Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) és az észak-amerikai profiliga (NHL) vezetői is bizakodóak a világ legjobb bajnokságában játszók milánói olimpiai részvételét illetően.

Luc Tardif IIHF-elnök csütörtökön azt mondta, a következő ötkarikás játékok esetében sokkal előbb szeretnének megállapodni az NHL elöljáróival a hokisok szerepléséről, miután a mostani, pekingi játékokkal kapcsolatban csak szeptemberben született megegyezés.

December 22-én aztán az NHL vezetése visszalépett a megállapodástól, mert a koronavírus-járvány újabb hulláma miatt annyi mérkőzést kellett elhalasztani, hogy veszélybe került volna az alapszakasz befejezése, ha a bajnokság küzdelmei hetekre leállnak.

A következő téli olimpián már ott lehetnek majd az NHL-sztárok Forrás: AFP

A pekingi sorozatban a második olimpia, amelyen nincsenek ott az NHL-es sztárok, ugyanis négy éve Phjongcshangban sem szerepeltek. Azt megelőzően 1998 és 2014 között minden alkalommal részt vehettek az ötkarikás eseményen a tengerentúlon profiskodók.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Kolbenheyer Zsuzsanna, az IIHF magyar elnökségi tagja arról beszélt, hogy a Nemzetközi Jégkorong Szövetség az olimpián szereplő női csapatok számának növelését szorgalmazza. Jelenleg 10 női válogatott vesz részt az ötkarikás játékokon, s az IIHF azt szeretné elérni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál, hogy 2026-ra 12 csapatosra bővítsék a mezőnyt - mondta a pekingi női torna lebonyolításáért felelős magyar sportdiplomata.