Vágólapra másolva!
"A BRSE útja és sikerei példaként kell, hogy szolgáljon ahhoz, hogy a semmiből is lehet valami nagyot elérni. Csak hinni kell benne és rengeteget dolgozni érte" – vallja Baran Ádám, a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület elnöke. Az elmúlt egy évtizedben a sportág egyik hazai fellegvárává emelkedő egyesület első embere kívülálló volt, amikor átvette a klubot, ehhez képest napjainkban reformjaival igyekszik nem csak a BRSE-t, de a teljes magyar röplabdázás fejlődését elősegíteni. Exkluzív interjú.

Mióta ön a klub elnöke?
2010-től töltöm be az elnöki tisztséget. Nekem azelőtt a röplabdához nekem semmi közöm nem volt. Békéscsabán a felsőoktatásban dolgoztam, amikor a BRSE megkeresett, hogy segítsek az utánpótláscsapatoknak edzéslehetőséget biztosítani. Sportszerető emberként nagyon szívesen megtettem, amit tudok, így egyre szorosabbá vált a kapcsolatom a klubbal.

2010-ben válaszút elé érkezett az egyesület. Az előző formátumból kihozták a maximumot, pontosabban a helyzet úgy állt, hogy meg kellett menteni a klubot. Akkor még nem arról szólt a fáma, hogy a bajnoki címekért fogunk csatázni, hanem arról, hogy egy már akkor is 100 főt számláló utánpótlásbázis megszűnéséről van szó. Ezt nem hagyhattam.

Baran Ádám 2010-ben vette át a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület irányítását Fotó: Szabó Gábor - Origo

Melyik országok voltak a példák az ön számára, amikor elkezdte az építkezést?
Amikor több mint egy évtizede átvettem a klub irányítását, akkor először Szerbia irányába fordultam, mert közel is van, és ott sokkal fejlettebb is a sportág. Mást sem hallottam itt Békéscsabán, mint hogy távol vagyunk Budapesttől. Mire én azt mondtam, hogy akkor itt vannak a határon túli területek, menjünk ki Szabadkára és Erdélybe, építsünk ki kapcsolatokat. Ahogyan egyre nagyobb nevünk lett, úgy alakult ki a kapcsolatunk olasz, lengyel vagy szlovén együttesekkel is, akikkel ma már gyümölcsöző szakmai együttműködéseink vannak.

Mi az, amire a legbüszkébb a klubbal kapcsolatban?

Amikor a székfoglaló sajtótájékoztatómon elmondtam, hogy az a célom, hogy 1994 után mi legyünk az elsők, akik érmet szereznek Békéscsaba megyei jogú városnak bármelyik csapatsportágban, sokan megmosolyogtak.

Ezzel nincs gond, akkor is ugyanez történt, amikor 2016-ban azt vizionáltam, hogy egy olyan világszínvonalú akadémiát fogunk létesíteni, mint amiben most itt ülünk és beszélgetünk. Olyan magasra szoktuk tenni a mércét, ami sokszor első hallásra nem tűnik normálisnak, de én ebben hiszek.

A BRSE sorozatban öt bajoki címet nyert a 2010-es évek közepén, és stabil nemzetközi kupaindulónak mondhatja magát Fotó: Polyák Attila - Origo

Mennyire része a békéscsabai sportéletnek a BRSE?
Jelenleg mi vagyunk az egyetlen első osztályú csapat nem csak a városban, de teljes Békés megyében. A futballcsapat és a kézilabdacsapat is a másodosztályban van, így a röplabda a legeredményesebb sportág.

A BRSE útja és sikerei példaként kell, hogy szolgáljanak ahhoz, hogy a semmiből is lehet valami nagyot elérni. Csak hinni kell benne és rengeteget dolgozni.

Hányan járnak a csapat meccseire?
Közel 400 bérletesünk van jelenleg, ők egészülnek ki a többi érdeklődővel, akik akár már 1500 forintért is bejuthatnak a mérkőzéseinkre. Ugyan az átlagjövedelmek alacsonyabbak az országos átlagnál, de Békéscsaba mégis egy rendkívül élhető város.

Nincs olyan széles tárháza a szórakozási lehetőségeknek. A klubnak stratégiai célja és küldetése, hogy hétről hétre Európa legjobb csapatait láthassuk vendégül és a helyiek azt figyelhessék, hogy az ő lányaik felveszik a kesztyűt és megküzdenek ezekkel a csapatokkal, egyfajta szórakozási lehetőséget biztosítva a számukra.

Molcsányi Rita békéscsabai születésű játékosként a helyi fiatalok számára is példaként szolgálhat Fotó: Polyák Attila - Origo

Mekkora sztárok a röplabdázók Békéscsabán? Felismerik őket az utcán?
Igen, elő szokott fordulni. Népszerűek a játékosaink. Nagyon komoly elvárásokat támasztunk nemcsak szakmailag, hanem emberileg is feléjük. Ilyen szempontból sem csak egy hétköznapi sportegyesület vagyunk.

A kiválasztásnál nagyon fontos a háttér, hiszen a felnőtt csapat játékosainak egytől egyig példaképeknek kell lenniük.

Hiteles sportemberek, akik nemcsak a fiatalok, de egy átlagos békéscsabai polgár számára is példaként szolgálnak. Nem véletlen, hogy a mérkőzések után az utánpótlás játékosok és a szurkolók is sorokban állnak egy-egy közös fotóért a játékosokkal.

Hogyan látja: Milyen szerepet tölt be a klub Békéscsaba mindennapjaiban?
A város legeredményesebb klubjáról van szó, szokták mondani az emberek, hogy a város hangulatát meghatározza, hogy nyer-e vagy veszít a csapat. Amikor hétfőn összefutok valakivel a városban, akkor szinte egyből előjön az a kérdés, hogy mit játszott a csapat a hétvégén.

A BRSE immáron nem csak egy sportklub, aminek a sikereiről vagy a kudarcairól beszélnek az emberek, hanem fontos szerepünk van Békéscsaba és Békés megye életében.

Mindig nyitottak voltunk arra, hogy demonstráljuk azt, hogy mennyire emberközeliek vagyunk.

Mennyivel olcsóbb egy BL-szintű röplabdacsapatot felépíteni, mint egy kézilabdacsapatot? Azért a kézilabdát választottuk az összehasonlításunk alapjául, mert a labdarúgás mögött itthon ez a második legnépszerűbb labdasport.
Meg fog lepődni, de drágább. Néhány évvel ezelőtt egy magyar top csapatnak szezon közben kellett egy játékos egy hiányposztra. A kivásárlási ár, amit megszellőztetett a sajtó, tizenvalahány millió forint volt. Ugyanezzel egy időben röplabdában egy török BL-csapat szintén az idény közben ennek sokszorosáért vásárolt ki valakit a szerződéséből.

Baran Ádámnak hatalmas szerepe volt abban, ahová a magyar röplabdázás és a BRSE az elmúlt évtizedben eljutott Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nemzetközi kitekintésben a röplabda sokkal népszerűbb, mint mondjuk a kézilabda. Éppen ezért a topkategóriás csapatoknak jóval nagyobb a költségvetésük, mint kézilabdában.

Ez Magyarországon még nincs így, de már megvannak az első jelei annak, hogy a döntéshozók és szponzorok felismerték, hogy az európai középmezőnyből indulva el tudunk jutni magasabb szintekre ebben a sportágban is.

Női válogatottunk az elmúlt tíz évben négyszer jutott ki az Eb-re, klubcsapataink rendszeresen nemzetközi kupaszereplők, vagy elég, ha megnézzük a BRSE-t, amely 2019-ben elődöntőt játszott a CEV-kupában egy olyan csapattal, aminek többszörös költségvetése volt a miénkhez képest.

Amikor elárulom a külföldi klubvezetőknek, hogy mennyi pénzből is gazdálkodunk, kikerekedik a szemük. Az elmúlt egy-két évben már sikerült valamelyest bővíteni a lehetőségeinket, így e tekintetben sikerült előrelépnünk, de még így is komoly lemaradást kell behoznunk.

Hány tanonca van a híres békéscsabai akadémiának? Mit tart a legnagyobb célnak?
Közel 300 gyermek sportol jelenleg a Békéscsabai Röplabda Akadémia kötelékében.

Molcsányi Rita nem titkoltan hisz abban, hogy itt ennél a klubnál is el tud jutni arra a szintre, hogy a Bajnokok Ligájában sikeres tudjon lenni a jövőben.

A Békéscsabai Röplabda Akadémiának világszerte a csodájára járnak Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mi a következő lepés a BRSE életében?
Európában a legtöbb klub üzemeltet egy felnőtt csapatot működtető gazdasági társaságot. Ez nálunk is megvan, ez felel mondjuk 16 játékosért és a hatfős szakmai stábért. Nekünk emellett van még egy 300 fő feletti utánpótlásbázisunk és egy saját létesítményünk számos alkalmazottal.

Soha senki nem gondolta volna, hogy Magyarországon egy ilyen projektet meg lehet valósítani, mint a Békéscsabai Röplabda Akadémia, aminek világszerte a csodájára állnak.

Ez egy több szempontból is egyedülálló létesítmény, aminek a segítségével merhetünk még nagyobbat álmodni.

Nemzetközi porondon és hazai szinten is egy továbbra is sikeres csapatot szeretnénk építeni, amely egyaránt méltó módon képviseli a várost és a hazai röplabdázást. Amikor ezt a küldetésünket elhatároztuk, akkor az volt a trend, hogy a magyar csapatok nem indultak a nemzetközi kupában, mert sok nyűggel jár és sok pénzbe kerül. Napjainkban már női szakágban négy-öt nemzetközi kupaszereplő csapat van, akik az itthoni röplabdázás jó hírnevét viszik szerte Európában.

Az impozáns trófeagyűjtemény akár már a mostani szezonan tovább bővülhet Békéscsabán Fotó: Szabó Gábor - Origo

Utánpótlásban továbbra is a mennyiségi helyett a minőségi munkára helyezzük majd a hangsúlyt. Talán a jelenlegi legfontosabb futó projekt az államilag akkreditált akadémiák közé való bekerülés, ez nem egy nagy kör, három-négy ilyen egyesület van csupán országszerte, aki reálisan elérheti ezt a címet. Ha ez megtörténik, akkor olyan gyermekeket tudunk majd nevelni, akik a nemzeti csapattal is nagyon komoly sikereket érhetnek majd el, és általuk a magyar bajnokság is még nívósabb lesz.

Nagyon jó ezeket hallani egy olyan sportvezető szájából, aki ennyire büszke arra, amit felépített.
Valóban, nemcsak én, de a klubnál dolgozó többi munkatársam is büszke arra, ahová ilyen rövid idő alatt eljutottunk.

2023-ban hosszú idő után tér vissza Békéscsabára a nemzetközi sport azáltal, hogy az U16-os Európa-bajnokság házigazdái leszünk. Talán a 2004-es női kézilabda Európa-bajnokság óta nem volt ekkora rendezvény a városban.

Ennek az eseménynek a jelentősége túlmutat a sporton: ezres nagyságrendű vendégéjszakák a szállásadóknak, illetve megannyi helyi termelő-kereskedő szolgáltatásait fogják használni az ide látogatók, és viszik a jó hírét az országnak és a városnak. Hihetetlenül büszkék vagyunk erre, ahogyan arra is, hogy egy szerb-magyar közös rendezésben lehetünk ott házigazdaként, ami egy óriási dolog Békéscsaba számára.

Itt minden a röplabdázásról szól Fotó: Szabó Gábor - Origo

Hogyan válhat még népszerűbbé a klub és maga a röplabdázás Magyarországon?

Korábban már szorgalmaztam a Magyar Röplabda Szövetségnél, hogy teremtsünk egy egységes brandet, mert a női Extraliga már így is egy eladható terméke a sportágnak, és még nagyon sok van benne. Ha jobban megnézzük, nívós csarnokokban, nívós játékosokkal figyelemre méltó küzdelmek zajlanak.

Természetesen továbbra is visszük előre a fáklyát, de egy idő után ennek már közös munkának kell lennie. Szerencsére több klubbal is jó a kapcsolatunk, ami növeli az esélyét annak, hogy ez az összefogás eredményes legyen. Rengeteg olyan tervünk van rá, aminek segítségével tovább tudjuk folytatni ezt a szintemelkedést.