Társoldalunk:

Ivkovics szerint nem papírforma volt a Montenegró elleni bravúros győzelem a vb-selejtezőn

2022.02.28. 12:02

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány szerint megérdemelt győzelmet aratott a magyar férfi kosárlabda-válogatott, amely vasárnap bravúrral 88-84-re nyert Montenegróban a világbajnoki selejtezősorozat negyedik fordulójában.

Jól játszottunk, kevés labdát adtunk el, és irányítani tudtuk a meccset - kezdte értékelését a szakvezető. - Hangsúlyozom, hogy ez nem papírforma volt. A papírforma alapján ugyanis Montenegró erősebb nálunk - utalt arra, hogy az ellenfél 25., Magyarország pedig a 43. a nemzetközi szövetség világranglistáján.
Ivkovics büszkén hozzátette, hogy amióta ő a kapitány, a balkáni országok közül már csak Szerbiát nem sikerült legyőznie a válogatottnak.
 

Ivkovics szerint ez nem papírforma győzelem voltForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Bosko Radovic szövetségi kapitány keserűen arról beszélt, hogy a Podgoricában mutatott játékkal nem lehet mérkőzést nyerni, így nem érdemelték meg a sikert. Gyengén büntetőztünk, és 17 labdát eladtunk, ami nem normális. Az utolsó negyed 59-59-ről indult, aztán kaptunk 29 pontot. A saját csarnokunkban - mérgelődött a mester. A honosított Justin Cobbs azt emelte ki, hogy a montenegróiak kényelmesen kezdték a találkozót. Miközben mi elrontottuk a büntetőket és eladtuk a labdákat, a magyaroknál Vojvoda sorra mutatta be a nehéz dobásokat. Részünkről ez egy másik csapat volt, mint három nappal ezelőtt, de ugyanez érvényes az ellenfélre is - fűzte hozzá.

A kvartett másik meccsén a franciák 69-56-ra nyertek Portugáliában, így két fordulóval a vége előtt eldőlt, hogy a veretlenül éllovas gárda már biztosan ott lesz a kvalifikáció második körében. Az E csoport harmadik, még továbbjutó helyének megszerzéséért az Ivkovics-gárdának Portugáliát kell megelőznie, amelyet ehhez idehaza le kell győznie júliusban.

A 2023 februárjáig tartó európai vb-selejtezősorozatban 32 együttes verseng. Júliusban minden négyesből az első három gárda jut tovább a kvalifikáció második szakaszába. Ezután a 24 együttes négy hatos csoportban folytatja úgy, hogy valamennyien magukkal viszik a korábban szerzett pontjaikat. Végül mind a négy csoportból az első három utazhat a jövő nyári vb-re, amelynek a Fülöp-szigetek, Indonézia és Japán ad otthont.