Társoldalunk:

A magyar kosárlabdasport új reménységeit Kecskeméten nevelik fel

2022.02.09. 13:13

Magyarországon a kosárlabdázás egyik utánpótlás fellegvárának számít a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia. Naponta több száz gyereket tanítanak meg az akadémián a sportág alapjaira. A játékosok és az edzők közötti bizalomra épülő, családias környezetben fejlesztik a fiatal játékosok képességeit. Az akadémiai munka stabil alapjait és a gyerekek sportolási lehetőségeit már második éve támogatja az MVM Energetika Zrt. Az Origo a tehetségek megtalálásáról és a fejlődéshez szükséges lépésekről faggatta a női-illetve a férfi szakág edzőit. Emellett néhány ifjú reménységgel beszélgetett arról, hogy miért jó Kecskeméten kosárlabdázni.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége nemrégiben a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét vezetőedzőjét, Váradi Kornélt kérte fel a 2023-ban Magyarországon rendezendő U19-es világbajnokságra készülő válogatott szövetségi edzőjének.

A magyar szakember korábban az U18-as korosztálytól kezdve a Kecskemét NBI/B csoportos gárdáján át a felnőtt csapat másodedzőjeként dolgozott, majd később a felnőtt csapat vezetőedzőjeként is tevékenykedett. Kecskeméti látogatásunk során elsőként Váradi Kornéllal beszélgettünk a kinevezéséről, a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémián folyó szakmai munkáról, illetve a hazai tehetséggondozásról. Fiatalokkal ugyanúgy foglalkozom, a játékosok egyéni képességeinek fejlesztéséért felelek. A válogatottal kapcsolatos feladatok most elsőbbséget élveznek. Ez számomra hatalmas megtiszteltetés, mivel a magyar férfi kosárlabda utánpótlás-válogatott korábban még nem szerepelt világbajnokságon - mondta el Váradi az Origónak. A szakember szerint az MKOSZ is nagyszerű munkát végzett, hogy sikerült Magyarországra hoznia a világbajnokságot. Ez a játékosoknak és az edzőknek is egy óriási lehetőség. Saját szempontból is fejlődési lehetőségnek tartom. Lesz lehetőségem nemzetközi színtéren megmérettetni magam, és a játékrendszerünket is tovább tudjuk fejleszteni - árulta el az U19-es férfi kosárlabdaválogatott szövetségi kapitánya.

Váradi Kornél a játékosok egyéni fejlesztéért is felel az akadémiánFotó: Csudai Sándor - Origo

Az akadémiával kapcsolatban elmondta, hogy körülbelül 600 gyerek jár oda.Játékos és edzői szempontból is úgy látom, hogy a fejlődés alapja egy stabil háttér. Azonban fontos, hogy meglegyenek benne a folyamatos kihívások. Kihívást adhat egy mérkőzés vagy egy ellenfél, de a legfontosabb, hogy legyenek belső kihívásaink is. Így tudunk még inkább előre lépni. Szerencsére elmondhatom, hogy a játékosok és az edzők fejlődéséhez is minden feltétel adott Kecskeméten.A Kecskemét felnőttcsapatánál hat felnőttkorú játékos van, és a többi kerettag az MKOSZ által előírt U23-as szabálynak megfelel. Az NBI/B csoportos csapatban is többen az akadémiáról jöttek. A nívós szakmai munkához elengedhetetlen a stabil háttér megteremtése. Ehhez hozzájárul az MVM Energetika Zrt.-vel idén meghosszabbított szponzori együttműködés, amely egyben elismerése a kecskeméti akadémián folyó munkának.

Az utánpótláskorú játékosok jó kedvvel egy-egyeztek az edzésenFotó: Csudai Sándor - Origo

Váradi Kornél szerint a tehetséges gyerekekre nem csupán a kosárlabdaedzők akarnak lecsapni, hanem más sportágak szakedzői is magukhoz akarják csábítani őket.Ha valakire azt mondjuk, hogy tehetség, akkor ő hajlamos egy sajátos kifejezéssel élve <<túl hamar jóllakni>>. Két hibát követhetünk el egy játékos nevelése közben: kiégetjük, vagy kényelmessé tesszük - fejtette ki a magyar edző a tehetségekkel kapcsolatban, akikre Kecskeméten nagyon odafigyelnek. A szakember szerint egy játékost hosszabb távon nem lehet becsapni, mert azt fogja érezni, hogy neki mindent lehet. Fontos, hogy minden tehetséges kosárlabdázóval következetesnek legyenek.

A dobótechnikára is ügyelnek az akadémiánFotó: Csudai Sándor - Origo

Az edzőknek úgy kell foglalkozniuk a gyerekekkel, hogy abból építkezni tudjanak minden egyes nap. Persze nem lesz mindenkiből sztárkosaras, de kosárlabda-szerető emberré még válhat. Ezek a gyerekek később úgy végzik majd a munkájukat, ahogy gyerekként nevelkedtek- fejtette ki Váradi Kornél. 

Minden tehetséges kosárlabdázóval nagyon következetesek.Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egy U20-as kosárlabdázónak látnia kell, hogy egy felnőtt csapatnál milyen problémákkal küzdenek meg a profi játékosok. A fiatalok tapasztalhatják, hogyan hat egy felnőtt játékosra egy győztes vagy vesztes meccs. Ez nekünk is hatalmas segítség, mert meg tudjuk nekik mutatni, hogy egy adott szituációt miképp tudnak majd megfelelően kezelni - mondta el Váradi Kornél. Az edző kiemelte az akadémia szakmai igazgatójának, Ivkovicné Béres Tímea szerepét. Szinte pótanyaként ügyel ránk ebben a csodálatos környezetben, ahol jól érzi magát a gyerek, és jól érzi magát egy edző is.

Példát mutatni a fiataloknak

Az akadémia három kosaras reménysége Kőházi Bence, Tóth Patrik, és Dobos Máté. A fiatalok szerint Kecskeméten minden feltétel adott ahhoz, hogy később profi kosárlabdázókká válhassanak.

Dobos Máté, Kőházi Bence, és Tóth Patrik játéka sokat fejlődött az akadémián /balról jobbra/Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az irányító Kőházi Bence az apja tanácsára kezdett el kosárlabdázni. 

Rengeteget fejlődtem, főleg a csapatjáték terén. A játékszituációkra való felkészítésben és a taktikai ismeretek terén sokat köszönhetek olyan edzőknek, mint Dusan Markovics, Sztojan Ivkovics, vagy Váradi Kornél - árulta el a fiatal irányító. A felső poszton játszó Tóth Patrik az egyik barátja sugallatára kezdett el komolyabban foglalkozni a sportággal az általános iskolás évei végén. Patrik az első kecskeméti éveiben több egyéni edzésre járt, sokat fejlődött a játéka. Mindennap tudok fejlődni valamiben. Főleg, hogy idősebb korosztályokban is pályára léphetek. Támadóoldalon sokat javultam - árulta el Tóth Patrik. Dobos Máté igazi kosarascsaládból származik, mivel mindkét testvére válogatott szinten űzte a sportágat. A fiatal center főleg védőoldalon próbál hasznossá válni a meccseken. A dobásomon sokat kell fejlesztenem, és az elzárás-leválás utáni befejezéseimen is kell javítanom - mondta el Máté. Kőházi Bence a tavalyi U17-es 3x3-as kosárlabda-Eb-n bronzérmet szerzett a magyar válogatott tagjaként. Bence szerint Kecskeméten minden adott számukra, hogy fejlődni tudjanak. Az edzők még a szabadidejükben is sokat segítenek a játékosok egyéni képességeinek fejlesztésében. Bence olyan játékosok pályafutását veszi követendő példának, mint a Falco válogatott irányítója, Váradi Benedek vagy a klubtársa, Somogyi Ádám.

Az edzésen néhány szép zsákolást is bemutattak a fiatal játékosokFotó: Csudai Sándor - Origo

Tóth Patriknak a Kecskeméten játszó center, Kemal Karahodzsics az egyik kedvence. A fiatal játékos többször is együtt edzett a magyar válogatott centerével. Sok játékelemet elleshetek tőle, és nagyon jó a hozzáállása a fiatal játékosokhoz – mondta el az ijfú játékos. Az akadémisták szerint nagyon jó a hangulat az edzéseken, de a munka mindig elsőbbséget élvez. Sztojan Ivkovicsot bármikor felhívhatjuk. Sőt, olykor ő kéri, hogy hívjuk fel, ha bármi gondunk van – nyilatkozták. A tavaly U-16-os Challengers-tornát nyerő Dobos Máté szeretne a jövő évi U19-es vb-n szereplő magyar csapatba kerülni. Edzéseken bele kell adni mindent, de pályán kívül nagyszerű a hangulat. Mindenki jó példát mutat a számunkra – árulta el a fiatal magasember.

A lépcsőzetesség a kulcsszó

Az akadémia serdülő és kadet leánycsapatainak edzője, Halmai Gábor 2017 augusztusában tért vissza Kecskemétre. A szakember korábban Pécsett végzett szakmai munkát a korosztályos csapatoknál. Ott a válogatott Eilingsfeld Jánossal a csapatában az U20-as bajnokságot sikerült is megnyernie.

Halmai Gábor szerint mindenkiből a saját szintjének megfelelő maximumot kell kihozniukFotó: Csudai Sándor - Origo

Halmai Gábor elmondása szerint serdülőben hatvan sportoló szerepel három csapatban. Kadet korosztályban pedig húsz kosárlabdázó két csapatban edz. A többi korosztállyal kiegészülve (U9, U11, U12) 200-300 leány kosárlabdázik Kecskeméten. Nehéz megtalálni azokat a tehetségeket, akik nemcsak alkatilag, hanem mentálisan is alkalmasak arra, hogy profi kosárlabdázóvá váljanak. Erre időt kell szánni. Szerencsére a játékosaimnál nem érzem azt, hogy nem szeretnék ezt csinálni. Az az elvem, hogy mindenkiből a saját szintjének megfelelő maximumot kell kihozni - mondta el Halmai Gábor az Origónak. A szakember azt is elárulta, hogy akadémiai szinten szeretnének olyan játékosokat kinevelni, mint az U16-os Tózer Nemes Boglárka vagy az U15-os korosztályból Sinka-Pálinkás Szofi. A tehetség mellett az alázat is fontos az edzésmunka iránt. Olyan típusú gyerekeket szeretnének felfedezni, akikben egységesen megvannak ezek a tulajdonságok. Alapvonal – adott szellemes választ Tózer Nemes Boglárka arra a kérdésre, hogy melyik szóval jellemezné az edzőjüket, Halmai Gábort. Szofi is nagyon kedveli őt. A lányok elmondása szerint Halmai Gábor az edzéseken szigorú, de egyébként bármiről lehet vele beszélgetni, és mellette jó humorérzéke is van.

Sinka-Pálinkás Szofi és Tózer-Nemes Boglárka az akadémia tehetségei közé tartoznak /balról jobbra/Fotó: Csudai Sándor - Origo

Bogit egy futóversenyen fedezte fel az egyik kosárlabda-edző, ahova az apukájával együtt ment. Később elhívták az egyik edzésre, és így kezdett el kosárlabdázni. Sinka-Pálinkás Szofi először kézilabdázott, és onnan váltott a kosárlabdára. Ő már öt éve játszik a kecskeméti akadémián, és a legtöbbet a távoli dobásai és a gyorsasága fejlődött. Abban mindkét lány egyetértett, hogy az utóbbi két évben jobban értik a játékot a pályán. Nagyon megtisztelőnek éreztem, hogy ott lehettem az Eb-re készülő keretben. Motivációt is adott, hogy tovább fejlődjek játékosként – mondta el Bogi, akit nemrégiben a magyar korosztályos válogatottba is behívtak. Bogi egyszer az Euroligában szereplő Jekatyerinburg játékosa szeretne lenni, de nem szeretne kapkodni. Szofinak olykor nehéz a kosárlabdát összehozni a tanulmányaival, de úgy érzi, hogy az utóbbi időszakban egyre jobban sikerült összehangolnia a kettőt. Később szeretnénk profi kosarasok lenni, de tisztában vagyunk vele, hogy ezért még rengeteget kell dolgoznunk. Sok dolog megvan Kecskeméten, ami miatt fejlődni tudunk. Emellett jól érezzük magunkat itt, a közösség is kiváló – árulták el a lányok.

Kecskeméten az edzéseken is kiváló a csapatszellem a játékosok közöttFotó: Csudai Sándor - Origo

Halmai Gábor is úgy gondolja, hogy Kecskeméten baráti kapcsolat alakult ki a szakmai stáb között, emellett kiváló a kommunikáció is közöttük. Egy remek hangulatú közegben lehet dolgozni, ahol mindenkit egy cél vezérel: sok válogatott szintű gyermeket neveljenek ki a magyar kosárlabdázás számára.

Abban hiszek, hogy az edzésen elvégzett munkának nehezebbnek kell lennie, mint a mérkőzésnek. Így könnyebb lesz a kosarasok számára a játék éles helyzetben. Egyénileg senki nem akkora sztár, hogy egyedül meccseket nyerjen. Azt gondolom, hogy csapatszinten szinte bárkit meg tudunk verni – mondta el a lányok edzője. Hozzátette, hogy a tíz évvel korábbiakhoz képest manapság már dupla annyi munka kell ehhez. Nagyon fontos, hogy milyen háttere van a gyerekeknek, és hogy mennyire támogatják a szülők a szakmai fejlődését. A pszichés lépcsőfokokat nehezebben lépik túl a mai gyerekek. A munka olykor monoton tud lenni, főleg a legkisebbek számára. Az edzők feladata, hogy jól összehangolják az edzésmunkában a játékos elemeket az elvégzendő szakmai feladatokkal.

Az edzéseken fontos a koncentrációFotó: Csudai Sándor - Origo

Az iskolai oktatás egyre nagyobb terhei mellett ez mostanság még nehezebb a gyerekek számára – nyilatkozta Halmai Gábor. Váradi Kornélhoz hasonlóan a lányok edzője is kihangsúlyozta a kecskeméti akadémia szakmai igazgatójának szerepét. Ivkovicsné Béres Tímea mindenre figyel, ami az akadémián történik. Sztojan Ivkovics inkább a férfiakhoz áll közelebb, de szokta figyelni a lányok mérkőzéseit is. Ha van egy-két technikai jellegű észrevétele a játékosoknál, akkor tanácsokat osztogat nekik.

A közelmúltban több helyen is szó volt arról, hogy Kecskeméten érdemes lenne felépíteni egy versenyképes női csapatot, amely a női NBI/A-csoportban szerepelhetne. Halmai Gábor szerint egy szponzor mellett ehhez a lépcsőzetesség lehet a kulcsszó.

Az alapokra nagy hangsúlyt fektetnek az edzésen, hogy később ne legyenek rossz beidegződések a játékosokbanFotó: Csudai Sándor - Origo

A fizikai és technikai alapokat kell megadni a játékosoknak az utánpótlásban. Az új mozgásokat egyszerűen megtanulják a gyerekek, de a rossz beidegződéseket nagyon nehéz megszüntetni. A magyar edző kevés rögzített játékot játszat a kosarasaival, ami a gyors gondolkodást segíti elő fiatalkorban. Taktikai szinten csak annyit próbálunk beléjük súlykolni, ami nem gátolja őket a játékban. Gyakran videófelvételeket nézünk egy-egy játékossal, hogy átlássanak egy adott szituációt, és a játékelméletben is szintet tudjanak lépni. Minden egyes játékosunknál ez az egyik legáhítottabb célunk az akadémián – árulta el zárásképpen Halmai Gábor.