Vágólapra másolva!
Szlovénia nagy fölénnyel diadalmaskodott a síugrók most debütáló vegyes csapatversenyén a pekingi olimpia hétfői versenynapján.

A két-két férfi és női ugróból álló válogatottak versengésében a szlovénok nem adtak esély riválisaiknak, s a több mint 100 pontos előnnyel múlták felül a második orosz csapatot, közel 160-nal a végül bronzérmes Kanadát.

A szlovénok diadala nem nevezhető meglepetésnek, mert két női ugrójuk közül Ursa Bogatar arany-, míg Nika Kriznar bronzérmes lett szombaton a normálsánc egyéni versenyében, a férfiaknál pedig szintén klasszisokkal, Peter Prevccel és Timi Zajccal álltak fel,

majd a számban négyszeres világbajnok németek kizárása miatt a vártnál simábban győztek.

A szlovén Peter Prevc a síugrás egyik klasszisa Forrás: AFP/Christof Stache

A németeket a zsűri azért fosztotta meg az egyik eredményüktől még az első fordulóban, mert Katharina Althaus ruhája szabálytalan volt. Ugyanígy járt a japánoktól Takanasi Szara, valamint az osztrák Daniela Iraschko-Stolz is, ám utóbbi két együttes ennek ellenére is a második fordulóba jutott. A norvégok egyik női ugróját, Anna Odine Strömöt a második körben szankcionálták ugyanezért.

Szlovénia nagy fölénnyel diadalmaskodott a síugrók most debütáló vegyes csapatversenyén Forrás: AFP/Odd Andersen

A német stáb később úgy fogalmazott, Althaus, Takanasi és Iraschko-Stolz ugyanazt a ruháját hordta, amit korábban az egyéni viadalon is - akkor még minden megfelelő volt. A japánok egyébként még így is majdnem dobogóra állhattak, 8,3 pont hiányzott nekik ehhez.

Eredmények, síugrás vegyes csapat, olimpiai bajnok:

1. Szlovénia (Ursa Bogatar, Nika Kriznar, Peter Prevc, Timi Zajc) 1001,5 pont
2. Orosz Olimpiai Bizottság (Irma Mahinyija, Irina Avvakumova, Danyil Szadrejev, Jevgenyij Klimov) 890,3
3. Kanada (Alexandria Loutitt, Abigail Strate, Matthew Soukup, Mackenzie Nboyd-Clowes) 844,6