.

- fejtette ki a magyar edző a tehetségekkel kapcsolatban, akikre Kecskeméten nagyon odafigyelnek. A szakember szerint egy játékost hosszabb távon nem lehet becsapni, mert azt fogja érezni, hogy neki mindent lehet. Fontos, hogy minden tehetséges kosárlabdázóval következetesnek legyenek.

A dobótechnikára is ügyelnek az akadémián Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az edzőknek úgy kell foglalkozniuk a gyerekekkel, hogy abból építkezni tudjanak minden egyes nap.

- fejtette ki Váradi Kornél.

Minden tehetséges kosárlabdázóval nagyon következetesek. Fotó: Csudai Sándor - Origo

- mondta el Váradi Kornél. Az edző kiemelte az akadémia szakmai igazgatójának, Ivkovicné Béres Tímea szerepét.

Példát mutatni a fiataloknak

Az akadémia három kosaras reménysége Kőházi Bence, Tóth Patrik, és Dobos Máté. A fiatalok szerint Kecskeméten minden feltétel adott ahhoz, hogy később profi kosárlabdázókká válhassanak.

Dobos Máté, Kőházi Bence, és Tóth Patrik játéka sokat fejlődött az akadémián /balról jobbra/ Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az irányító Kőházi Bence az apja tanácsára kezdett el kosárlabdázni.

- árulta el a fiatal irányító. A felső poszton játszó Tóth Patrik az egyik barátja sugallatára kezdett el komolyabban foglalkozni a sportággal az általános iskolás évei végén. Patrik az első kecskeméti éveiben több egyéni edzésre járt, sokat fejlődött a játéka.

- árulta el Tóth Patrik. Dobos Máté igazi kosarascsaládból származik, mivel mindkét testvére válogatott szinten űzte a sportágat. A fiatal center főleg védőoldalon próbál hasznossá válni a meccseken.

- mondta el Máté. Kőházi Bence a tavalyi U17-es 3x3-as kosárlabda-Eb-n bronzérmet szerzett a magyar válogatott tagjaként. Bence szerint Kecskeméten minden adott számukra, hogy fejlődni tudjanak.

Az edzők még a szabadidejükben is sokat segítenek a játékosok egyéni képességeinek fejlesztésében.

Bence olyan játékosok pályafutását veszi követendő példának, mint a Falco válogatott irányítója, Váradi Benedek vagy a klubtársa, Somogyi Ádám.

Az edzésen néhány szép zsákolást is bemutattak a fiatal játékosok Fotó: Csudai Sándor - Origo

Tóth Patriknak a Kecskeméten játszó center, Kemal Karahodzsics az egyik kedvence. A fiatal játékos többször is együtt edzett a magyar válogatott centerével.

– mondta el az ijfú játékos. Az akadémisták szerint nagyon jó a hangulat az edzéseken, de a munka mindig elsőbbséget élvez.

– nyilatkozták. A tavaly U-16-os Challengers-tornát nyerő Dobos Máté szeretne a jövő évi U19-es vb-n szereplő magyar csapatba kerülni.

– árulta el a fiatal magasember.

A lépcsőzetesség a kulcsszó

Az akadémia serdülő és kadet leánycsapatainak edzője, Halmai Gábor 2017 augusztusában tért vissza Kecskemétre. A szakember korábban Pécsett végzett szakmai munkát a korosztályos csapatoknál. Ott a válogatott Eilingsfeld Jánossal a csapatában az U20-as bajnokságot sikerült is megnyernie.

Halmai Gábor szerint mindenkiből a saját szintjének megfelelő maximumot kell kihozniuk Fotó: Csudai Sándor - Origo

Halmai Gábor elmondása szerint serdülőben hatvan sportoló szerepel három csapatban. Kadet korosztályban pedig húsz kosárlabdázó két csapatban edz. A többi korosztállyal kiegészülve (U9, U11, U12) 200-300 leány kosárlabdázik Kecskeméten.

- mondta el Halmai Gábor az Origónak. A szakember azt is elárulta, hogy akadémiai szinten szeretnének olyan játékosokat kinevelni, mint az U16-os Tózer Nemes Boglárka vagy az U15-os korosztályból Sinka-Pálinkás Szofi. A tehetség mellett az alázat is fontos az edzésmunka iránt. Olyan típusú gyerekeket szeretnének felfedezni, akikben egységesen megvannak ezek a tulajdonságok.

Alapvonal –

adott szellemes választ Tózer Nemes Boglárka arra a kérdésre, hogy melyik szóval jellemezné az edzőjüket, Halmai Gábort. Szofi is nagyon kedveli őt. A lányok elmondása szerint Halmai Gábor az edzéseken szigorú, de egyébként bármiről lehet vele beszélgetni, és mellette jó humorérzéke is van.

Sinka-Pálinkás Szofi és Tózer-Nemes Boglárka az akadémia tehetségei közé tartoznak /balról jobbra/ Fotó: Csudai Sándor - Origo

Bogit egy futóversenyen fedezte fel az egyik kosárlabda-edző, ahova az apukájával együtt ment. Később elhívták az egyik edzésre, és így kezdett el kosárlabdázni. Sinka-Pálinkás Szofi először kézilabdázott, és onnan váltott a kosárlabdára. Ő már öt éve játszik a kecskeméti akadémián, és a legtöbbet a távoli dobásai és a gyorsasága fejlődött. Abban mindkét lány egyetértett, hogy az utóbbi két évben jobban értik a játékot a pályán.

– mondta el Bogi, akit nemrégiben a magyar korosztályos válogatottba is behívtak.

Bogi egyszer az Euroligában szereplő Jekatyerinburg játékosa szeretne lenni, de nem szeretne kapkodni.

Szofinak olykor nehéz a kosárlabdát összehozni a tanulmányaival, de úgy érzi, hogy az utóbbi időszakban egyre jobban sikerült összehangolnia a kettőt.

– árulták el a lányok.

Kecskeméten az edzéseken is kiváló a csapatszellem a játékosok között Fotó: Csudai Sándor - Origo

Halmai Gábor is úgy gondolja, hogy Kecskeméten baráti kapcsolat alakult ki a szakmai stáb között, emellett kiváló a kommunikáció is közöttük. Egy remek hangulatú közegben lehet dolgozni, ahol mindenkit egy cél vezérel: sok válogatott szintű gyermeket neveljenek ki a magyar kosárlabdázás számára.

– mondta el a lányok edzője. Hozzátette, hogy a tíz évvel korábbiakhoz képest manapság már dupla annyi munka kell ehhez.

A munka olykor monoton tud lenni, főleg a legkisebbek számára. Az edzők feladata, hogy jól összehangolják az edzésmunkában a játékos elemeket az elvégzendő szakmai feladatokkal.

Az edzéseken fontos a koncentráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

– nyilatkozta Halmai Gábor. Váradi Kornélhoz hasonlóan a lányok edzője is kihangsúlyozta a kecskeméti akadémia szakmai igazgatójának szerepét. Ivkovicsné Béres Tímea mindenre figyel, ami az akadémián történik. Sztojan Ivkovics inkább a férfiakhoz áll közelebb, de szokta figyelni a lányok mérkőzéseit is. Ha van egy-két technikai jellegű észrevétele a játékosoknál, akkor tanácsokat osztogat nekik.

A közelmúltban több helyen is szó volt arról, hogy Kecskeméten érdemes lenne felépíteni egy versenyképes női csapatot, amely a női NBI/A-csoportban szerepelhetne. Halmai Gábor szerint egy szponzor mellett ehhez a lépcsőzetesség lehet a kulcsszó.

Az alapokra nagy hangsúlyt fektetnek az edzésen, hogy később ne legyenek rossz beidegződések a játékosokban Fotó: Csudai Sándor - Origo

A fizikai és technikai alapokat kell megadni a játékosoknak az utánpótlásban.

Az új mozgásokat egyszerűen megtanulják a gyerekek, de a rossz beidegződéseket nagyon nehéz megszüntetni.

A magyar edző kevés rögzített játékot játszat a kosarasaival, ami a gyors gondolkodást segíti elő fiatalkorban.

– árulta el zárásképpen Halmai Gábor.